Şenol Güneş: Takıma Sahip Çıkmadan Hiçbir Başarı Beklenemez

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, takıma sahip çıkmadan hiçbir başarının beklenemeyeceğini, kızarak, küserek başarının gelmeyeceğini söyledi.

Bu sezonun Trabzonspor için daha zor geçeceğine inandığını belirten Güneş, tüm camiaya birlik beraberlik çağrısında bulundu.Güneş, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri 'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemlerde yapılan bazı spekülasyonların hem kulübün hem takımın iç bünyesini olumsuz etkilediğine inandığı için bazı açıklamalar yapma ihtiyacı hissettiğini söyleyen tecrübeli teknik adam şunları söyledi: “2012-2013 sezonunun zor geçeceğini hepimizin bilmesi gerekiyor. Esasında Trabzonspor 'un her sezonun zor dönemlerden geçmiştir, hiçbir dönem rahat olmamıştır. Ama bu yıl daha da zor geçeceğini düşünüyorum.”Bu sezon oynadıkları 2 resmi maçı da kazanamadıklarını hatırlatan Güneş, “Aldığımız sonuçlardan herkes gibi ben de memnun değilim. Moralsizliğin ve güvensizliğin daha da arttığını düşünüyorum. Taraftarın da bu konuda tepkili ve tahammülsüz olmasını anlayışla karışlamak lazım. Çünkü beklentiler çok fazla. ' diyerek, şöyle devam etti: 'Bu beklentilere cevap vermek görevimiz. Şuanda yeterli bir şekilde ortaya koyduğumuz söyleyemeyiz ama düzeltmek için çalışıyoruz, çalışmalıyız. Biz yönetimi, teknik heyeti, oyuncu, medyası ile bir takımız. Dolayısıyla başarıda da, başarısızlıkta da hiç birini dışarıda tutmayı doğru bulmuyorum. Sevginin de saygının da sahiplenen olduğu yerde takım olur. Ve başarı da arkasından gelir. Şikayet ve eleştiriler zaten olacak ama sahiplenme de olacak. Genel ilke itibariyle takımı sevgi köprüsünde yüzdürebilirsek daha iyi verem alacağımız düşünüyorum. Mevcut oyuncularımızın takımız, taraftarı ve Trabzon için en iyisi yapma gayretinde olduğunu biliyor ve görüyorum. Bizim gücümüz; birlikteliğimiz, iyi niyetimiz, samimiyetimiz, dürüstlüğümüz. Bunu asla bozmak istemiyorum, bozana da izin vermek istemiyorum. Ancak kendi gerçeklerimizi de bileceğiz. Şikayetçe olmadan nasıl çözeceğimizi düşüneceği ve işleri çözmek için katkı yapmak isteyenlere de kapımızı her zaman açık tutacağız.”

“KİN VE NEFRETİN OLDUĞU YERDE SEVGİ OLUR MU?”
Boş gündemlerle uğraşmak yerine gerçeklerle yüzyüze gelmekte fayda olduğunun altını çizen başarılı teknik adam, “Daha güçle olmayı hepimiz istiyoruz. Bunun için neler yaptığımızı da sorgulamamız gerekiyor. Bugün itibariyle bazı gerçekleri önümüzü tekrar koyarsak bundan faydalı çıkarız diye düşünüyorum. Eski, yöneticilerin dargın, kızgın, camianın ortak insanlarının kin ve nefretin olduğu yerde sevgi olur mu?” diye sordu.Ekonomik gücü belli, rakiplerinin her zaman gerisinde olan bir takım olduklarını dile getiren Güneş, “Bu gerçeği asla inkar etmeyelim, koşullar itibariyle bu böyledir. Sosyo-ekonomik gelir düzeyi düşük bir kentte yaşıyoruz. İşsizliğin de alabildiğince fazla olduğunu düşünürsek eksik olan bir kentin insanlarıyız.” ifadelerini kullandı.“

