660. Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri Başladı

660. Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri, Elmalı ilçesinde düzenlenen törenle başladı.

Güreşlerin başlaması dolayısıyla düzenlenen törene AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, Belediye Başkanı Hüseyin Altıntaş, Elmalı Yeşilyayla Güreşleri Ağası Cemal Ekşioğlu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve güreş severler katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki düzenlenen açılış töreninde konuşan Elmalı Belediye Başkanı Hüseyin Altıntaş, 660 yıldır devam eden ata sporu yağlı güreşlerin dünya tarihinde bilinen en eski spor dallarından birisi olduğunu söyledi.

Yedi asırdır ata sporu güreşlerin bu günlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Altıntaş, güreşlerin bundan sonraki yıllarda da ilk günkü gibi ihtişamıyla devam etmesi için çalışacaklarını belirtti.

Altıntaş, şöyle konuştu:

''Bu yıl güreşlerimizin daha farklı olması ve toplumun tamamını kucaklaması amacıyla tertip komitesi oluşturduk. Güreşlerimiz Kırkpınar güreşlerinden dokuz yıl daha eski ve tarihidir. Bu nedenle güreşlerimize daha fazla değer verilmesini istiyoruz. Bu yıl Kırkpınar'da 66 başpehlivan güreşti, ama biz biraz daha iddialıyız. Er meydanımızda bu yıl 70 başpehlivan güreş tutacak. Bunu da güreş severlerimizin takdirine bırakıyorum.''

Altıntaş, ata sporu yağlı pehlivan güreşi yapan pehlivanlara devlet tarafından daha fazla sahip çıkılmasını isteyerek, güreş yapan pehlivanların güreşi bıraktıklarında yapacak bir şeylerinin olmadığını kaydetti.

Törenin ardından Elmalı Mehteran Takımı, Cumhuriyet Meydanı'nda gösteri yaptı. Gösterinin ardından mehter eşliğinde güreşlerin yapılacağı Hamdi Altıntepe Tesisleri'ne kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Katılımcılar, daha sonra Kırkpınar başpehlivanlarından merhum Recep Gürbüz'ün mezarı başında dua okudu.

Duanın ardından Kaymakam Çekmen, Belediye Başkanı Altıntaş, Elmalı Yeşil Yayla Güreş Ağası Ekşioğlu tarafından açılış kurdelesi kesildi.

660. Tarihi Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin ilk gününde teşvik, sembol, yıldız, deste ve minik boylarda yaklaşık 350 pehlivan güreşti. Güreşler, 2 Eylül Pazar günü yapılacak final güreşi ve ödül töreniyle sona erecek.

Kaynak: AA