Geleneksel Aba Güreşi Dünya Kupası Sona Erdi

Hatay'da bu yıl 3.'sü organize edilen, 'Geleneksel Aba Güreşi Dünya Kupası' sona erdi.

Türkiye'nin yanı sıra 15 ülkenin katıldığı organizasyonda toplam 427 sporcu derece elde etmek için kıyasıya yarıştı. Esat Demir'in Başpehlivan olduğu güreşlerde 60 kilogramda Muhammed Fatehi, 70 kilogramda Şenol Çalık, 80 kilogramda Mustafa Yusuf İkoraim, 90 kilogramda Rıza Arıkoğlu ve 95 kilogramda Esat Demir mutlu sona ulaştı. Hatay Belediyesi tarafından düzenlenen ve 15 Temmuz'da başlayan '3. Geleneksel Aba Güreşi Dünya Kupası'na, Hatay Atatürk Stadı ev sahipliği yaptı. İlk gün etkinlikleri kapsamında 12 ilden toplam 325 sporcunun katılımıyla Türkiye Şampiyonası gerçekleştirilirken, ikinci günde ise Türkiye'nin yanı sıra 15 ülkeden gelen 102 sporcunun katılımı ile Dünya Kupası yapıldı

Organizasyona katılan yabancı sporculara aba kıyafeti hediye edilirken, Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a Kırgızistan kaftanı takdim edildi. Güreşleri Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu ve Orhan Karasayar, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ile güreş ağası işadamı Necmettin Çalışkan takip etti. Birbirinden çekişmeli müsabakalara sahne olan şampiyonada, 60 kilogramda İranlı Muhammed Fatehi, 70 kilogramda Şenol Çalık, 80 kilogramda İranlı güreşçi Mustafa Yusuf İkoraim, 90 kilogramda Rıza Arıkoğlu ve 95 kilogramda ise Esat Demir mutlu sona ulaştı. Şampiyona sonunda protokol üyeleri dereceye giren güreş sporcularına madalya ve hediyelerini verdi.

Ödül töreninde konuşan Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Güzel Hatayımızın Anavatan'a katılışının 73. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında bu yıl 3.'sünü düzenlediğimiz, Geleneksel Aba Güreşleri Dünya Şampiyonası’na emeği geçen, katılım gösteren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Aba güreşi, ata sporumuz, milli bir değerimizdir. Bugün Orta Asya ve Kafkasya’da halen yapılıyor. Türkiye ile birlikte 15 ülkeden toplam 427 sporcu ile ekiplerini Hatay’da ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum. Amacımız, Aba güreşi geleneğinin yaşatılması, yetişen nesillere bu sevginin aşılanması" dedi.

Kaynak: İHA