TFF GÜCÜNÜ BİZİM ÜZERİMİZDEN GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR”
Konuşmasında camianın kendi içinde yaşadığı sorunlara da değinen Güneş, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) yönelik de eleştirilerde bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:“Oyuncuların tamamı basamak görmeye başladığı, başka kulüplerin bize karşı fırsatçı konumuna düştüğü ve bundan haz alır gibi görmeye başlandığı bir dönemi yaşıyoruz. TFF ile sorunları olan, TFF 'nin gücünü bizim üzerimizden gösterdiği bir dönemi yaşıyoruz. Bunu teknik heyette kişiye, saha kapatmaya ve diğer cezalarda da görebilirsiniz. Kombineleri satmakta zorluk çeken, gol karalını kaybeden, iyi oyuncularını tutamayan, aldığı oyuncuları satamayan, teknik direktörü cezalı, cezalı olduğu için hatalı olan, sahası şuanda 3 maç kapalı olan bir takımız. Ligde, Avrupa 'da ne yapacağı endişesini taşıyan bir kentin insanlarıyız. Buna insan oyuncuları, ister teknik heyeti, ister yönetimi, isterseniz kendinizi koyun, kimi koyarsanız koyan bu önümüzde duran bir gerçek. Yabancı oyuncumuz fazla, yerli oyuncumuz daha az. Kadro değişiminin bizi olumsuz etkilediği bir gerçektir.”Bütün bunları bilerek hesap görmek isteniyorsa bu hesabın çok rahat görülebileceğini söyleyen Şenol Güneş, “Hocayı, yönetimi, oyuncuyu gönderebiliriz ama bu anlayış devam edersen aynı yanlışı devam ederiz. Bunun aksini söyleyenlere de saygı duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

“TAKIMA SAHİP ÇIKMADIN BAŞARI BEKLENMEZ”
Şuanda bordo - mavili takıma sahip çıkmadan hiçbir başarının beklenemeyeceğine vurgu yapan teknik patron Güneş, sözlerine şöyle devam etti: “Kızarak, küserek başarı gelmez. Eskiyi yaşamak istemiyoruz. Yeni hedefler çizmek için yine görüşleri dile getiren, eleştiriler yapan bir kentin insanı olmayı herkes kadar ben de arzuluyorum. Büyük aile resmi çizmek istiyoruz. Rakiplerle uğraşmayan. TFF ile sorunu olmayan, hakemlerden uzak duran, sahada eğlenerek futbol izleyen bir takım, kulüp olmak istiyoruz. Sahaya gelen takıma destek olan her taraftar bizim için en saygı değer, mükemmel taraftardır. Trabzonspor 'un geleceğini dizayn eden de onlardır. Ne kadar olgun, ne kadar yapıcı, ne kadar destek olurlarsa o kadar iyi bir Trabzonspor ortaya çıkar. Burada eleştiri haklarını da kimsenin elinden aldığımız yok. Onları da sıklı tutmak kaydıyla söylüyorum.”Trabzonspor 'daki 2,5 görev sürecinde iyi, kötü günlerinin olduğunu anlatan Güneş, “Hepsini birlikte aştık, bundan sonra da birlikte aşacağız. Dolayısıyla o günkü sorunlar bugünkünden daha fazlaydı. Ekonomisi sarsıntıda olan, oyuncuya para ödeyemeyen, saha sonuçları itibariyle olumsuz olan, Avrupa 'da da olmayan bir takımken, bugün Avrupa 'da da olduğumuz halde daha iyisini isteme adına mevcudu da yok etme hatasında olduğumuzu düşünüyorum. Bu benim, yönetimin, oyuncunun yaptığı yanlışları düzeltmez.” dedi.

Şampiyonluğu her zaman Trabzonspor 'un hedefi olduğunu hatırlatan deneyimli hoca, “Bu uğurda çalışacağız, ancak sıkıntı Trabzonspor 'un işinin zor olduğunu da bileceğiz. Bu kolay bir şey değil. Biz hiçbir zaman transferde birinci olmadık. Olduğumuz zaman da ekonomik olarak batağa gitmişizdir. Bugün de aynı şey olmuştur. ' diyerek şunları söyledi: 'Ama bu demek değil ki, biz rakiplerimizle yarışmadık, yarıştık, yarışacağız. Oyuncularımız kaybettik, maç da kaybettim ama asla cesaretimizi ve onurumu kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Düzgün işler yaparak herkese inat ayakta kalarak savaşacağız ve başaracağımıza da inanıyorum. Bizi yok sayanları, yok etmek isteyenleri bilelim. Fair-play için futbol oynayalım.”

