Şansal Büyüka ve Tümer Metin, Beü’lü Öğrencilerle Buluştu

Söyleşi için Zonguldak’a gelen spor yorumcusu Şansal Büyüka ve eski milli futbolcu Tümer Metin, üniversiteli gençler ile buluştu.


Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ) konuğu olarak Zonguldak’a gelen ünlü spor yorumcusu Şansal Büyüka ve dönemin ünlü futbolcularından Tümer Metin, üniversiteliler ile bir araya geldi. BEÜ Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda düzenlenen “Maraton” isimli söyleşiye öğrencilerin ve akademisyenlerin yanı sıra, amatör futbol takımlarının davetlileri de katıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun futbol takımlarındaki yabancı sınırlaması ile ilgili gençlerin sorusuna yanıt veren Şansal Büyüka, “Yabancı sınırlaması konusunda özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray’ı izledikçe ve Galatasaray’ın hem Avrupa hem de yerli maçlarına tanıklık ettikçe açıkçası üzülüyorum. Ama şöyle bir durum var. Türkiye’de kulüplerimiz çok tutarlı ve istikrarlı yönetilmiyor. Yabancı sınırlamasının getirilmesi bizzat Kulüpler Birliği tarafından futbol federasyonuna teklif edildi. Bundan iki yıl önce. Futbol federasyonu kulüplere bu konuda ısrarlı olup olmadığını sordu. Sonuçta Futbol Federasyonu bunu uyguladı. Sanıyorum ki burada Ankara’nın da bir talebi oldu. Bize gelen haberler bu şekilde. Sonuçta federasyon kısıtladı. Baktığınızda bir kulüp haricinde çok da şikayetçi olan yok. Sadece Galatasaray bu konuda büyük sıkıntı çekiyor. Orada da haklılar. Şampiyonlar Ligi oynuyor hepsini birden oynatabiliyor. Ligi oynuyor hepsi birden değişiyor. Az yabancı ile oynasa şampiyonlar liginde eşit şartlarda mücadele şansı kalmıyor. Yabancı sınırlaması seneye de beşe iniyor. Yani 5 + 0 oluyor. Kadrodan bir kişiyi daha azaltmak durumundasınız. Devam eden sözleşmeler var. Çok yüksek kontratlar yapıyoruz maalesef. Gelsinler diye. Ben yine de bu sezonun sonuna kadar bu işte hafif bir adım atılabileceğini düşünüyorum. Bir ölçüde de doğru buluyorum. Çünkü yerli futbolcu yetiştiremez olduk” diye konuştu.

“FENERBAHÇE VE GALATASARAY, BEŞİKTAŞ’TAN DAHA İYİ ŞARTLARDA YARIŞIYOR”
Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Beşiktaş’a oranla daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Şansal Büyüka, üniversite öğrencinin “Ben Beşiktaş’ın bu yıl şampiyon olacağına yüzde 90 inanıyorum” demesi üzerine şöyle dedi:
“Ersun Yanal kimi oynatmayayım diye kara kara düşünüyor. Adam bolluğundan. Galatasaray’ın hocası Mancini kimi tribüne yollayayım onun hesabını yapıyor. Beşiktaş’ın hocası Bilic de acaba şu bölgede oynatırım onun hesabını yapıyor. Galatasaray, Fenerbahçe Beşiktaş’a oranla daha iyi şartlarda yarışıyor. Kadro olarak hem kalite açısından hem derinlik, hem genişlik açısından Beşiktaş’a oranla daha da avantajlılar. Şunu da unutmayın Beşiktaş’ın bu sene stadı da onarımda kapalı. Bütün bunları göz önüne getirdiğimde bunları ben Beşiktaş’ta özellikle yönetim biçimine ve başkanının Türk Futbolu’na örnek gösteren biri olarak bu yarışta sanki Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Beşiktaş’tan bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Beşiktaş’ın sizin yüzde 90 şampiyon olacağı yönündeki düşünceniz umarım tutar. Ama bu oranı biraz geri çekin.”

TÜMER METİN: “BEŞİKTAŞ’TAN KOPARILDIM”
Beş sene boyunca Beşiktaş’ta oynadığına dikkat çeken Tümer Metin, bir öğrencinin “Neden Beşiktaş’tan gittiniz?” sorusuna ise ikinci baskısı yapılan kitabında cevap verdiğini ifade etti.

