Vettel, Red Bull'un Hile Yaptığı İddialarını Ciddiye Almıyor

Formula 1 takımlarından Red Bull-Renault'un son 3 yıldır şampiyon olan Alman sürücüsü Sebastian Vettel, otomobilde kural dışı bir çekiş kontrol sistemi olduğu yönündeki iddialara, "Sistemden fazlasıyla memnunuz. Bunu nasıl becerdiğimizi çözmek zorundalar. Bu, ev ödevlerinin bir parçası" yanıtını verdi.

Vettel'in üst üste kazandığı 3 şampiyonluk ve devam eden dominasyonunun arkasında, ''ayarlanabilir araç yüksekliği, kural dışı difüzörler olduğunu'' ileri süren komplo teorilerine, son olarak "çekiş kontrol" eklendi.

Şampiyonada en yakın rakibi Ferrari'den Fernando Alonso'nun 60 puan önünde lider konumda bulunan Vettel, 1985-2005 sezonlarında Formula 1'de takımı bulunan Giancarlo Minardi'nin, "Red Bull'un kurallara aykırı bir çekiş kontrol sistemi kullanarak, virajlarda rakiplerine karşı büyük avantaj sağladığı"na ilişkin iddiasına güldüğünü söyledi.

Vettel, söylentilerin, hakaret anlamına geldiğini düşünmediğini dile getirerek, "İnsanlar, aslında spor ve arkasındaki teknolojiyle ilgileniyor" dedi.

Pazar günü koşulacak sezonun 14. yarışı Güney Kore Grand Prix'sinde, tahminlerdeki gibi fırtına çıkmasının bile kendisini durduramayacağını öne süren Vettel, "Çekiş kontrol sistemine sahip olduğumuzdan beri böyle şeyleri dert etmiyoruz" diye de espri yaptı.

Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, konuyla ilgili şunları ifade etti:

"Red Bull'un ne kullandığını ancak tahmin edebiliriz. Belki de çantalarında, daha göreceğimiz çok fazla şey vardır. Herkesten en az 20 metre önce gaza tam basabiliyor, bu çok büyük bir avantaj. Bu noktada yapabileceğimiz bir şey yok. Arka tarafta her zaman daha fazla yere basma gücüne ihtiyacımız oluyor. Gaz pedalına, son olarak çekiş kontrolün serbest olduğu 2007 yılında bu kadar erken yüklenebiliyordum."

Vettel'in şampiyonadaki en yakın rakibi Ferrari'nin İspanyol sürücüsü Alonso ise viraj dönerken Red Bull RB9'dan gelen farklı sesin, sezon öncesi testlerinden bu yana açıkça duyulduğunu bildirerek, Vettel'in sezonun ikinci yarısından itibaren rakipleriyle arasındaki farkı büyütmesinde bir etkisi olmadığı değerlendirmesini yaptı. Alonso, "Diğer takımlardan farklı bir şey kullanıyorlar ama tamamen kurallar dahilinde. Çünkü cumartesi ve pazar günkü tüm testleri geçtiler. Daha iyi iş çıkarmak bizim elimizde" diye konuştu.

Vettel'in, kimi turlar rakiplerine 2,5 saniye fark attığı ve 32.627 saniye farkla kazandığı Singapur Grand Prix'sini izlemeye giden Giancarlo Minardi, Red Bull'un bu sezonki aracı RB9'un, virajlarda, bir çeşit çekiş kontrol sistemi kullanıldığının ipucunu veren farklı sesler çıkardığını söylemişti.

Kaynak: AA