“Yerelden Küresele Başarının Zorlukları” İsimli Oturum Londra'da Yapıldı

Dünyanın en başarılı iki spor liginin liderleri Londra’da “Başarının zorluklarını” anlattı.

NBA ve Barclays Premier Lig liderleri “Yerelden küresele başarının zorlukları” isimli oturumda, iş ve spor dünyasından birçok yöneticiyle bir araya geldi.NBA Başkanı David Stern ve Barclays Premier Ligi Başkanı Richard Scudamore, Londra Covent Garden’daki NBA House’da iş ve spor dünyasının önde gelenlerinin de bulunduğu bir açık oturuma katıldılar. BBC muhabiri Mark Pougatch'ın moderatörlüğünü yaptığı oturum, iki ligin ortak küresel tutkularına ışık tutarken hem farklılıkların hem de ortak düşünce ve hedeflerin aktarıldığı bir platform oldu.

“Yerelden küresele başarının zorlukları” başlıklı oturumda Stern ve Scudamore, NBA’in ve Barclays Premier Lig’inin son yıllardaki gelişimini, benzer yönlerini ve aynı zamanda markaları küresel kişiliğe bürünürken karşılaştıkları zorlukları tartıştı. Spor endüstrisinde elli yılı aşkın süredir liderlik tecrübesini paylaşan Stern ve Scudamore, oyuncu gelişimi, topluluk girişimleri, mülkiyet yapısı, gelir paylaşımı ve miras konusunda görüşlerini aktardılar. Her iki ligin ve genel anlamda spor endüstrisinin sürekli olarak küreselleşmesi üzerine odaklanılan oturumunda, karmaşık spor camiasında her bir ligin stratejik öncelikleri incelendi.Stern ve Scudamore’un bir araya geldiği oturumda, global bir boyuta ulaşırken yerel takipçiler ile her zaman bir arada olmaya devam edilmesi gerektiğini gündeme geldi. Oyunun başkahramanları, bir takımın yerel taraftarlarıyla uyumu korumasının ve köklerine sadık kalmasının öncelikli olduğu ve dünya çapında bir başarının yerel anlamda sağlam bir temel kurulması koşuluyla gerçekleşebileceği üzerinde hem fikirdi. Aynı zamanda takımın topluluklarına yeniden yatırım yapmasının, zindelik ve sağlıklı yaşam odaklı programlar geliştirmelerinin de sağlanması konusundaki isteklerinin de altını çizdiler.David Stern “30 takımımızın hepsi için de oyun, söz konusu takımın kendi bölgesinde başlar. Yerel taraftarla aranızdaki bağı ve takımın camia için ifade ettiği anlamı yitirirseniz… markanızı ortaya çıkarmak ve uluslararası alanda büyümek için sağlam bir temeliniz olmaz.” dedi.

Richard Scudamore ise “Topluluklarda sporun neler yapabileceğini göstermek çok önemli, çünkü bence bu gerçekten bizim üzerimize düşen bir yükümlülük. Spor bizim durumumuzda 90 dakikalık oyundan çok daha fazlasıdır. Oynadığı rol çok daha büyük ve geniş çaplıdır, bizim de bunu gerçekleştirmemiz çok önemli.” dedi.

Stern yurt dışına açılmak konusunu tartışırken şunları söyledi: “Dışarıya çıkıp piyasada veya farklı zaman dilimlerinde maçlar yaparak ürününüzün yayılmasına destek vermek zorundasınız. “Gelecekte FİFA Dünya Kupası ve Olimpiyatlar Brezilya'da olduğu zaman odak noktamızın Latin Amerika'ya doğru kaydığını göreceksiniz. Endonezya, Malezya, Vietnam ve Güney Doğu Asya’yı görmezden gelmek de imkânsız.”Scudamor, NBA modelinden başka bir şekilde gerçekleşmesi kaydıyla ligin uluslararası anlamda büyümesinin önemini de vurgulayarak şunları söyledi:“Eğer yurt dışına çıkacaksanız gidip denemeniz ve elinizden geldiğince buradaki deneyimin aynısını orada da yeniden yaratmanız hayati derecede önemli. Sadece maç tecrübesinden de bahsetmiyorum, aynı zamanda camianın ve sporun neler katabileceğinden bahsediyorum. Çünkü yine dünyayı gezdikçe görüyorsunuz ki küresel anlamda insanlar kalkınma, uyumlaştırma ve sosyal kaynaşma alanlarında sporun gücünün aslında farkında değiller.”

Etkinlik, sözü geçen spor ve iş dünyası yöneticilerin davetiyeli katılımlarıyla gerçekleşti. Bunların arasında: Louis Susman, ABD İngiltere Büyük Elçisi, Stan Kroenke, Denver Nuggets’ın sahibi ve Arsenal Spor Kulübü’nün hissedarı, Clayton Bennett, Oklahoma City Thunder’ın Sahibi, Ian Ritchie, Rugby Football Union Yönetim Kurulu Başkanı, Jerry Colangelo, USA Basketball Başkanı, Patrick Vieira, Manchester City Futbol Kulübü’nün eski Fransız yabancı oyuncusu ve şimdiki Futbol Gelişim Yöneticisi ve Jordi Bertomeu, Euroleague Basketball Yönetim Kurulu Başkanı.

NBA VE BARCLAYS PREMİER LİGİ HAKKINDA
NBA Hakkında: NBA üç profesyonel spor ligini; Ulusal Basketbol Birliği, Kadınlar Ulusal Basketbol Birliği ve NBA Gelişim Ligi, kapsayan global bir spor ve medya kuruluşudur. Dünya çapında 15 ofisi, 215 ülkede ve 47 farklı dilde var olan oyunları ve programlarıyla uluslararası yaygınlığa sahiptir. NBA, altı kıtadaki 100 ülkede yer alan 125 bini aşkın ofisinde satış operasyonlarına sahiptir. Bugünkü NBA listesi 39 ülke ve bölgeden gelen 78 uluslar arası oyuncuyu barındırıyor. NBA’in dijital alanda ABD’de yaklaşık 60 milyon eve girebilen NBA TV ve yarısı Kuzey Amerika’da olmak üzere, günde yaklaşık 42 milyon sayfa görüntülemesi yapılan NBA.com sayfası bulunmaktadır. NBA, sosyal medyadaki 1 numaralı profesyonel spor ligidir; tüm lig, takım ve oyuncu platformlarında global olarak 300 milyonu aşkın hayran ve takipçi tarafından izlenmektedir. NBA Cares aracılığıyla, takımlar ve oyunculardan yardım için 200 milyon ABD dolarından fazla bağış sağlanmış, bu kaynakla 1,9 milyon saati aşkın toplum hizmeti sunulmuş, çocuklar ve ailelerin yaşayabileceği, öğrenebileceği ve oynayabileceği 720’yi aşkın yer inşa edilmiştir.

Barclays Premier Ligi Hakkında: Ortalama stadyum doluluk oranının art arda üç kez %92’nin üzerine çıktığı ligde geçen sezon maçlara 13.4 milyon'dan fazla taraftar katıldı.

Yılın dokuz ayında 380 maç dünya çapında 212 bölgede izlendi. Maçlar yaklaşık 720 milyon hane halkına ulaşırken tüm dünyada toplam seyirci sayısı 4,7 milyar olarak tahmin ediliyor.