Olimpiyattaki 412 Gramlık Madalyanın 5,5 Gramı Altın

Bu yıl 30.'su düzenlenecek olan 2012 Yaz Olimpiyatları 27 Temmuz - 12 Ağustos 2012 tarihleri arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek.

Bu olimpiyat oyunları ile birlikte Londra, 1908 ve 1948 yıllarında düzenlediği olimpiyatlardan sonra üçüncü olimpiyat oyunlarını düzenlemiş olacak. Başvuru tarihinin sonu olan 15 Haziran 2003 tarihi itibariyle 30. Yaz Olimpiyatları için 9 şehir başvurmuştu. Bunlar, Havana, İstanbul, Leipzig, Londra, Madrid, Moskova, New York, Paris ve Rio de Janeiro'ydu.

18 Mayıs 2004 tarihinde, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), elemeler sonucunda bu şehirlerin sayısını Londra, Madrid, Moskova, New York ve Paris olarak beşe düşürdü. 19 Kasım 2004 tarihinde kalan beş aday şehir de IOC'ye adaylık dosyalarını teslim ettiler. IOC teftiş ekibi beş şehri Şubat ve Mart 2005 tarihleri arasında inceledi. Bu incelemeler sırasında Paris, iki durumdan dolayı ekipten kötü notlar aldı. İlki incelemelere denk gelen gösteri ve grevler, ikincisi ise hem IOC üyesi hem de Paris'in adaylığı için çalışanlardan Guy Drut hakkındaki suçlamalardı.6 Haziran 2005 tarihinde IOC beş aday şehir hakkındaki gelişim raporunu açıkladı.

Raporlara göre en olumlu şehir olan Paris'i artık 2004 incelemelerinden sonra açığı iyice kapatan Londra takip ediyordu. Ayrıca New York ve Madrid de olumlu notlar almışlardı. Moskova için ise "adaylık dosyasında detay eksiklikleri" bulunduğu söylendi.Oylamaya doğru, tarihinde üçüncü adaylığını yapan Paris, açık ara favori gösteriliyordu. Aslında Paris Londra'nın da iddialı bir şekilde önünde gözüküyordu, ancak 19 Mayıs 2004'te Londra 2012'nin başına Sebastian Coe atanınca Londra gelişmeye başladı.

2004 Ağustos'unun sonlarında son raporlar Paris ve Londra'nın 2012 oylamasında berabere olduğunu gösteriyordu.Ardından Singapur'da yapılan seçimlerde önce Moskova, ardından da New York elendi. Üçüncü turda elenen Madrid ile birlikte son tura Londra ve Paris kaldı. Son turu da Londra Paris'in dört oy önünde kazanarak 2012 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı.

2012 Yaz Olimipiyatları oylamaları ise şöyle:
ŞehirÜlke1. tur2. tur3. turSon tur
Londra İngiltere22273954
ParisFransa21253350
Madridİspanya203231 (Elendi)
New York ABD1916 (Elendi)
MoskovaRusya15 (Elendi)

OLİMPİYAT KÖYÜ DOLMAYA BAŞLADI
Londra’nın Yaz Olimpiyatları tarihinde bu üçüncü organizasyonu. Birleşik Krallık 27 Nisan - 31 Ekim 1908 yılında 4. Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmıştı. Başta BBC olmak üzere İngiliz televizyon kanalları ülkenin spor tarihçilerini ekrana çıkartıp, 1908 ve 1948 olimpiyatları da dahil eski olimpiyatların hikayelerini gündeme getiriyor. Olimpiyat köyü ise dolmaya başladı.

Türk kafilesi de dün geldiği Londra'da köye yerleşti. Olimpiyatlarda sporcuların madalya kovalayacağı 16 dalın 15'inde yarışlar Londra'da yapılacak, ancak yelkenciler Londra'da deniz olmadığı için yelken parkuruda bulunmadığından yarışlarını Londra dışında yapacaklar. Okçuluk, atıcılık, halter judo, voleybol, basketbol, masa tenisi olimpiyatın hemen ilk günlerinde başlıyor. İlk madalyalar atıcılıkta verilecek, Türkiye'de madalyanın beklendiği güreşte ise mücadeleler organizasyonun son günlerinde gerçekleşeceği için madalyaları en son günde alacaklar.Olimpiyatların ana sporu Atletizm. Şimdi herkes onu konuşuyor. Ünlü Amerikan Dergisi Newsweek ise neredeyse tüm dergiyi olimpiyata ayırmış. Amerika, Londra'daki bu olimpiyata damgasını vurmaya kararlı gibi. Şimdi açılış heyecanına iki gün kaldı. Türk kafilesinin önünde açılış töreninde bayrağı voleybolcu Neslihan Darnel taşıyacak. Televizyonlar başta İngiltere olmak üzere her ülkenin bayrak taşıyıcılarını tanıtıyor ve röportajlar yapıyorlar.Londra'da rozet ve madalya koleksiyoncularını da her yerde görmek mümkün. Tamamen altından olan olimpiyat şampiyonluk madalyaları son olarak 1912 Stockholm Olimpiyatı'nda dağıtılmıştı. 2012 Londra Olimpiyatları’nda verilecek madalyalar 412 gram. Şampiyonların boynuna takacağı ve altın madalya olarak bilinen ve 412 gram gelen madalyanın ancak 5,5 gramı altın, kalan kısmı ise gümüş ve bakır alaşımı. Ama yinede piyasada çok değerli olduğu biliniyor.