Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sporda şiddetin önlenmesi konusunda sert tedbirlerin olacağını ifade ederek, ilk uygulamanın statlarda yer alan özel güvenliklerin çekilerek yerine emniyette kurulacak koruma görevlilerinin yer alacağını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Karabük’e yaptığı ziyaret öncesi Eskipazar ilçesinde bir dizi incelemelerde bulundu. Yapımı devam eden Gençlik Merkezi ile yapımı tamamlanan spor salonunu inceleyen Kılıç, burada sporcu öğrencilerle el ense çekmeye çalıştı. Bakan Kılıç, daha sonra Cuma namazını Köprübaşı Camii'nde kıldıktan sonra Karabük Valisi İzzettin Küçük’ü ziyaret ederek brifing aldı.

Bakan Kılıç, ziyaret sonrası gazetecilerin soruus üzerine Beşiktaş Galatasaray maçında yaşanan olaylar sonrası alınacak önlemlerle ilgili sert tedbirlerin alınacağını söyledi.

Bakan Kılıç, spor alanlarında güvenliğin sağlanmasının bir yönüyle kamu otoritesine bakan, bir yönüyle federasyonlara, kulüp ve taraftar derneklerine bakan bir olay olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Biz Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak spor alanlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesi konusunda çok sağlam bir iradeyle kararlı bir adım atmaya hazırlanıyoruz. Bu noktada en ufak bir tereddüdümüz yok. Herkes üzerine düşen vazifenin sorumluluklarını idrak ettiği zaman bir problem yaşanması mümkün değil. Atılacak ilk adım koruma görevlisi uygulaması görevidir. Stadyumlardan özel güvenlik personeli çıkarılacak, emniyet bünyesinde yeni oluşturulacak koruma görevlileri ile stadyumlarda güvenlik ihtiyacını üzerine alacak. Belki özel güvenlik birimleri koruma görevlisinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda ihtiyaç duyulan yerlerde görev yapabilir.”
Son Beşiktaş-Galatasaray maçında yaşanan olaylarda sahaya atlayan seyircilerin önünde ilk kaçanların güvenlik görevlileri olduğunu hatırlatan Bakan Suat Kılıç, şunları söyledi: “Kanunun istediği bu değildi. Kulüplerinde anlaşmalı özel güvenlik firmalarından bekledikleri bu değildi. Dolayısıyla bunun önlemleri en keskin biçimde alınacak. Herkesin can ve mal emniyetini sağlamak için bunlar alınacak. Aynı zamanda yılbaşına kadar kameralı güvenlik sistemi ile elektronik bilet uygulamasına tam manasıyla geçilmiş olacak. Bu sisteme geçildiği andan itibaren seyirden men cezası alan bir taraftarın yeniden maça gitmesi, olayların içine girmesi bilet temin etmesi mümkün değil. Bu uygulama bedava bilet olayını bitireceği gibi, bedava biletçilerin yönetimleri üzerinde oluşturduğu baskıyı da bitirecek ve şiddeti en fazla neden olanların bedava biletlerle stada girmesi hadisesini sona erdirecek. Sert tedbirler olacak. Belki buna kızanlar bozulanlar olacak. Bu olayın faileri ve mesulleri bedeli mutlak suretle ödeyecek. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde bu gibi olayların hoş görülmesi, kendi haline terk edilmesi mümkün değil.”
Doping ile ilgili yönetmelik düzenlemeleri olduğunu ve doping konusunda hükümetin yaklaşımının net olarak sıfır tolerans olduğunu anlatan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dopinge bulaşan kulüp, federasyon, antrenör, sporcu kimler varsa hepsi ağır bedel ödeyecek. Türk sporunda doping gölgesi kalmayacak. Bu konuda çok net ve kararlı bir tutum içindeyiz. Hacettepe Üniversitesi bünyesinde yeniden Türk Antidoping Ajansı’nı (TADA) oluşturduk. Çok yakın bir zamanda faaliyetlerine başlayacak. Bakanlık olarak finansmanı aktardık, laboratuvarları hazır hale getirdiler. Akreditasyonunu aldıktan sonra bütün doping numunelerinin kontrolü Türkiye’de yapılacak. Tedarik edenlere çok ağır ceza uygulanacak. Sporcunun doping kullanmasına seyirci kalan antrenör, kulüp ve o silsile içinde federasyona kadar tüm süreçlerdeki ilgili ve yetkililere de aynı yaptırımlar en sert biçimi ile uygulanacak. Çünkü doping zehirdir."
Dopingle elde edilen başarının sportif başarı olarak görülebilmesinin mümkün olmadığını anlatan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: "Sporun gayesi çok madalya kazanmak değil, öncelikle insanı sağlıklı yaşatmaktadır. Bizim felsefemiz insanı yaşat ki, devlet yaşasın. Buradan hareket ederek kararlı tutumumuz aynen devam edecek. Doping süreçlerinde bulunanlara yönelik son çağrı aylar öncesinden yapıldı. Ondan sonra numune aralıkları sıklaştırdık. Bu sık aralıklara numune almaya devam edilecek. Türkiye, şuan bile doping ile mücadele ile başarıya ulaşan bir ülkedir. Doping adına duyduğunuz ne varsa dünden bugüne ait meseleler değildir. Bu sıkı kontrollerin yapılamadığı veya antrenörlerin bilgi sahibi olmadığı ya da sporcuların bilgilendirilemediği süreçlerin neticesidir. Bugün Türkiye doping konusunda sicili karanlık ülkede değildir. Çünkü mücadele zemini ortaya konmuştur. Başbakanımızın da desteğini alan hükümetimizin tam manasıyla destek verdiği bir sıfır tolerans kriteri Türkiye’nin benimsediği bir kriterdir. Kimsede en ufak bir tereddüt olmasın.”