“BAŞKAN VE YÖNETİM DEĞERLİ İNSANLARDIR”
Başkan ve yönetimin kulübü yöneten, takımın başarısı için her türlü fedakarlığı yapan değerli insanlar olduğunu belirten Güneş, aralarında bir spekülasyon varmış gibi gösterilmesinin gerçeği yansıtmadığını savundu. Güneş, şöyle konuştu: “Bunlar üzerinden spekülasyon yapmayı, hele hele benle yönetim arasında yapılmasını doğru bulmuyorum. Beni sevenlerin yönetim kötü, yönetimi sevenlerin beni kötü görme anlayışıyla yapmak istediği politika sadece sığ bir düşünceden ibarettir. Bu takımın her bireyi, taraftarı da, en ağır eleştirisini yapanı da Trabzonspor için değerlidir ve saygı değerdir. Bunu kesinlikle herkesin bilmesini isterim. Bundan kimse de yarar beklemesin.”Kulübün havasının olumsuz olduğu da kabul eden Güneş, “Bu havadan herkes payını alıyor. Kasvetli havayı yine o işin içinde olan insanlar oluşturur. ' diyerek şu görüşleri dile getirdi: 'Bu teknik heyet olur, yönetim olur, oyuncu olur, medya olur, taraftar olur. Herkesin mutsuz olduğu yerde kimse zaten mutlu olmaz. Aklımızı ve duygularımızı daha iyi kullanmakta yarar görüyorum. Son oynadığımız müsabakada bunu gördük. Maçın son bölümlerinde hırsımızı kontrol edemeyin oyun kontrolünden kopmaya başlayınca rakibe şanslar verdik.”

TRANSFER KONUSU
Transferin zor bir iş olduğunu ifade eden Güneş, “Hem para gerekiyor, hem oyuncu bulmanız gerekiyor, hem Trabzonspor 'a gelmesi gerekiyor, hem başarılı olması gerekiyor. Şuanda o zorluklar devam ediyor. Bu konuda da eleştirilere saygı duyuyorum. ' diyerek, şunları söyledi: 'Bazen benim istemediğim, karar veremediğim söyleniyor ama şunu söyleyeyim; Trabzonspor 'dan direkt oynayıp giden her oyuncu kayıptır. Gelen oyuncunun oynamaması da beri üzer. Ama en büyük olay da onlara verilen paraların boşa gitmesidir. Çünkü ekonomik kayıpları telafi etmek çok zordur. Özellikle 2014 yılında kulüplerle ilgili yapılan düzenlemelerin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Eğer çok fazla açılırsak o dönemdeki mali kriterleri yerine getiremeyiz. Bugünkü borç nasıl bir günde olmamışsa, o günkü borç da bir günde kaldırılamayacaktır. Ben bir yönetici değilim ama bunu bir Trabzonlu olarak söylüyorum. Kaldı ki ben hocayım, bunun tam tersini söylemem gerekir. Transferi yaparken 2014 'te batacaksak, hiç yapmayalım demek lazım. Bu transfer yapmayalım demek değil. Böyle deyince de 'kararsız ' diyorlar. Doğruları, gerçekleri söylemek başka bir şey. Hepimiz lüks içerisinde yaşamak isteriz. Yoksa neyi istiyorsun, ona göre yaşa. Biz üretebileceklerimiz yapacağız, bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de spekülasyonlar, değişik konular gündeme geliyor. Bundan çok rahatsızım.”Takımdaki her oyuncunun bir ederi olduğuna işaret eden Güneş, bu ederi bulduğu zaman gidebileceğini ama kaldığında da oynaması gerektiğini kaydetti.

Kadrolarındaki yabancı oyuncu sayısının fazlalılığına da değinen Güneş, direkt oynayan yerli oyuncu sayısının artmasının ilerisi için daha faydalı olacağını anlattı.

VİDEOTON MAÇI
UEFA Avrupa Ligi play-off turunda sahalarında oynadıkları Videoton maçına da değinen tecrübeli taktisyen, “Videoton maçını gol atarak kazanmak istiyorduk. Kapanan bir rakibin zorluğunu yaşacağımız biliyorduk, zaten öyle de oldu. ' diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bizim tempomuz daha hızlı olabilirdir. Yeterince gol pozisyonuna giremedik ve Gol vuruşlarını yapamadık. Ama maçtan önce bize verilmek istenen mesaj; çok kolaylıkla turu geçtiğimiz, maç bittiği zaman da her şeyin bittiği mesajı. Ben bu çelişkiyi anlamış değilim. Maçtan önce rakibi seyretmeden tur atlayanların, maçı seyrettikten sonra turu bitirmiş olması çok ilginç yani. Bir günde, bir maçta mı oldu bunlar. Biz şansımızın devam ettiğini düşünüyoruz. Turu geçebiliriz, kaybedebiliriz ama bu tip şeyleri yapmak yerine daha çok destek olalım. Doğrudur biz daha iyi oynamalıydık, bu eleştirilere katılıyorum.”

