Kadın Hakemler, Erkek Ligini Yönetmenin Daha Zevkli Olduğunu Söyledi

Türk futbolunun üst düzey bayan hakemleri olan ve aynı zamanda uluslararası maçlarda görev yapan Seçim Demirel, Dilan Deniz Gökçek ve Hilal Tuba Tosun Ayer, katıldıkları MHK Semineri'nden sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Hakemler, iyi eğitim aldıklarını, burada öğrendiklerini ikinci yarı maçlarda uygulayarak iyi yönetim sergilemek istediklerini dile getirdiler. Kocaeli bölgesi yan hakemi olan ve süper lig statüsünde bulunan Seçim Demirel, Ankara Bölgesi hakemi olan Hilal Tuba Tosun Ayer ve İstanbul Bölgesi hakemi Dilan Deniz Gökçek, erkeklerin maçlarının daha zor ama yönetmesi daha zevkli olduğunu da ifade ettiler.Seçim Demirel, uluslararası arenada bayan futbolunun Türkiye'de 2. Lig kalitesinde olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Erkekler liginde yaptığım hakemlik tekniğini bayanlarda uygulayamıyoruz. Ama yurt dışında öyle değil üst düzey onandığı için daha rahatız. Avrupa’da Türkiye ikinci ligi kalitesinde bayan maçları yönetiyoruz. Benim fikrim erkekler liginde maç yönetmek daha zevkli.

Türkiye’deki bayan futbolu kalitesi yurt dışına göre daha düşük. Erkekler liginde yaptığım hakemlik tekniğini bayanlarda uygulayamıyoruz. Ama yurt dışında öyle değil üst düzey onandığı için daha rahatız."Tribünlerden yapılan kötü tezahüratlarla ilgili de konuşan Demirel, "Tribünlerden gelen tepkiler üzücü. Bu tercih ettiğimiz bir durum değil. Bu tür tezahüratlar sonuçta üzücü. Biz üst düzey hakemler olarak maça konsantrasyonumuzu sağlayarak çıkıyoruz, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. En üst konsantrasyonla sahada talimatlara göre hatasız bir şekilde maç yönetmeye çalışıyoruz. O tezahüratlara kulaklarımızı tıkamaya çalışıyoruz. Tabii ki de üzülüyoruz." şeklinde konuştu.

Demirel, Spor Toto Süper Lig beklentilerinin de olduğunu kaydederek, "Süper Lig'de görev alma beklentisiyle ilgili ben yardımcı hakem olarak süper lig kadrosundayım. Bu 4. yılım. Şu an PTT liginde yardımcı hakem olarak görev alıyorum. Tabii ki idealim bu görevi süper ligde yapmak. Süper Lig’de daha çok sene sonlarına doğru görev veriliyor. Geçen sene Ankara’da Ankaragücü - Kayserispor maçında görev almıştım. Daha fazla süper Lig maçında görev almak istiyorum. Sanırım o süre ve sıra bizlere de gelecek." diye konuştu.

Dilan Deniz Gökçek, 4 gün süren seminerin ikinci gününde buraya dahil olduklarını aktararak, "Bugün FIFA Hakem Komitesi üyesi Ujlenberg'in vermiş olduğu sıfır tölerans talimatı gördüğümüz kadarıyla devam ediyor. Antrenörlerin işi çok zor olacak gördüğüm kadarıyla çünkü kural dışı uygulamalara hakemler göz yummayacak." dedi.

"LALE ORTA'DAN SONRAKİ BAYAN HAKEM BOŞLUĞUNU BİZ DOLDURMAK İSTİYORUZ"
Dilan, 2002 – 2003 - 2004 yıllarında Türkiye’de Lale Orta'nın süper lig maçları yönettiğini hatırlatarak, "Uzun bir boşluk oldu bu boşluğu bizler doldurmak istiyoruz. Henüz Süper Lig maçlarında görev alamadım. Biraz önce müjdeli bir haber aldım. Talimatlar doğrultusunda görev alamadığımızı ama bu talimatların iyileştirildiğini söylediler, bizlerin de üst düzey başarımızı kanıtladığımız sürece maç alacağımız söylendi." şeklinde konuştu.

Türkiye’de hem bayan hem de erkek liglerinde görev aldıklarını anlatan Gökçek, erkek liglerinde düdük çalmanın daha zor olduğunu da belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Elbet de erkek liginde görev almak daha zor. Daha sıkı bir kondisyon gerektiriyor. Bayan liginde de görev almak da zor şöyle ki hakemlik tekniği bildiğimiz hakemlik tekniğini uygulamak biraz daha zor. Erkek ligindeki bir pozisyonla kadın ligindeki bir pozisyonu aynı değerlendiremiyorsunuz. İkili mücadelelerin biraz daha farklı değerlendirildiği bir ortam. İki lig arasındaki teknik farklılıklar nedeniyle işim oldukça zor. Genelde erkek maçlarında daha çok zorlanıyoruz. Erkeklerde daha fazla itirazlar oluyor. "