Trabzonspor Açıklaması

İki Almanya'nın birleşme günü vesilesiyle Kahramanmaraş'taki Alman Patriot Birliği'nde resmi kutlama töreni yapıldı.

Patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askerleri tören yürüyüşü yaparak alana geldi. Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği Komutan Yardımcısı Yarbay Uwe Fehr, tören mangasını selamladı.

Fehr, burada yaptığı konuşmada, Almanya'nın yeniden birleşmesini kutladıklarını söyledi.

NATO orkaklığı kapsamında Türkiye ile kardeşce dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı Almanya'nın desteğinin olmasından şeref duyduklarını belirten Fehr, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yardımı ile NATO tarafından Patriot sistemiyle hava savunmasını sağlamak ve Kahramanmaraş'ı dış ülkelerden gelebilecek herhangi bir tehlikeden korumak için yaklaşık 9 aydır 400 civarında askerle buradayız. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve özellikle Kahramanmaraş halkıyla dostça ilişkilerimizi güçlendirdiğimize de seviniyorum" dedi.

Alman askerlerinden zamanlarını Türk kültürünü daha yakından tanımak için değerlendirmelerini isteyen Fehr, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve Kahramanmaraş halkının kendilerine açtığı samimi yüreklerinin kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

-"NATO'nun asıl görevi müttefiklerini korumak"

Fehr, Almanya'nın Yeniden Birleşme Günü'nün gerçek demokrasiden başka bir şey olmadığını hatırlattığını ifade etti.

Birleşme gününün kendilerine özgürlük ve esaretin ne kadar yakın şeyler olduğunu anlattığını dile getiren Fehr, şöyle konuştu:

"Federal Almanya ile Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin arasındaki sınır, iki değişik ideolojik sistemlerin sınırları idiyse aynısı bugünlerde Türkiye ile Suriye sınırı için geçerlidir. Bu yanda demokrasi ile yönetilen Türkiye, öbür yanda diktatörlük ile yönetilen Suriye. Bu görevimizin en büyük başarısı, patriot hava savunma sistemimizin kullanma zorunluluğunu yaşamamız olacaktır. Hem Suriye hem de dünyaya NATO'nun asıl görevinin müttefiklerini korumak olduğu mesajını vermektedir."

Radarlarının menzilinin Suriye'ye kadar ulaştığını, Suriye'de yaşanan füze hareketliliğini takip edebildiklerini kaydeden Fehr, "Oradaki füze hareketliliğini görünce kendimizi sorumlu hissediyoruz. Çünkü biz yardım edemiyoruz ve buna yetkimiz yok. Suriye'de olan biteni görüyoruz ama müdahale edemiyoruz" diye konuştu.

-"Türkiye'nin yanındayız"

TSK ile Türkiye'nin güvenliği için çalışmaktan onur duyduğunu vurgulayan Fehr, üniforma taşıyan vatandaşlar olarak ülkelerinin hizmetkarları olduklarını söyledi.

Görevleri süresince her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını kaydeden Fehr, "Askerler olarak Suriye meselesinde somut, siyasi ve kalıcı kararlar alınmasını, insani trajedinin son bulmasını diliyoruz. Tüm görev, ahlaki ve müttefiklik bağlamında Türkiye'nin yanındayız" dedi.

Konuşmalarından ardından Almanya ulusal marşı çalındı. Konuklara birlik restoranında verilen resepsiyonda Türk ve Alman askerler sohbet etti.

Türk kökenli 5 Alman askerinin de görev yaptığı birlikte, askerlerin ailelerinin gönderdiği mektuplar gösterildi. Alanda, savunma radarlarının da olduğu askeri ekipmanlar sergilendi.

Törene Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar, Gaziantep ve Adana'daki patriot hava savunma sistemlerinin komutanları ile diğer ilgililer katıldı.

Kaynak: AA