Mavi Yengeç Koşusu

İçel’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde düzenlenen 'Taşucu Çevre Festivali' etkinlikleri kapsamında 'Mavi Yengeç Koşusu' yapıldı.

Göksu Deltası'ndaki Paradeniz ve Akgöl arasındaki Kuğu Gölü'nde gerçekleştirilen etkinlikte yarışmacılar yengeçlerin bulunduğu 600 metrelik mesafeyi yalın ayak olarak koşarak geçti. Afrodizyak özelliği bulunan mavi yengeçlerin yaşadıkları alan olan Göksu Deltası'nda Paradeniz ve Akgöl arasındaki Kuğu Gölü'nde gerçekleştirilen etkinliğe katılan çok sayıda yarışmacı 600 metrelik mesafedeki parkuru yalın ayak olarak geçmek için kıyasıya mücadele etti

Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, starttan önce yarışmacılara ve yarışmayı izleyenlere pişirilmiş yengeç ikram etti. Yarışmacıların yarışı biraz daha zor şartlarda yapmaları için de starttan önce kasalar içinde önceden yakalanmış çok sayıda yengeç Başkan Açıkbaş’la birlikte yarışmayı izleyenler tarafından göle bırakıldı.

Beldedeki restoran işletmeciliğini, aynı zamanda da yörede mavi yengecin ilk defa tanıtımını yapan Ali Mavili’nin sponsorluğunda yapılan zorlu parkurun sonunda Mustafa Arslan birinci, Umut Arslan ikinci, Mustafa Gemalmaz üçüncü, Umut Uğuz dördüncü, Çağlar Akdoğan beşinci, Ahmet Akış ise altıncı oldu.

Yarışma sonunda sponsor Mavili’nin birinciye bin, ikinciye 500, üçüncüye 250, dördüncü ve beşinciye 100 ile altıncıya 50 TL ödülü düzenlenen törenle verildi.

Başkan Açıkbaş, yarışma sonunda yaptığı açıklamada, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri Mavi Yengeç Koşusu'nun geleneksel hale getirdiklerini belirterek, Göksu Deltası'nın tanıtılması için benzer etkinlikleri önemsediklerini kaydetti

Paradeniz ve Akgöl arasında oluşan Kuğu Gölü'nün yengeçlerin yaşam alanı olduğunu söyleyen Başkan Açıkbaş, “Yarışmacılar bu zorlu maratonu yalın ayak, yengeçlerin arasında, balçık içinde ortalama dize kadar gelen bir suyun içerisinde koşarak 600 metrelik bir parkuru tamamladılar. Mavi yengecin ana vatanı Göksu Deltası'dır. Bölgemizdeki restoranlarımızda da çok miktarda tüketiliyor” dedi

Yarışmaya sponsor olan Mavili ise, Göksu deltasındaki Akgöl'de yakaladıkları mavi yengeçleri müşterilerine meze olarak sunduğunu, doğal dengenin bozulmaması halinde de mavi yengeç neslinin hiçbir zaman tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmayacağını belirtti.

Turizm açısından önemli bir yeri olan Taşucu beldesinde belediye tarafından mavi yengecin tanıtımı için düzenlenen etkinliğe sponsor olmaktan gurur duyduğunu anlatan Mavili, mavi yengeci Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir tarafına tanıtmak için elinden ne varsa yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA