Basketbolda Gençlik Harekatı

12 Dev Adam’ın 2013 FIBA Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu idari, teknik ve aday sporcu kadrosu açıklandı.

A Milli Takım’ın, ülkemizi 4-22 Eylül 2013 tarihleri arasında Slovenya’nın ev sahipliği yapacağı 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda temsil etme hedefi ile mücadele edeceği EuroBasket 2013 Elemeleri için belirlenen aday kadrosu açıklandı. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş, TBF Asbaşkanları Metin Şahin, İmran Işıldar, TBF Yönetim Kurulu Üyeleri, TBF yetkilileri ile çok sayıda basın mensubunun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda 12 Dev Adam’ın 2013 FIBA Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu’na hazırlık programı da paylaşıldı.

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen basın toplantısının açılış konuşmasını TBF Başkanı Turgay Demirel yaptı. Sözlerine 2012 Londra Olimpiyatları vizesi alan A Milli Kadın Takımımızdan bahsederek başlayan Demirel, "Öncelikle bildiğiniz gibi geçtiğimiz sene bu tarihlerde A Milli Kadın Takımımız, Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanmış ve onları kutlamıştık. O dönemde, bu sene yapılacak Londra Olimpiyatları'nda başarılı olarak katılmak için her türlü desteği vereceğimizi belirtmiştik. Ankara’da düzenlenen Olimpiyat Elemeleri’nde Kadın Milli Takımımız çok büyük bir başarıya imza attı. 3 maçını da kazanarak Türk takım sporları tarihinde ilk kez Kadın Milli Voleybol Takımı ile birlikte Londra Olimpiyatları'na katılma hakkı elde ettiler. Bu Türk Basketbolu, Türk Sporu ve Türk kadınları için büyük bir gelişme. Bu konuda emeği geçen herkesi kutluyorum. Ama tek hedef Olimpiyatlar’a katılmak değildi. Kadın Milli Takımımız, Olimpiyatlar’da ülkemize yakışır şekilde mücadele edecektir ve belki de tüm basketbol otoritelerini şaşırtacak bir derece ile dönebilir. Bunun için kalan süreçte elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.

"ORHUN ENE BİZİ ŞAŞKINLIK İÇİNDE BIRAKTI"

Geçen sene bu tarihlerde Avrupa Şampiyonası hedeflerini açıklarken başarılı olmayı ve olimpiyatlara katılmayı istediklerini söylediklerinin altını çizen Demirel, "Dünya İkincisi olan kadromuzun bunu başarmak için elinde çok önemli bir şans var’ demiştik. Fakat ne yazık ki olimpiyatlara katılma hakkı elde edemedik. Elemelere katılma hakkı da elde edemedik. A Milli Takımımız elindeki fırsatı değerlendirememişti. 2011 yılının Şubat ayında düzenlediğimiz basın toplantısı ile dünya İkincisi takımımızın yeni teknik yapılanmasını açıklamıştık. Yönetim kurulu olarak 4 yıllık yeni bir süreç için, o güne kadar 6 yıldır A Milli Takımımızın kadrosu içinde yer alan ve Altyapı Milli Takımlarımızda 5 kez antrenörlük yaparak Milli Takımlarımızın bu sistem içerisinde hazırlanmasında büyük katkısı ve emeği olan Orhun Ene’yi başantrenörlük görevine getirmiştik. Fakat kendisi Avrupa Şampiyonası sonrasında bu yıl içerisinde bana gelerek ‘bu göreve devam etmek istemediğini, affını istediğini, bu sistem içerisinde başarılı olacağını düşünmediğini ve basketbol felsefesinin farklı olduğunu’ söyledi.

‘Milli Takımımız için daha hayırlı olacağını’ ifade ederek açıkçası bizi de şaşkınlık içerisinde bıraktı. Bu, uzun vadeli projeleri olan Federasyonumuz adına 4 seneliğine göreve getirdiğimiz bir arkadaşımız için beklemediğimiz bir gelişmeydi. Ancak kendisinin 2011 Avrupa Şampiyonası sonrasında yaptığı değerlendirmeye de saygı duymak zorundaydık. Dolayısıyla Orhun Ene, yeni teknik kadroda yer almadığı gibi, bu durum bizi ne yapacağımızla ilgili önemi bir görevle de baş başa bıraktı" şeklinde konuştu.

"ETTORE MESSİNA'NIN GELMESİ SÖZ KONUSUYDU"

EuroBasket 2013 Elemeleri için 12 Dev Adam'ın başantrenörlüğünü Milli Takımlar Teknik Direktörü Bogdan Tanjevic'in üstleneceğini belirten Turgay Demirel, "Milli Takımımızı en üst düzeyde bir başantrenörün yönetmesi anlamında yurtdışında da girişimlerde bulunduk. Özellikle Los Angles Lakers’ın yardımcı antrenörü Ettore Messina’nın gelmesi ve Milli Takımımızı çalıştırması söz konusuydu. Menajeri ile yaptığımız görüşmelerde ‘Türkiye’ye gelmesi durumunda Milli Takımı seve seve çalıştırabileceğini, ancak bunun bu yaz olamayacağını’ söylemiş ve ‘Oyuncuları tanımadığı için ülkemizde bir sezon çalıştıktan bunu yapmasının daha doğru olacağını’ ifade etmişti. Biz de gelişmeleri takip ederek karar vermek için bu süreci uzattık. Fakat daha sonra Messina’nın CSKA ile anlaşması üzerine Avrupa Şampiyonası Elemeleri için teknik koordinatörümüz Tanjevic’e 3 aylık sürede yeniden başantrenörlük görevi yapması için ricada bulunduk. Biliyorsunuz kendisi sağlık sorunları da yaşamıştı. Bu konuda fedakarlık yapması, bizi yalnız bırakmaması ve görevi kabul etmesi bizim açımızdan olumlu oldu" diye konuştu.

