Ümit Kızlar Basketbol Milli Takımı Yurda Döndü

Macaristan’ın Debrecen şehrinde düzenlenen Ümit Kızlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nı üçüncülükle kapatıp bronz madalya alan ay – yıldızlılar, yurda döndü.

Türk kadın basketbol tarihinde ilk kez bir altyapı şampiyonasında madalya kazanan Ümit Kız Milli Takım, yurda dönerken millileri Türkiye Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Özsoy, Türkiye Basketbol Federasyonu yetkilileri, sporcuların aileleri ve basın mensupları karşıladı.Takımla birlikte Macaristan'da bulunan ve şampiyonanın kupa seremonisinde ümit kızlara bronz madalyalarını veren TBF Kadın Basketbolundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda FIBA Avrupa Kadın Komisyon Üyesi Jülide Sonat, 2005 'ten beri tüm altyapı takımlarının Avrupa şampiyonası finallerinde mücadele ettiğini hatırlatırken, “Ümit Kız Milli Takımımız da FIBA Avrupa Şampiyonası 'nda ülkemizi başarılı bir şekilde temsil etti. Bu başarıdaki önemli detay ise kadromuzda bulunan oyuncuların bu jenerasyonlarına oranla daha genç isimlerden oluşması. 1992 doğumlu sadece üç oyuncumuz bulunuyor. Kadrodaki diğer isimler ise bu yaş kategorisinde forma giymeye devam edecekler. Oyuncularımız kazandıkları bu tecrübelerle A Milli Kadın Takım seviyesine de çok daha iyi bir şekilde gelecekler. Bu nedenle dokuz maçın sekizinden galip ayrılarak bronz madalya kazanmış olmak daha da anlamlı bir hal alıyor.” dedi.

Kadın basketbolunda altyapıdan oyuncu yetişmemesi yönünde yapılan eleştirileri de yorumlayan Sonat, “Biz 1998 jenerasyonundan itibaren sistemli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kazandığımız başarılar da bu yatırımların bir meyvesi. Bu nedenle bu yönde çıkan eleştiriler gerçeği yansıtmadığı gibi bir de genç oyuncularımızın motivasyonunu bozuyor. Önümüzdeki Avrupa ve Dünya Şampiyonaları için ileriye yatırım yapmaya devam ediyoruz. Son olarak kadın basketbolu altyapısının bu kadar sistemli ve düzgün gitmesinde bugüne kadar çok büyük emek sarf eden Kadın Milli Takımlar Koordinatörü Füzen Sönmez 'e ve Altyapı Kadın Milli Takımlar Menajeri Çiğdem Oktay 'a gönülden teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Ümit Kız Milli Takımı Menajeri Abdullah Kutlu, ilk kez altyapılardan madalya çıkarttıklarını hatırlatarak, “Dokuz maçta sekiz galibiyet elde ettik ve altyapılarda ilk kez madalya kazandık. Bu nedenle çok önemli bir başarı kazandığımızı söyleyebilirim. Bir mağlubiyetle şampiyonluğu kaçırdık ama dediğim gibi bu bronz madalyanın da anlamı çok büyük.” şeklinde konuştu.

Ay – yıldızlıların Başantrenörü Aziz Akkaya ise İspanya maçını erken final olarak nitelendirerek, “Yarı finalde mağlup olduğumuz İspanya karşılaşması bizim için bir anlamda final maçı oldu. Rakibin grup maçlarında almış olduğu İsveç yenilgisi onları karşımıza yarı finalde çıkmasını sağladı. Tabii bu işler bir anda olmuyor, kademe kademe ilerliyoruz. Daha önceleri hep çeyrek finali görüyorduk ama şimdi yarı finale yükseldik. Kazandığımız üçüncülük maçı da önemliydi. Kadrodaki 9 oyuncumuz seneye de bu takımda yer alacak. Bu anlamda diğer takımlara göre daha genç bir ekibimiz var ve bu oyuncular ileride daha da iyi derecelere imza atacaklar.” ifadelerini kullandı.Yarı finaldeki İspanya maçında ellerinden geleni yaptıklarını belirten Ümit Kızların Kaptanı Ecem Güler, “Aslında baktığımız zaman İsveç ve İspanya arasında çok da büyük fark yoktu. İkisi de gelseydi aynı şekilde oynayacaktık. İspanya geldi. Çok iyi bir takım, elimizden geleni yaptık son dakikaya kadar. 16 sayı geriden gelip öne geçtik ama sonuçta onlar bize göre daha tecrübeli bir takım. Onlara karşı iyi mücadele sergiledik. Buraya dönerken madalyayı aldık ve o maçı telafi ettik. Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Tarihe isimlerimizi yazdırdığımızı düşünüyorum. Bundan sonra da devamı gelecek.” ifadelerini kullandı.Turnuvanın en iyi 5 'ine seçilen Olcay Çakır ise “Öncelikle turnuvanın çok güzel geçtiğini söylemek istiyorum. Elimizden gelen her şeyi yaptık. Çok talihsiz bir yarı final geçirdik ancak sonrasında üçüncü olmasını bildik ve ülkemize madalya ile döndük. Tarihte bir ilki gerçekleştirdik. En iyi 5 'e seçilmek güzel bir duygu, ben sadece elimden gelenin en iyisini takım için yaptım.” diye konuştu.

Millilerin skor yükünü çeken oyuncuların başında gelen Ayşe Cora da güzel bir başarıya imza attıklarını vurgulayıp, “Bu bir ilkti ve açılışı yaptığımıza inanıyorum. Bundan sonraki yıllarda çok daha iyi derecelere imza atacağız. Önümüzü açtık, tabuları yıktık, acabaları yıktık, imkansız olmadığını gösterdik. Daha iyi bir dereceyle dönebilirdik. Biz iyi oynadığımız zaman İspanya da gelse Fransa da gelse fark etmez. Final oynayan Rusya 'yı da yendik, favorilerden Fransa 'yı da hiç geri düşmeden devirdik. Böyle bir başarıyı bekliyorduk, çok iyi hazırlanmıştık. Ufak heyecanlarımıza yenildik. Bu yüzden şampiyonluğu kaçırdık, ama umuyorum gelecek sene çok daha iyi başarı elde edeceğiz. Destekleyen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Çok mutlu olduklarını ifade eden Özge Kavurmacıoğlu ise “Bronz madalya ile ülkemize döndük, çok mutluyuz. Altın madalyayı çok ufak bir farkla kaybettik. Alabilirdik ama olmadı. Yine de tarih yazdık ve ilk kez kadınlar altyapı şampiyonalarının birinden madalya ile döndük. Umarım bunun devamı gelecek ve ülkemize daha çok madalya ve kupalar kazandıracağız.” şeklinde konuştu.