40. Dünya Satranç Olimpiyatı Başladı

Dünya Satranç Olimpiyatı’nın açılış töreni bugün gerçekleştirildi.


28 Ağustos - 9 Eylül tarihleri arasında İstanbul’un ilk kez ev sahipliği yapacağı 40 . Dünya Satranç Olimpiyatı 161 ülkeden 1800 sporcu yarışacak . Wow Hotel de düzenlenen 40 . Dünya Satranç Olimpiyatı’nın açılış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanı sıra , Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı ve bu müsabakada mücadele verecek 161 ülke sporcuları ile antrenörleri katıldı .

Açılış töreni öncesi basın mensuplarına Türk satranç sporcularını tanıtan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı yaklaşık 161 ülkenin bu olimpiyatlara katılacağını belirterek , “Cumhuriyetin 100 . yılında çok kuvvetli bir takım ile Türkiye’yi temsil etmek istiyoruz . 6 aydır bu olimpiyata hazırlanıyoruz . Çok başarılı olacağımızı düşünüyorum . Bunu yapmak zorundayız . Çünkü 2008 yılında olimpiyatları yapmıştık ve bu yılda devletimiz bizden doğrudan başkanımız olimpiyatları tekrar almamızı istedi . Onların bizde verdiği bu deste karşılık bu ülke adına bu insanlar için en güzel organizasyonu yapmak istedik . Tabi onun yanında sportif olarakta çok iyi başarılar elde etmek istiyoruz . Geçen yıl dünya satrancının önemli ülkelerinden biri Gürcistan ' ı yenmiştik . Ondan önce İsrail ' i yenmiştik . Burada da aynı şekilde bir kaç ülkenin canını fena halde yakmak istiyoruz . Bu olimpiyattaki başarımız olimpiyat tarihine altın harflerle yazılacak” dedi .

Öte yandan gerçekleştirilen açılış töreni bir olimpiyat geleneği olan bayrak geçişleri ile başladı .

Ardından gerçekleştirilen Türk yörelerinin temasını üstlendiği dans gösterileri ile Türk ve yabancı bütün sporculara görsel bir şölen sunuldu . Açılış senfonisisin ardından açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç , satrancın spor dallarının en önemli branşlarından biri olduğunun altını çizerek , “Satranç bu ülkeye yayılması açısından önemli bir spor ve Türkiye Satranç Federasyonu’nu yaptığı bu önemli organizasyondan ve attı bu büyük adımdan dolayı kutluyorum . Bu bağlamda bu organizasyonun Türkiye’de yapılıyor olması çok büyük bir önem ve değer taşıyor . İstanbul 2012 yılında Avrupa kültür başkenti idi İstanbul bu yıl ise , Avrupa spor başkenti ve İstanbul 2020 olimpiyat adayı bir kentimiz” şeklinde konuştu .

“SİZLERİ BU SEVGİ ÜLKESİNDEN AĞIRLAMAK DOLAYI ÇOK MUTLUYUZ” Türkiye’nin bir dostluk ve kardeşlik ülkesi olduğunu söyleyen Bakan Kılıç , “Bizim coğrafyamız din dil ırk renk ayrımı yapmaksızın bütün insanlığa kapılarını açan bir coğrafyadır . Bu noktada sizleri bir sevgi ülkesi olarak Türkiye’de ağırlamaktan son derece mutluyuz . Bu organizasyonda katkısı bulunana herkese çok teşekkür ediyorum . 40 . Dünya Satranç Organizasyonu’nun en büyük destekçisi biziz . Umuyorum ki her Türk genci hayatının bir karesinde bir akıl , zeka ve strateji oyunu olan satrancı oynasın . Unutmayalım ki satranç aynı zamanda ahlak ve disiplin sporudur” diye konuştu .

Açılış töreni sonrasında takımlar olimpiyatta ‘Siyah’ mı yoksa ‘Beyaz’ renkle mi yarışacaklarını çekiliş ile belirlediler .

Kaynak: İHA