"TANJEVİÇ'E FEDAKARLIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Bu seneki elemelere katılacak kadroda çok sayıda genç oyuncu olduğunun altını çizen Başkan Demirel, "Bu oyuncuların yanı sıra davet edilen tecrübeli oyuncularımızın izin istekleri oldu. Bunlara saygı gösterdik. Sakatlıkları olan oyuncularımız da vardı. Biz de tedavi süreçlerinde yardımcı olacağımızı söyledik. Dolayısıyla yine bizi çok iyi tanıyan, genç oyuncularımızı çok iyi bilen ve çalıştıran Tanjevic’in önümüzdeki sürecin Milli Takımı’nı şekillendirmek için oluşturulan bu kadronun başantrenörü olmasına karar verdik. Bu, bizim için büyük anlam ifade ediyor. Fedakarlığı için kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bunun yanında A Milli Takımımızın yardımcı antrenör kadrosunda da değişiklikler yapıldı" dedi.

HARUN ERDENAY: "GELECEĞİN İSKELETİNİ OLUŞTURACAK MİLLİ TAKIM"

TBF Başkanı Turgay Demirel'in ardından söz alan A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, 2013 Avrupa Şampiyonası Elemeleri aday kadrosunun genç ve yetenekli oyunculardan kurulu olduğunu belirterek, "Diğer oyuncularımızla konuştuğumuzda bizden izin istediler. Bu konuda da haklılar, çünkü epey yorulmuşlardı. Klasikleşen ilk beş oyuncularımız; Ömer Onan, Ömer Aşık, Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova ve Kerem Tunçeri’nin yanı sıra Kerem Gönlüm de izin istedi. Oğuz Savaş da sakatlığı nedeniyle maalesef kadroda yer alamadı. Bu oyuncular yıllardır Milli Takım'ı sırtlayan isimler. Hepsi bir takım mazeretlerle bizlere geldiler ve başkanımızla da konuştup izin aldılar. Fakat yine de kadroya baktığımızda gerçekten çok yetenekli ve bu şansı kullanabilecek oyunculardan kurulu olduğnu görüyoruz. Geleceğin iskeletini oluşturacak bir Milli Takım var. Bu oyuncuları burada görmek ve onlara tecrübe kazandırmak önemli" diye kaydetti.

MİLLİ TAKIMIN MAÇ PROGRAMI

TBF Genel Sekreteri Ali Özsoy da A Milli Takımın hazırlık ve maç programı hakkında detaylı bilgiler verdi. A Milli Takımın dört hazırlık turnuvası yapacağını ve toplamda da 9 maç oynayacağını ifade eden Özsoy, "Bunlardan ilki Bulgaristan’ın Sofya şehrinde yapılacak ve 24-26 Temmuz’da Ukrayna, Bulgaristan ve Polonya ile üç gün serecek bir dörtlü turnuvamız olacak. Bazı turnuvalarımız ise yenenler ve yenilenler şeklinde olacak. Bunlardan bir tanesi 2-3 Ağustos’ta İstanbul’da oynanacak olan adidas İstanbul Cup. Burada Almanya, Finlandiya ve İran mücadele edecek. İki günlük bir turnuva olacak. Daha sonra Milli Takımımız, Belgrad’a gidecek. 8-9 Ağustos’ta Sırbistan’da Slovenya ile oynayacak. Bu maçı kazanırsak, Sırbistan ve Macaristan maçının galibiyle oynayacağız. Son olarak da Almanya'da bir turnuvamız var. Bu, Milli Takımımızın son yıllarda sürekli katıldığı bir turnuva. İki gün sürecek ve biz Polonya ile oynayacağız. Kazanmamız durumunda da Almanya-Finlandiya maçının galibiyle karşılaşacağız. Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde ise grubumuzda İtalya, Çek Cumhuriyeti, Beyaz Rusya ve Portekiz bulunuyor. Buradaki maçlarımız 18 Ağustos’ta başlıyor ve 11 Eylül’e kadar devam ediyor. İlk maçımızı 18 Ağustos’ta Beyaz Rusya ile içeride oynayacağız. Elemelerdeki mücadelemiz 11 Eylül’deki Çek Cumhuriyeti maçıyla sonuçlanacak. Bizim içeride oynayacağımız maçlarımızın sıralaması da Ankara, Ankara, Kayseri ve İstanbul şeklinde olacak. Ankarada’daki maçlarımızı Ankara Spor Salonu'nda; Kayseri’deki maçımızı Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi 'nde; İstanbul’da ise Ülker Sports Arena’da oynayacağız. Umarım bu dört maçımızı tamamladıktan sonra Slovenya’da düzenlencek olan EuroBasket 2013'e katılma hakkı kazanırız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA