Engelli Şampiyon Genç Kız, Sporla Hayata Bağlanıyor

Samsun'da 1,5 yaşında tren kazasında annesini ve ayaklarının parmak kısımlarını kaybeden 18 yaşındaki Hava Akbay, 5 yıl önce başladığı gülle ve disk sporunda 5 kez Türkiye şampiyonluğu kazandı. Annesinin vefatından sonra babası felç olan, 3 erkek kardeşine şizofreni teşhisi konulan Akbay, yaşadığı zorluklara rağmen sporla yaşama tutunuyor.


Annesi ile 1,5 yaşında dondurma almak için bakkala giden Hava Akbay, bakkaldan annesinden önce çıkarak rayların üzerinde oyun oynarken trenle karşı karşıya kaldı. Çocuğunu kurtarmak için trenin önüne atlayan anne Akbay, küçük kızını rayların dışına itti ancak kendisi trenin altında 2 kilometre sürüklenerek hayatını kaybetti.

Kazada minik Hava, 2 ayağının parmak kısımlarını kaybetti. Kazanın ardından şizofreni hastası baba Atilla Akbay felç oldu, Hava'nın 3 erkek kardeşine de şizofreni teşhisi konuldu. Babası ve erkek kardeşleri sosyal bakım merkezinde bakılan Akbay'a, halası Necla ve eniştesi Sami Çakır sahip çıkıyor.

- Milli takım seçmelerinde "engelli" kabul edilmedi

Çakır ailesi, öz çocukları gibi yetiştirdikleri Hava Akbay'ı 13 yaşında Amisos 55 Engelliler Spor Kulübü'ne götürerek spora teşvik ediyor. Ayağında protez bulunan Akbay, gülle ve disk atmaya başlayıp ilk yılında her iki branşta Türkiye şampiyonluğu kazanıyor. Halası ve eniştesinin destekleriyle ilerleyen yıllarda hem il birincilikleri hem de 5'e ulaşan Türkiye şampiyonluğu kazanan Akbay, en büyük hayali milli formayı giymek için geçen yıl seçmelere katılıyor ancak "engelli olmadığı" gerekçesiyle milli takıma giremiyor.

- Engelli olduğunu kanıtlamak için rapor aldı

Hava Akbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayata karşı birçok mücadele verdiğini, spor ile hayata tutunduğunu söyledi.

Hayallerine değinen Akbay, şöyle devam etti:

"En büyük hayalim milli formayı giymek ve paralimpik oyunlarında ay-yıldızlı bayrağımızı göndere çekmek. Bunun için çok çalışıyorum ancak geçen yıl milli takıma engelli olmadığım öne sürülerek giremedim. Normal sporcular ile yarışmak istediğimde de 'engellisin" denildi. Yani bir kısım antrenör engelli olduğumu, bir kısmı da engelli olmadığımı söyledi.

Ben de Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesine gittim ve burada yapılan muayenede ayağımın birinde kemik de bulunmadığı için engelli sporcularla yarışabileceğimi söylediler. Umarım aldığım bu raporla milli takıma seçilebileceğim."

- Sponsor arıyor

Halası ve eniştesinin kendisine sahip çıkmaya çalıştığını anlatan Akbay, "Büyüklerimden destek istiyorum. Çünkü halam ve eniştem masraflarımı karşılamakta zorluk çekiyor. Evimiz antrenman sahasına 5 kilometre uzakta olduğu için çoğu zaman yürüyerek gitmek zorunda kalıyorum. İhtiyacım olan spor malzemelerini almakta güçlük çekiyorum" diye konuştu.

Yaklaşık 1 yıl önce Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün kendisine antrenör gönderdiğini vurgulayan Akbay, sponsor bulunması halinde hem Türkiye'de hem de paralimpik oyunlarında birçok madalya kazanabileceğini ifade etti.

- Hedef 2016 Rio Paralimpik Oyunları

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü antrenörü Orhan Yüzer, Hava Akbay'ın ayaklarındaki engel yüzünden geçen yıl bazı sıkıntılar yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sıkıntılar nedeniyle Hacettepe'de tekrar kontrolden geçti ve engelli olduğu sonucu çıktı. Çünkü normal bireylerle yarışacak pozisyonu zaten yoktu. Normal bireylerle yarışamıyorsa engelli demektir, engelli bireylerle yarışamıyorsa normal birey demektir. Geçen yıl mili takıma bu nedenle seçilememiş, bu yıl yaptığımız görüşmeler olumlu geçti. Bizim hedefimiz 2016 yılında Brezilya'nın Rio şehrinde yapılacak paralimpik oyunlarında gülle ve disk atma branşlarının en az birinde yarışmak."

Kaynak: AA