Beşiktaş’ta oynadığı süre boyunca gördüğü sevginin, ayrıldıktan sonra kendisine olan nefretten daha az olduğuna dikkat çeken Metin şöyle dedi:
“Ben beş sene süre zarfında oynadığım formanın çocukluğunda hayalini kurdum. Kimileri der ki futbol nankördür. Ben hayatımdaki her şeyi futbol topundan kazandım. Şu anda bu koltukta oturmanın sebebi futbol topunun bana verdikleri veya benim ona hükmetmemdir. Adına ne koyarsanız koyun. Bir çocuk düşünün ki hayalini kurduğu takımın formasını giymiş. Bir çocuk düşünün ki o takımın kaptanlığını yapmış. Bir çocuk düşünün ki o takım da şampiyonluk yaşamış. Bir çocuk düşünün ki mahallede herkes Maradona oluyorken o Metin Tekin olmuş. Bir çocuk düşünün ki o takımın formasıyla A Milli Takım’da kupalar kaldırmış, madalyalar almış. Dünyaca tanınan bir insan haline gelmiş. Bir çocuk düşünün ki sokağa çıktığında Türkiye’nin herkesin tanıdığı bir adam olmuş. Bunu Beşiktaş sağlamış. Ama ben ne zaman ki gittim, koparıldım. Kitabımda yazdığım senaryolar vuku buldu, ayrıldıktan sonraki dönemde gördüğüm tepkiyi beş sene süre içinde Beşiktaş kulübünde hiçbir zaman sevgi olarak görmedim. Burası altı çizilmesi gereken yer. Ben beş sene oynadığım süre zarfında gördüğüm sevgi, ayrıldığımda yaşadığım nefretle eşdeğerli değildi. Sizin anlayacağınız şekilde kör öldü badem göz doldu.”

“OYNADIĞIM KULÜPLERİ SAHİPLENDİM”
Oynadığı bütün kulüpleri sahiplendiğini, kimseye şirin gözükmeye çalışmadığını belirten Metin, “Oynadığım bütün kulüpleri sahiplendim. Gittiğim takımlarda. Kulüpleri de geç yaptığım her işi sahiplenen yapım vardır. Şirin gözükme gibi hallerim olmadı. Bir çok futbolcu arkadaşım oldu. Gittiler takım değiştirdiler. Doğuştan Fenerbahçeliyim dediler. Ben Aziz Başkana söyledim. O camiadaki herkes benim Beşiktaşlı olduğumu bilir. Ama en büyük Fenerbahçeli’den sahada daha fazla mücadele edeceğimi de bilirlerdi” diye konuştu.

“ARDA BARCELONA’DA OYNARSA ŞAŞIRMAYIN”
Genç futbolculara tavsiyelerde bulunan Metin, hedeflerin her zaman daha yüksekte olması gerektiğine dikkat çekti. Artık Real Madrid, Barcelona gibi büyük takımlarda oynamanın daha kolay olduğunu belirten Tümer Metin, şöyle konuştu:
“Avrupa’nın ya da İngiltere’nin daha mütevazi takımlarına gidebilirsin. İki sene kalırsın başka iyi bir takıma gidebilirsin. Hele şimdi daha kolay oldu. Arda Real Madrid’de oynarsa, Barcelona’da oynarsa şaşırmayın. Ya da Mesut Özil gidiyorsa biz neden gitmeyelim. Şimdiki gençlere aynı şeyi söylüyorum, hedefleri Buca spor’dan Fenerbahçe’ye gidip orada kalıcı olmak olmasın.”

“RONALDİNHO’NUN BEŞİKTAŞ’A GELMESİ YÜZDE 51”
Bir üniversiteli gencin, “Ronaldinho’nun Beşiktaş’a gelmesi yönünde haberler var. Buna ne diyorsunuz” sorusuna yanıt veren Büyüka, “Ben bir habere dayalı Ronaldinho ile ilgili bir şey söyleyeyim. Beşiktaş Başkanvekilinin ifadesidir. Yüzde 51 gelme ihtimali var dedi ama bu geliyor demek değil dedi” diye konuştu.

Üniversiteli gencin, “Ronaldinho gelirse ne kadar faydalı olur?” sorusuna ise Büyüka, “Ronaldinho yerinde dursa gene olur” diye cevap verdi. Salondaki katılımcılar ise kahkaha bastı.

Söyleşinin sonunda ise BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun tarafından Büyüka ve Metin’e plaketleri takdim edildi

Öte yandan söyleşide, Tümer Metin futbol hayatıyla ilgili soruları yanıtlarken, öğrenciler Şansal Büyüka’ya Fatih Terim ile ilgili olarak sık sık sorular yönelttiler.

Kaynak: İHA