Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başladı

Dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarayiçi er meydanında başladı.

651 yıllık geçmişi bulunan yağlı güreşlere Edirne Belediyesi ev sahipliği yapıyor. Gaddar Kel Aliço, Koca Yusuf, Adalı Halil, Kurdereli Mehmet gibi efsane pehlivanların, Ordulu Mustafa Bük, Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal, Karamürselli Ahmet Taşçı gibi başpehlivanların altın kemer aldığı Kırkpınar, her güreşçinin hayalini süsleyen bir güreş arenası.Yıl içerisinde yurdun farklı illerinde yapılan güreşlerde başarılı olan pehlivanlar, son olarak Kırkpınar er meydanına çıkıyor.Minik-1, Minik-2, Teşvik-1, Teşvik-2, Tozkoparan, Ayakboyu, Deste küçük, Deste Orta, Deste Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta boyları, Başaltı ve Başpehlivanlık gruplarında yaklaşık bin 556 pehlivan güreşseverlerin önünde mücadele verecek.Güreşler, pazar günü oynanacak final karşılaşmalarıyla son bulacak. Kırkpınar’ın finalinde derece alan güreşçiler adını tarihe yazdırarak çeşitli ödüllerle Edirne’den ayrılıyor. Yağlı güreşlerin ilk gününde pehlivanlar er meydanında güreşseverlerin karşısına çıkmaya başladı.

Er meydanı güreşler devam ederken şehir merkezinde ilk günün yoğun programı vardı. İlk olarak son 4 yılın Kırkpınar ağalığını yapan Seyfettin Selim karşılaması yapıldı. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Başpehlivan Ali Gürbüz belediye binasından çıkarak Talatpaşa Bulvarı'na doğru yürüdü. Otelinden yaya çıkan Seyfettin Selim, Başkan ve Başpehlivan tarafından karşılandı.Ağanın belediyede bir süre ağırlanmasının ardından yürüyüş korteji oluşturuldu. Son Başpehlivan Ali Gürbüz’ün taşıdığı Türk bayrağının arkasında protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş yürüdü.Mimar Sinan Caddesi üzerinde başlayan yürüyüş Atatürk Anıt’ına kadar devam etti. Anıt önünde saygı duruşunda bulunması, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı’nın okunmasının ardından Pehlivanlar Mezarlığı’na geçildi.
Kabirlere çiçeklerin konulmasının ardından Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu tarafından geçmişte er meydanında mücadele etmiş ve şu anda güreşenler için dua okundu.

KIRKPINAR GÜREŞLERİ’NİN TARİHÇESİ

Rumeli’nin fethedilmesi için Orhan Gazi’nin kardeşi Süleyman Paşa 40 askerle birlikte Bizanslılara ait Domuzhisar’ın üzerine yürür. Hisarların ele geçirilmesinden sonra öncü birlik dönüş yoluna geçer. Yunanistan sınırlarında kalan Samona köyünde köyünde mola veren askerler güreşe tutuşuyor.Saatlerce süren güreşlerde rivayetlere göre isimleri Ali ile Selim olan iki kardeşin yenişemedikleri görülür. Daha sonra iki kardeş Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında yeniden güreşe başlar. Üzerinden bir gün geçmesine rağmen yenişemeyen kardeşler, güreşlerini gece mum ışığında sürdürür.Ancak nefesleri kesilen kardeşler oldukları yerde can verir. İki kardeş, arkadaşları tarafından bir incir ağacının altına gömülür. Yıllar sonra aynı yere gidildiğinde ise iki pehlivanın mezarının bulunduğu yerde gür bir pınarın aktığı görülür.Bundan sonra halk orada yatanların adına yöreye Kırkpınar adını verir. Yunanistan’ın Samona köyü merası içindeki alan asıl Kırkpınar çayırıdır.
Balkan ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Kırkpınar Güreşleri Edirne ile Mustafa Paşa yolu arasındaki Virantekke denilen yerde düzenlenmiştir.
Cumhuriyetten sonra ise yağlı güreşler Sarayiçi’nde yapılmaya başlanmıştır. Kırkpınar Yağlı Güreşleri 1928 yılına kadar ağalar tarafından düzenlenmiştir. Güreşlerdeki ödülleri, misafirlerin ağırlanmasını ağalar karşılamıştır. Ancak o tarihte ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle ağalığa talip çıkmayınca, güreşlerin organizasyonunu Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu üstlenmiştir. 1946 yılından bu yana ise Edirne Belediyesi Kırkpınar organizasyonu düzenliyor.