Uluslararası Geleneksel ve Olimpik Güreşler Sempozyumu

Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) Yönetim Kurulu Üyesi Rodika Maria Yakşi, güreşte bilimsel araştırmaların önemine değinerek, “Artık dünyada robocoplarla güreşiyoruz.Onun için bu akademisyenlerin yaptıkları işlere inanmanızı rica edeceğim” dedi.

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen Uluslar arası Geleneksel ve Olimpik Güreşler Sempozyumu’na katılan Yakşi, dünya güreşine birçok güreşçi kazandıran Kahramanmaraş’ın önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Güreş için önemli yer tutan Kahramanmaraş’ta bu tür sempozyumlar düzenlenmesini de oldukça önemli bulduğunu kaydeden Yakşi, şöyle konuştu: “Çünkü Maraş hem Türkiye hem de dünya güreşi için bir membaa. Bu çocuklar burada bir Allah vergisiyle doğuyor ve dünya minderlerinde sizleri temsil ediyorlar. Havasından mı, suyundan mı, çalışmanızdan mı, Türkmen aslınızdan mı bilemiyorum ama gerçekten dünyada Maraş dediğinizde aklımıza iki şey geliyor güreş ve dondurma. İşte bugün burada olmaktan çok mutluyum, gururluyum. İyi ki varsınız. İyi ki güreşe hizmet ediyorsunuz. İnşallah senelerce bu sempozyumu tekrarlarsınız. Burada akademisyenlerimiz, canla başla bilimsel bir şekilde bu sporu dünyaya tanıtmaya çalışıyorlar. Ayrıca ne kadar ‘biz pehlivanız, en iyisini biz biliriz’ desek de artık dünyada robocoplarla güreşiyoruz. Onun için bu akademisyenlerin yaptıkları işlere inanmanızı rica edeceğim. Dedikleri her şeyi uygulamanızı rica edeceğim. Özellikle sevgili antrenörlerimizden. Çünkü bilimsellik olmadan olmaz. Aksi takdirde dünya ilerleyecek ve biz geri kalacağız.” Kahramanmaraş Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakçı ise güreşin insanlık tarihinin ilk ve ortak sporu olduğunu kaydetti.

Güreşin iki canlının sergilediği en güzel ve en doğal mücadele örneği olduğunu ifade eden Kabakçı, Maraş’ın da uzun yıllardır güreşe hizmet verdiğini dile getirdi. Kendilerinin de bu sporu gelecek nesillere aktarmak için gayret gösterdiğine vurgu yapan Kabakçı, şu ifadeleri kullandı: “Bundan 60-70 yıl öncesinde Kahramanmaraş’ta aba, karakucak ve şalvar güreşi olmak üzere 3 türde geleneksel güreşler yapılmaktaydı. O tarihten bu yana da karakucak ve şalvar güreşleri yapılmaya devam ediyor İşte biz bu yolda bilimle tekniği ve taktiği birleştirmeyi amaçlıyoruz. Kahramanmaraş Belediyesi olarak geleneksel hale getirdiğimiz bu sempozyum ile geleneklerimizi yaşatabilmeyi, tanıtabilmeyi en azından gelecek nesillere ata sporumuz güreş hakkında yazılı belgeler bırakabilmeyi milli bir vazife olarak telakki ediyoruz.”

TÜRKİYE VATANDAŞI OLAN ÇEÇEN GÜREŞÇİ MİLLETVEKİLİ YILDIRIM RAMAZANOĞLU’NUN SOYADINI ALDI

Sempozyumda konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Yıldırım Ramazanoğlu da katılımcılara güzel bir haber verdi. Güreş turnuvasına katılmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Çeçen asıllı Rus Güreşçi Adem Yakubov’un Türkiye vatandaşlığına kabul edildiğini ve Ramazanoğlu soyadını aldığını dile getiren Ramazanoğlu, şöyle konuştu: “Biliyorsunuz bir yabancı uyruklu kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınması o kadar kolay bir iş değil. Bakanlar kurulu kararı gerekiyor. Bu konu ilk bana geldiğinde güreş federasyonu başkanımızla konuştum, kendisinin de teşvik ve desteklerini gördüm. Tabi ilgili bakanımız ve başbakanımızla konuştuğumda onların da konuya ne kadar sempatiyle baktıklarını gördüm. Netice itibariyle aynen bugünkü gibi mübarek bir Cuma günü Adem Yakubov kardeşimizin Türkiye vatandaşlığını tescil ettirdik ve Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanını kendine takdim ettik. Kendisi şampiyonluklar kazanmış 18 yaşında 66 kiloda güreşen inşallah milli takımımızın temel taşlarından da olacak bir sporcumuz. Çeçen asıllı ama Rus tabietindeydi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçerken benim soyadımı almak istedi. Bunun üzerine kendisini de Ramazanoğlu soyadı ile Kahramanmaraş nüfusuna kaydettirdik. Hepimize hayırlı uğurlu olsun.” Konuşmaların ardından Kırgızistan’dan sempozyuma katılan akademisyenler, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Milletvekili Ramazanoğlu ile dünya şampiyonu güreşçi Harun Doğan’a geleneksel Kırgız hilatı giydirdi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde 2 gün sürecek sempozyuma 7 ülkeden 37 akademisyen katılıyor .

Kaynak: İHA