Ünilig 2013-2014 Sezonu Tanıtım Toplantısı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "ÜNİLİG'in bir Süper Lig'e dönüşmesi bizim en büyük hayalimiz" dedi.


Geçtiğimizi yıl ilki gerçekleştirilen Üniversiteler Spor Ligi'n 2013-2014 sezonu tanıtım ve basın toplantısı Gençlik ve Spor Bakanlığı binasında yapıldı. Toplantıya, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanı sıra Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile ilgili federasyonların başkanları ve kulüp temsilcileri katıldı.

Bakan Kılıç, toplantıda yaptığı konuşmada, ÜNİLİG'de henüz yolun başında olduklarını belirterek, geçen yıl önemseyerek çıktıkları projede doğru yolda olduklarını söyledi.

Üniversite kampüslerine yeniden bir kolej havasının egemen olduğunu vurgulayan Kılıç, "2013-2014 sezonunda ÜNİLİG'e katılan il sayısı 65. Ligin 81 ili kapsaması konusundaki ısrarımız bugün de devam ediyor. ÜNİLİG'in bir Süper Lig'e dönüşmesi bizim en büyük hayalimiz" diye konuştu.

Bakan Kılıç, Türkiye'deki bütün üniversitelerin aynı ligde mücadele etmelerini sağlamak istediklerini dile getirerek, "Vatan bir bütündür bölünemez. Bütün üniversitelerdeki gençlerimizi aynı ligin heyecanıyla kucaklaştırmak lazım. Aynı ligde İstanbul'un, Diyarbakır'ın, Erzurum'un bir takımı olmalı" ifadesini kullandı.

ÜNİLİG'de önceki yıl ile bu sezonu kıysalayan Kılıç, şöyle devam etti:

"Üniversite sayısı 86'dan 106, takım sayısı ise 176'dan 323'e çıktı. Bayan takım sayısı 47'den 107'ye yükseldi. Kız sporcularımızın sayıları üç kat aratarak 526'dan bin 559'a ulaştı. Toplam sporcu sayısı da 3 bin 65'ten 6 bin 127'ye çıktı. Toplamda 6 bin 127 sporcu sayısına ulaşan dev bir spor ligini organize etmiş oluyoruz. Bu haliyle de gelecek adına umut veren bir lig. Dün bir, bugün iki. Bu sezon ikinci sezonumuz, üçünü sezonumuzda bütün olimpik branşları bünyesine alan çok daha profesyonel yepyeni bir heyecan dalgasına yelken açmak zorundayız."

- "Federasyonlara yıllık 300 milyon lira kaynak aktarıyoruz"

Kılıç, ligde geçtiğimiz yıl 6 olan branş sayısının da 9'a ulaştığını belirterek, "Ancak bu sayı yetersiz. Federasyonlara yıllık spor tesisleri hariç 300 milyon lira kaynak aktarıyoruz. 9 branşla kalmak 'bu işten kaçan federasyonlar var' kaygısını yaratıyor. 9 olan branş sayısının tüm olimpik branşlar öncelikli olmak üzere çok daha yaygınlaştırılması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

"Eksik olan bir şey var salonlar ve tribünler boş" diyen Kılıç, şunları söyledi:

"70 bin mevcudu olan üniversitede, o üniversite takımı yarı final, final müsabakasına çıkıyor ancak tribünler boş. 789 spor yatırımımız var. 31 Ekim'de 213 spor tesisinin İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda toplu açılışı var. Bunun yanında 12 olimpik eğitim merkezini de harekete geçiriyoruz. Kısa adı tohum. Herkesin üzerinde durduğu konu ise seyirci. ÜNİLİG ve okul sporları olimpik sporcu hareketimizin en önemli parçası. Üniversitelerarası bir eğlece değil."

- "Doping zehirdir"

Bakan Kılıç, Türk sporunda son günlerde üzücü gelişemelerin yaşandığına değinerek, yasaklı maddeler listesindeki ürünlerin kullanılmasının bunlardan biri olduğunu aktardı.

Dopinge karşı sıfır tolerans ilkesini yineleyen Kılıç, olimpik bir branş olmamasına rağmen Kırkpınar'da bile aylar öncesinden doping kontrolerinin yapıldığını hatırlatttı.

Kılıç, doping kontrollerinden kaçmanın mümkün olmadığının altını çizerek, "Doping zehirdir. İyi doping zaman içerisinde öldürür, köü doping hemen öldürür ama tüm dopingler ölümcüldür. Öldürmeseler bile süründürür, sporcunun spor hayatı iflas eder" dedi.

Numune aralıkların sıklaştırılığına işaret eden Kılıç, "Hacettepe Üniversitesi ile Türkiye Doping Merkezi'nin kuruluşunu tamamladık. Şu an test amaçlı numune alımlarına başladık. Bir doping numunesinin bize maliyeti 400 avro. Bu maliyete rağmen yüksek sıklıklarla numune alımına devam ediyoruz. Bu kontroller Türkiye dışında inceleniyor" diye konuştu.

Doping konusunda federasyon başkanlarını da uyaran Kılıç, şunları kaydetti:

"Spor federasyonlarından ricam, antrenörlerin eğitimi ile ilgili ihmal edilen süreçlerin ivedilikle tamamlanmasıdır. Dopingle ilgili uyarıcı levhalar, spor salonlarına asılmalı. Sporculara tek tek ulaşılmaılı ve gerekli uyarılar yapılmalı. Hayatını kaybeden vücut geliştime sporcusun üzerinde adı bile yazmayan bir ilacı kullandığı ifade edildi. Bu ayıp antrenöründen, federasyon başkanına kadar spor yöneticilerin müşterek ayıbıdır. Başarısızlığın hesabını Bakanlık ve Spor Genel Müdürlüğü vermek zorunda kalıyor. Başarılar federasyon, antrenör, kulüp ve sporcunun ise başarısızlığın hesabı da federasyon, kulüp ve sporcu tarafından verilebilmeli. Biz isteriz ki hesabını vermek zounda kalacağımız başarısızlık faturası ile karşılaşmayalım. Sevincini paylaşacağımız başarılar için bugünden planlarımızı yapalım."

- "Ligi daha yukarılara taşımak istiyoruz"

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ise gelişmiş ülekelerde ÜNİLİG'in çok fazla ilgi gördüğüne dikkati çekerek, bu ligin Türkiye'de kurulalı bir yıldan az bir süre olmasına rağmen en yüksek katılımlı yaygın spor organizasyonlarından olmayı başardığını ifade etti.

ÜNİLİG'de 2013-2014 sezonu katılımcı sayıları hakkında bilgi veren Baykan, yayıncı ve sponsorların da desteğiyle ligi daha yukarılara taşımak istediklerini bildirdi.

Kaynak: AA