Londra’da Türkiye Rüzgarı Esti

Paralimpik Oyunları’nda tarihi başarı elde eden Türkiye, oyunları 10 madalyayla tamamladı.

2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda ‘Türkiye rüzgarı’ esti. 20 yıllık oyunlar tarihindeki en başarılı organizasyonunu tamamlayan Türkiye, hem katılım hem de madalya bazında rekorları alt üst etti. Oyunların Son gününde Kadınlar 6-10 kategorisinde Masa Tenisi Milli Takımı gümüş madalya kazanarak büyük bir başarıya imza atarken, Türkiye, oyunları 1 altın, 5 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalyayla tamamladı.

Türkiye’nin 16 sporcuyla katıldığı ve toplamda 2 madalya kazanılan Pekin 2008’den Sonra Londra 2012 Paralimpik Oyunları’nda mücadele eden 69 sporcunun büyük mücadeleleri alkış aldı. Türkiye, 22 yıllık Paralimpik tarihi boyunca Londra 2012 öncesinde toplamda 4 madalya kazanmıştı.

LONDRA 2012 İLK’LERE DE SAHNE OLDU

2012 Londra Paralimpik Oyunları, Türkiye adına madalya konusundaki başarıların yanı sıra bir çok farklı konuda da ilklere sahne oldu. Paralimpik Oyunları tarihinde ilk kez Türkiye’yi takım sporlarında temsil eden Goalball Milli Takımı, kazandığı bronz madalyayla tarihe geçti. Millilerin elde ettiği bu büyük başarı takım sporlarında da kazanılan ilk madalya olarak tarihe geçti.

BAKAN KILIÇ: “BU BİR DEVRİM”

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç , 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda elde edilen dereceleri, “Bu başarılar, Türk sporu adına bir devrimdir” sözleriyle değerlendirdi. Paralimpik Oyunları boyunca sporcuları yalnız bırakmayan Bakan Kılıç, “Skora değil sporcuya bakıyoruz. Paralimpik sporcularımız mucizelere imza atıyor. Başarı, hepimizin. Herkes itiraf etsin; Türkiye, ‘Paralimpik’ kavramının varlığını Londra 2012 ile fark etti. Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı ve Görme engelli Goalball Milli Takımı’nın varlığı Londra’da fark edildi. Halterci Nazmiye, Judocu Duygu ve Nazan Atıcı Korhan Okçu Doğan, Masa Tenisçi Neslihan Londra’da fark edildi. Londra 2012 öncesi ve Sonrasında oluşturduğumuz heyecan sayesinde hayal ötesi bir milli heyecan oluştu. A Milli Basketbol Takımı hangi heyecanı uyandırdıysa TS Basketbol Takımımız da aynı heyecanı uyandırdı. Bu bir devrimdir, tarihi bir başarıdır.” 2012 Londra Parallimpik Oyunları’nda madalya kazanma başarısı gösteren sporcular şöyle: Altın Madalya: Nazmiye Muslu (halter - 40 kilogram) Gümüş Madalya: Çiğdem Dede (halter - 44 kilogram) Korhan Yamaç: (Atıcılık - 10 metre havalı tabanca) Nazan Akın: (Judo - 70 kilogram) Neslihan Kavas (Masa Tenisi) Kadınlar Masa Tenisi Milli Takımı Bronz Madalya: Duygu Çete: (Judo - 57 kilogram) Özlem Becerikli: (Halter - 56 kilogram) Doğan Hancı: (Okçuluk - Makaralı Yay Bireysel Açık sınıf) Goalball Milli Takımı

Kaynak: İHA