Festivalde Yağlı Güreş, En Yaşlı ve Kıdemli Siyez Bulguru Üreticisi İle Buzağı Güzellik Yarışması Yapıldı

''5. İhsangazi Siyez Bulguru ve Sepetçioğlu Festivali'', Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde gerçekleştirildi.

Gazibeyoğlu köy meydanında yapılan festivale, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, İhsangazi Kaymakamı Ahmet Başer, İhsangazi Belediye Başkanı Züftü Danacı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakamı Başer, festivalde yaptığı konuşmada, Kastamonu için siyez bulgurunun önemli olduğunu söyledi.

Siyez bulgurunun tanıtım açısından geri kaldığını ifade eden Başer, ''Yaklaşık 10 bin yıldır organik yapısı değişmeden, geleneksel yöntemlerle üretilen siyez bulguru hak ettiği yere ulaşamadı'' dedi.

Siyez bulgurunun hak ettiği yeri kazanabilmesi için festivalin önemli bir boşluğu dolduracağına inandıklarını belirten Başer, ''Siyez bulgurunun geleneksel yapısını bozmadan, tüketiciye ulaşımını sağlamak ve üretim aşamasındaki emeğin ekonomik karşılığının alınmasını mümkün hale getirmek temel hedeflerimizdendir'' diye konuştu.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da festivale katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Her zaman dile getiririm neden siyez bulgurunun üzerinde durulmuyor- Amerikalıların gelip araştırdıkları siyez bulgurunu bundan sonra Kastamonu Üniversitesi araştıracaktır. Kastamonu'da yem kaynağı olarak üzerinde durulması gereken en önemli mamulümüz siyez bulguruysa biz de araştırma önceliğimize ona yoğunlaştıracağız'' dedi.

Festival kapsamındaki etkinliklerde en yaşlı ve kıdemli siyez bulguru üreticisi yarışmasında Nebiye Çıkar, birinci oldu. Çıkar'a, Kaymakam Başer tarafından çeşitli hediyeler verildi.

23 buzağının katıldığı yarışmada, birinci seçilen buzağının sahibine 15 torba yem verildi.

24 pehlivanın katıldığı yağlı güreşler de büyük ilgi gördü .

Kaynak: AA