KARABÜK YATIRIMLARI
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Bakanlığına bağlı Karabük’te yapılacak olan yeni yatırımları şöyle anlattı: “Karabük Merkez Gençlik Merkezi'nin 23 Ekim 2013 tarihinde ihalesi yapılacak. Gençlik Merkezinin yaklaşık 3 bin metre kapalı alanı olacak. Gelecek yılın bu zamanlarında da hizmete girme girmiş olacak. Karabük Merkez yüzme havuzunun inşaatına devam ediyoruz. Karabük Merkez de 2 bin 500 kişilik bir spor salonunu yapacağız. 22 Ekim 2013 tarihinde ihalesini gerçekleştireceğiz. Para problemimiz yok iyi bir müteahhit denk gelirse gelecek yıl sonuna kadar bu spor salonu hizmete girmiş olacak. Dr. Necmetin Şeyhoğlu Stadyumumuz bizimde imalatını bir an evvel tamamlamayı gayret ettiğimiz bir stadyum. Merkez öğrenci yurdu 600 kişilik olacak. Yapılacak yurdumuz üçer kişilik olarak yapılacak, buzdolapları daha koyacağız. Yani kısacası gençlerimize otel odası konforunda yaşam alanları oluşturuyoruz. Safranbolu’da 200 kapasiteli öğrenci yurdunu yapacağız. Eflani Spor sahasının kapatılması yapımı tamamlandı. Ovacık Spor sahası ışıklandırılması ve soyunma odaları yapıldı. Yenice spor sahası sporcu ve hakem odaları yapımı tamamlandı Eflani futbol sahası atletizm pisti drenajı yapımı tamamlandı. Arıcık futbol sahasına parasal destek sağlıyoruz yapımı devam ediyor. Bunların toplam maliyetini söyleyecek olursak Karabük ilinde devam etmekte spor yatırımları ve gençlik yatırımları 105 milyon lira artı yüzde 18 katma değer vergisi yani toplam 125 milyon lira. Hükümetimizin bugün itibari ile Karabük’te devam eden yatırımları var.”

Kaynak: İHA