Turgay Demirel: Türkiye Basketbolda Dünyadaki 3 Güç Merkezinden Biri

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel bugün Lig TV’de Murat Murathanoğlu’nun konuğu olurken kendisinin ve basketbolseverlerin merak ettiği konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

12 Dev Adam markası, Kadın ve Erkek Milli Takımlar, ligler, ülkemizde düzenlenen uluslararası altyapı şampiyonaları ve diğer organizasyonlar, 12 Dev Adam Basketbol Okulları, gelecekteki projeleri gibi konularda sohbet edilirken, Turgay Demirel, bundan sonra Türkiye’nin basketbolda dünyadaki 3 güç merkezinden biri olacağını ve artık altın madalya zamanının geldiği yönündeki düşüncelerinin altını çizdi.Başkanlığı döneminde kendisini gururlandıran başarıları sınırlamanın kolay olmadığını belirten Başkan Demirel, “Sınırlamak kolay değil ama ilk olarak milli takımlarımızı ele almam gerekir. Kadınlar ve Erkeklerde Milli Takımlarımızın yükselen performansları ile elde ettiği başarılar var. 2001 Avrupa Şampiyonası başarının taçlandırılması ve ülkemizde düzenlenmesi açısından çok önemliydi." diyerek, şunları söyledi:"2010 Dünya Basketbol Şampiyonası gibi büyük ve önemli bir organizasyonu gerçekleştirmek ve final oynayarak madalya kazanmak büyük gurur verdi. FIBA’nın değerlendirmesiyle bu zamana kadar düzenlenmiş en iyi şampiyonayı düzenlemiş olmak da ülkemiz ve federasyonumuz adına kıvanç duyulacak bir detaydı. Bu kategoride kadınlarda son 12 ay içinde ulaştığımız noktada önce Avrupa ikincisi sonra ise Olimpiyat beşincisi olmak bizi çok fazla gururlandırdı. Kulüplerimizin Avrupa kupalarında oynadığı finaller, aldıkları madalyalar da bize farklı sevinçler ve gururlar yaşattı. Yarattığımız 12 Dev Adam konsepti çok önemli bir pazarlama tekniğiydi ve Amerika’da bile incelendi. 12 Dev Adam şarkısı unutulmayacak bir şarkı oldu. Dünya Çocukları için Dünya Basketbol Şampiyonası sırasında yaptığımız diğer bir çalışma ise benim için gerçekten çok önemliydi. FIBA’ya kayıtlı 204 ülkeden 14 yaşında bir kız ve bir erkek çocuğu başlarında bir antrenör ile birlikte Türkiye’ye davet ettik. 76 ayrı dilde konuşan 300 kişilik bir topluluğu İstanbul’da ağırladık. Zor, kapsamlı ama çok gurur veren bir projeydi. Bize uluslararası alandaki geri dönüşleri de çok güzel oldu.”Kulüplerin gelir seviyeleri, eğitim ile dershane sistemi ve illerdeki salon sıkıntıları konusunda istedikleri noktada olmadıklarını vurgulayan Turgay Demirel, “Kulüplerin yapısını geliştirmek ve onlara gelir sağlayabilmek adına Amerika’da incelemeler yapıp, kitaplar almıştım. Federasyon bünyemizde ne kadar çok uluslararası seminer yaptıysak da bu konudaki ilerlemeyi benim istediğim düzeye getiremedik. İleriye gitmek adına geleceği görüp, erken davrandık ama ilgili kişilere belki de bunu çok iyi aktarıp, anlatamadık. Birçok ilimizde bulunan 12 Dev Adam Basketbol Okulları için yaşanan salon sıkıntıları ise ikinci sorunumuz, ülkemizdeki eğitim sistemi ise üçüncü sıkıntımız oldu. Milli Eğitim Bakanları ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanları ile zaman zaman NCCA’e benzer bir lig için çok görüş alışverişinde bulunduk. Fakat ülkemizdeki çarpık dershane modeli yüzünden yenilikler yapmakta sıkıntı yaşadık.” dedi.

