Dünya İşitme Engelliler Plaj Voleybolu Şampiyonası Alanya'da Başlıyor

İşitme Engelliler Plaj Voleybolu Dünya Şampiyonası yarın Antalya’nın Alanya ilçesinde başlıyor.

Galip Dere Plaj’ında 22 Eylül 2012 tarihine kadar devam edecek olan şampiyonaya ise 15 ülkeden 17 bayan, 17 erkek takım işitme engelli sporcu katılacak. Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu tarafından, Alanya Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Galip Dere Plajı'nda yarın başlayacak. 22 Eylül 2012 tarihine kadar devam edecek olan şampiyonaya ise 15 ülkeden 17 bayan 17 erkek takım işitme engelli sporcu katılacak.

Amerika, Avusturya, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Hollanda, İtalya, Japonya, Kanada, Litvanya, Özbekistan, Rusya, Ukrayna, Yunanistan gibi ülkelerden ikişer takım şampiyonaya katılacak. Bu yıl şampiyonada Türkiye’yi Cevat Şimşek, Ozan Yağız, Hasan Yaşan Ersin Hayta, Kezban Çağla Ateş, Gülay Aslan, Fatma Üzüm, Gamze Canpolat'dan oluşan 2 kadın, 2 erkek plaj voleybolu takımı temsil edecek.

Şu anda antrenmanları devam eden şampiyona hakkında, Alanya Engelsiz Yaşam Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Oktay Aktaş, Alanya İlçe Spor Müdürü Erdal Tamrak, Alanya Belediyesi Destek Hizmetleri ve Spor Müdürü Saim Kanlı, Uluslararası İşitme Engelliler Beach Voleybol Teknik Direktörü John Knetzger, Organisazyon Komitesi Başkanı Zuhal Demir ve şampiyonaya katılacak olan milli sporcular katıldı.

Şampiyona hakkında bilgi veren Engelliler Federasyonu Başkanı Oktay Aktaş, öncelik olarak kendilerine bu organizasyonda destek olan Alanya Belediyesi'ne teşekkür etti. Aktaş, işitme engeline dikkat çekmek, işitme engellileri spora yönlendirmek, işitme engelli sporcuları desteklemek ve şampiyonanın izleyici sayısını arttırmak için böyle bir etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Saim Kanlı ise, şu an takımların antrenmanlarının devam ettiğini ve teknik toplantı neticesinde maç saatleri ve karşılaşacak takımların belirlenmesi halinde 17 Eylül'den itibaren karşılaşmaların gerçekleşeceğini kaydetti.

Şampiyona etkinlikleri kapsamında bilgi veren Kanlı, “16 Eylül saat 18.00'de tüm ekiplerin katılacağı açılış seremonisi ile başlayacak. Açılış konuşmalarının ardından, saat 20.00'da Anadolu Üniversitesi'nin engelli entegre bölümünden işitme engelli öğrenciler ile çalışan Kekeca grubunun üyeleri Tugay Başar ve Ezo Sunal EEYO Kekeca grubu gençleriyle birlikte 'Beden Perküsyonu’ gösteri sunacak. Saat 21.30'da KLİŞE grubu konseri ile etkinlik devam edecek. 19 Eylül akşamı 21.30'da Behzat Gerçeker ve ENBE Orkestrası şampiyona kapsamında sahne alacak” dedi.

Organisazyon Komitesi Başkanı Zuhal Demir de, tüm Alanyalıları müsabakaları izlemeye davet ederek, “Organizasyon komitesi olarak bir sloganımız var. 'Gelen alkışlarınızla sesimiz olun' diye. Vatandaşlarımızı maçların yapılacağı Galip Dere Plajı'na bekliyoruz” diye konuştu.

Şampiyonanın teknik kuralları hakkında konuşma yapan Uluslararası İşitme Engelliler Beach Voleybol Teknik Direktörü John Knetzgerise ise, bu yıl her sene de farklı olarak engelli sporcuların kulaklık takmasına müsahade edilmeyeceğini ve tamamen işaret dili ile anlaşacaklarını sözlerine ekledi. Bir gazatecinin “Önce İsrail ve Ukrayna'da yapılması düşünülüyordu. Ne oldu da Türkiye'ye kaydırıldı şampiyona?" sorusu üzerine Knetzger şunları söyledi: “İlk olarak İsrail ve Ukrayna'ya müracaatımızı yaptık. İsrail'de devletle ilgili bir sıkıntı oldu. Güvenlik nedeniyle devlet yetkilileri tedirgin oldular ve çekildiler. Ardından Ukrayna ile girişimlere geçtik. Çok güçlü bir programları vardı ancak oradaki sorun ise ödenek oldu. Hükümetin tüm spor organizasyonları için ayırdığı para çok kısıtlı idi. Bizim yapacağımız organizasyonu karşılamıyordu. Ancak onlar bize Türkiye'yi önerdi. Türkiye'de bulunan federasyonun çok güçlü ve başarılı olduğunu söylediler. Hatta Avrupa İşitme Engeliller Plaj Voleybolu Şampiyonası'nı büyük bir başarı tamamladıklarını belirttiler. Bunun üzerine Türkiye'ye gelerek federasyon yetkilileri ile temasa geçtik. Şartlarımızı kabul ettiler. Alanya'nın da birçok dev spor organizasyonunu büyük bir başarı ile tamamlaması bizi fazlasıyla memnun ve ikna etti. "

Kaynak: İHA