ELAZIĞSPOR MAÇI
Ligde bu hata sahalarında Elazığspor ile yapacakları maça da değinen Güneş, sahaya mutlak galibiyet için çıkacaklarını söyledi.

Rakiplerinin ilk hafta Fenerbahçe 'ye karşı iyi bir sonuç aldığını hatırlatan Güneş, şöyle devam etti:“Burada da bize zorluk çıkartması beklenecek bir şeydir. Ama biz kendi sahamızda mutlaka kazanmak isteyen bir takım olarak hem oyunumuzla hem de skor olarak bayan ve çocuk taraftarlarımız önünde iyi bir sonuç almak istiyoruz. Bu maçta beklentim 3 puandır. Ve sezon içerisindeki tüm maçlarda bir başarı ve zafer istiyorum.”Cezalı oldukları için müsabakayı bayan ve çocuk taraftarların izleyeceğini ifade eden Güneş, onların desteğine ihtiyaçları olduğunu da belirtti.

Videoton maçında sakatlanan Giray 'ın elinde çatlak bulunduğunu ve Elazığ maçında forma giyemeyeceği bilgisini veren Güneş, Volkan ve Sapara 'nın durumunun da netlik kazanmadığını dile getirdi.

“BENDE BİR SORUN YOK, İŞİMİ YAPIYORUM”
Daha sonra basın mensuplarının soruların cevaplayan Güneş, geçtiğimiz sezon yaşanan olayların en çok Trabzonspor 'u yaraladı ve zarar verdiğini söyledi.

Güneş, “Şampiyon olduğumuz halde şampiyonlar ilgine katılmamamız psikolojik olarak bir travmadır. Bu ekonomik olarak da bizi etkiledi.” dedi.

Güneş, saydığı olumsuzluklara rağmen zorlu lig yarışı için kendisini hazır hissedip hissetmediği şeklindeki soru üzerine de şu açıklamayı yaptı:“Ben de bir sorun yok, ben işimi yapıyorum ama bunları da bir gerçek olarak görüyorum. Bunlar yeni şeyler değil. Giderek büyüyen sorunları çözmezseniz Trabzonspor 'u ileriye taşımakta zorluk çekersiniz. Bu benim olmam, olmamamla ilgili değil. Bu ilke olarak böyle olmalı. Yoksa bazı arkadaşların söylediği gibi bin hırsız değil. Onları söyleyenleri burada görmek isterim. Hırsızlık nedir bilirim ben, emek hırsızlığı nedir. Diğer konuları konuşuruz ama burası onların yeri değil. Onlar şahsi meseledir. Para çalmak. Hırsızlık, kulübü düşünmek, Trabzonspor olgusu ile kimse burada konuşmasın. Bunları doğru bulmuyorum. Onu şahsi olarak konuşurum, kulübü sırtıma alarak konuşmam. Çünkü ben kulübü sırtıma alarak gelmedim buraya. Taraftarın isteği, yönetimin kararı ile geldim. O hırsızlığı yapanları da biliyorum ben.”Yönetimle arasında çatışma olduğu iddialarını da yalanlayan Güneş, zaman zaman fikir ayrılıklarının olmasının ise normal olduğunu ifade etti.

Transferle ilgili görüş ayrılıkları olduğunu da belirten başarılı hoca, “Burada ekonomik olay var. Ben 2 değil, 4-5 tane daha oyuncu isterim ama bunların maliyetleri var. Harcamaların fazla olduğu dönemlerde fikir ayrılıklarım oldu. Belli oyunculara fazla verilmesi takım içerisinde dengeleri bozar.” ifadelerini kullandı.Şenol Güneş, bir başka soru üzerine de bilgisi dışında transfer yapılan dönemlerin de olduğunu sözlerine ekledi.