TÜRK MİLLİ TAKIMI KENDİ SEYİRCİSİNİ OLUŞTURDU

Milli takımlarda artık altın madalya zamanının geldiğini belirten Turgay Demirel, “Milli takımlarımız, seyircisinin varlığını her zaman hissetti. Elde ettiğimiz başarılar sonunda hep kalpten, içten ve sürekli bir destek gördük. Kendi seyircimizi oluşturduk. “Siz burada 12 Dev Adam dini yaratmışsınız” diyen Olimpiyat Komitesi Başkanı da bizim bu tespitimizi doğrulayan bir değerlendirme yapmıştı. Bu sene A Milli Erkek Takımımıza 9 genç oyuncuyu dahil ettik. Tanjevic’in genç oyuncuların iyi çalıştıkları zaman ve güven ile cesaret ortamı hazırlandığı zaman neler yapabileceğini bilmesi ve bu doğrultuda takımı çalıştırmasıyla başarıya ulaştık. Başka bir çalıştırıcı ile bunu sağlamak gerçekten zor olabilirdi. Kazandığımız bu gençlerle birlikte 2013 Avrupa Şampiyonası’na en kuvvetli kadromuzla gideceğiz.” diye konuştu.

Bir soru üzerine altyapılarda bu zamana kadar 13 Avrupa Şampiyonası düzenlediklerini de anlatan Demirel, “1992 yılından itibaren altyapı organizasyonları yapmaya başladık. A Milli Takım düzeyinde organizasyonlar almadan önce bu organizasyonlarla tecrübe kazanmayı hedeflerken, FIBA’ya da en iyi şekilde yapacağımızı ispatladık. Bu tip uluslararası organizasyonların ülke sporuna ve ülke insanına çok büyük katkıları oluyor. Başarı da geldiği zaman gurur ve mutluluk doruğa ulaşıyor.” dedi.

Gelecekteki projeler hakkında da bilgiler veren Demirel, “2014 Kadınlar Dünya Şampiyonası için madalya planlarken, dünya ve ülkemiz kadınları için bu şampiyonayı daha anlamlı hale getireceğiz. Bunun için de sosyal sorumluluk projelerimiz olacak. Türkiye genelinde basketbolu daha ileri seviyeye taşırken, dünyadaki 3 güç merkezinden biri olacağız. Beykoz’da 80 dönüm bir arazinin üzerine inşa etmeyi planladığımız tesis ile gerçekten bir güç merkezi haline gelirken, Türk basketbolunu bir üst seviye taşıyacak farklı ve yeni bir projeye imza atacağız. Bu proje gerçekleştiğinde bu tesisten tüm kulüplerimiz faydalanacak. Biri seyircili 4 salonun da bulunacağı bu merkezin inşaat ruhsatı alındı, önümüzdeki birkaç ay içinde de inşaat başlayacak. Sırası gelmişken Bu yolda ve bu projelerde bize destek olan tüm sponsorlarımıza da çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

OLİMPİYAT ŞAMPİYONU ABD TAKIMININ 8 OYUNCUSU LİGLERİMİZDE FORMA GİYİYOR

Kobe Bryant’ın değerlendirmesini hatırlatan Demirel, “Beko Basketbol Ligi dünyanın sayılı liglerinden biri haline geldi. Kobe Bryant’ın “Bir gün Avrupa’da basketbol oynarsam Türkiye’de oynarım” diye düşüncelerini belli etmesi de bu yüzden." diyerek, şunları söyledu:"Kadınlar ligimize sponsor olmak isteyenler var ancak bu lige uygun marka olmasının paralelinde maddi açından da değerinin verilmesi gerekiyor. Biz bu kriterleri barındıran sponsorluk anlaşmaları yapmak istiyoruz. Beko Basketbol Ligi de A Milli Takımımızın başarıları sonrasında 2006 yılında var olmuştu. Aslına bakarsanız A Milli Kadın Takımımız 2007 ve 2009 Avrupa Şampiyonalarında başarının eşiğinden döndü. Az farklarla kaybettiğimiz maçları izlerken biz bu zamanların geleceğini seziyorduk. Basketbolda başarı ile başarısızlık arasındaki değerleri çok az farklar belirliyor. Bunu iyi yönetmek gerekiyor. Biz dünden bugüne bu noktaya gelmedik. Planlı ve özverili çalışmalar gerçekleştirildi.

Bu çalışmaların sonunda da başarı geldi. Şu anda kadın basketbolunun geldiği noktada doğru sponsorların masada olduğunu biliyorum. Kimse endişe etmesin kadınlarımızın da sponsoru olacak.”Daha bir çok konuda görüşlerini dile getiren Turgay Demirel, 12 Dev Adam Basketbol Okulları projesini de çok önemsediğini dile getirerek “12 DABO amaca hizmet eden ve değerli bir proje. Garanti Bankası ile birlikte 2001 yılından beri aralıksız olarak illerimizde bu okulları açtık. Başarılı da olduk. Birkaç ülkenin federasyonu da bu projeyi bizden istedi ve şu anda uyguluyorlar.” ifadelerini kullandı .