Sıcak Havada Spor

Sıcak hava koşullarında yapılan fiziksel aktivitelerin oluşturabileceği zarar konusunda bilgi veren Bülent Ecevit Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mustafa Gümüş, “Sıcak havalarda bilinçsiz şekilde egzersiz yapmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Yüksek sıcaklık veya yüksek nemin, yoğun egzersiz, fiziksel zorlanma ile birlikte vücut ısısını artırdığını, aşırı eforun dehidratasyona ve elektrolit dengesizliklerinden ötürü bayılmalara, kalp krizi veya beyin kanamaları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Gümüş, “Özellikle diyet yapanlar, hamileler, çocuklar, ileri yaşta olanlar, aşırı kilolular daha fazla risk altındadırlar” dedi.

Sıcak havalarda spor yaparken, vücudun vermiş olduğu tepkilere mutlaka kulak verilmesinin önemine değinen Gümüş, “Eğer herhangi bir baş ağrısı, kramp, bulantı, baş dönmesi, yorgunluk, huzursuzluk veya sportif performansınızda azalma fark ederseniz mutlaka egzersizin sınırlanması veya durdurulması gerekebilir” dedi.

Yrd.Doç. Dr. Gümüş, özellikle amatör veya rekreatif olarak sporla ilgilenenlerin aşırı sıcaklarda yapacakları egzersizin süresini, şiddetini ve sıklığını çok iyi ayarlamaları gerektiği uyarısında bulundu.

Ayrıca; üstü kapalı ve yeterince hava sirkülasyonu olmayan halı saha tesislerini gece saatlerinde dahi olsa kullanan vatandaşların da önemli risk altında olduğunu belirten Gümüş, şu önerilerde bulundu: “Saatler önemli; efor için günün daha serin olan erken veya geç saatleri tercih edilmelidir. Mümkünse, güneşe maruz kalmadan gölgede egzersiz yapılmalıdır. Giyime dikkat edilmeli; doğal liflerden yapılmış, gevşek, açık renkli ve rahat giysiler giymek ve başınızı güneşten koruyacak şapka kullanmak faydalı olacaktır. Terli kıyafetler ile spora devam edilmemesi dikkat edilecek hususlardandır. Sıvı alınmalı; efor öncesinde, sırasında ve sonrasında sıvı alınmalı ve özel içerikli veya minerallerden zengin sıvı takviyesi yararlı olacaktır. Egzersizden en az 12 saat öncesine kadar alkol kullanılmamalıdır. Mola verilmeli; mümkün olduğunca sık ara vererek sıvı takviyesi yapılmalıdır. Beslenme önemli; özellikle sıcaklarda tok iken aşırı efordan kaçının. Egzersizden iki saat öncesine kadar aşırı besin tüketmeyin. "

Kaynak: İHA