Demirören: 2013 U20 Dünya Kupası'nı En İyi Şekilde Düzenleyeceğiz

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, 2013 U20 Dünya Kupası'nı en iyi şekilde düzenleyeceklerini söyledi.

FIFA'nın resmi internet sitesi www.fifa.com, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile özel bir röportajı sitesinde yayınladı. Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası başta olmak üzere birçok konunun konuşulduğu söyleşinin tam metni şöyle:Sayın Demirören FIFA Başkanı Blatter'le bugün ne gibi konuları görüştünüz?
Bu bir nezaket ziyaretiydi. Şubat ayında TFF Başkanlığı'na seçildiğimden beri FIFA Başkanı'na ve FIFA Genel Merkezi'ne yaptığım ilk ziyaretti. Sayın Blatter'le Türk futbolu ve dünya futbolu üzerine konuştuk. Türk futbolunda geçtiğimiz dönemlerdeki icraatlerimiz ve geleceğe dair yapacaklarımızla ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Oldukça başarılı bir görüşme olduğu kanaatindeyim. Aynı zamanda yöneticiler, futbolcu ve teknik direktörler, hakemler, taraftarlar gibi futbolun tüm aktörlerini bir uyum içinde nasıl tutabileceğimizi tartıştık. Tabii ki bu FIFA, UEFA ve TFF'nin ortak iş birliğiyle sonuca ulaşacak konular. Öte yandan Başkan Blatter'in Türk futbolunu son derece yakın takip edip, Türk futbolu hakkında çok fazla bilgisi olduğuna da şahit oldum. Kendisiyle Murat-Hakan Yakın kardeşler, Kubilay Türkyılmaz, Eren Derdiyok gibi Türk-İsviçre asıllı oyunculardan da bahsettik.Futbol camiasında yaklaşık 15 sene yöneticilik görevlerinde bulunduktan sonra TFF Başkanı olarak seçildiniz. TFF Başkanı olarak öncelikli amacınız nedir?İlk hedefimiz, federasyonumuzla FIFA ve UEFA arasında iyi ilişkiler temin etmek. Çünkü biz bütçe ve amatör/profesyonel futbolcu sayısı dikkate alındığında dünyanın en büyük 15., Avrupa'nın ise en büyük 6. federasyonuyuz. Ancak ülkemizde Fair Play olgusunun gelişme ihtiyacı ve ayrımcılık konusunda yaşadığımız sıkıntılar futbolumuzun en başta gelen problemleri olarak gözümüze çarpıyor. O yüzden en çok efor harcadığımız konu; bu sorunların üstesinden gelip, Türkiye'yi ve Türk halkını dünyaya futbol sayesinde entegre etmek.Yaklaşık bir yıl sonra FIFA'nın en büyük ikinci etkinliği olan 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası Türkiye'de düzenlenecek. Bu turnuvanın organizasyonu konusunda şu an neredesiniz?
Bu konuda oldukça ileri ve avantajlı bir konumdayız. Şu an hazırlıklarımız da oldukça hızlı bir şekilde devam ediyor. Bilindiği gibi EURO 2020'yi düzenlemek için aday olduğumuzu kısa süre önce UEFA'ya bildirdik. Bu yüzden gerek stadyumlarımız, gerekse de altyapı tesislerimiz bu ''küçük'' Dünya Kupası'nın en iyi şekilde organize edilmesi için hazır konumda.Öte yanda, FIFA Delegasyonu da kısa süre içinde turnuva hazırlıklarını ve şampiyonaya ev sahipliği yapacak stadyum ve altyapı tesislerini denetlemek üzere Türkiye'ye gelecek. Bu turnuvanın organizasyonu konusunda da hükümetimizin desteğinin arkamızda olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Biz bir futbol ülkesiyiz ve önümüzdeki yıllarda yıldız olacak ya da bazılarının şimdiden yıldız olduğu futbolcuların ülkemizdeki bu turnuvada keşfedilecek olmasından mutluyuz.Brezilya'daki 2014 Dünya Kupası'nın Elemeleri Eylül'de başlayacak. Türkiye; tam 10 yıl önce, 2002 Dünya Kupası'nda yarı finale yükselmeyi başarmıştı. Bu dönemden sonra A Milli Takım zor günler geçirdi. A Milli Takım'dan ve elemelerden beklentileriniz neler?2014 Dünya Kupası Elemeleri hazırlıklarına, oynadığımız hazırlık karşılaşmaları ile şimdiden başladık ve bu maçlarda da iyi sonuçlar elde ettik. Geride bıraktığımız dönemde, milli takımımızda bir nesil değişimi yaşandı. İyi bir golcü olan ve takım üstünde oldukça fazla etkisi bulunan Hakan Şükür gibi büyük yıldızlarımız vardı. Ancak bu neslin tüm yıldızları futbolu bıraktılar ve teknik direktör oldular.Şu an iyi bir yoldayız. Türkiye ile birlikte tüm dünyada top koşturan genç Türk futbolcuları bulup takımımıza kazandırmaya da çalışıyoruz. Çok uluslu, çok kültürlü, herkesin takım arkadaşı için oynadığı ve kalitenin giderek daha önemli bir hale dönüştüğü iyi bir takıma sahibiz. Ayrıca teknik direktörümüz Abdullah Avcı da genç ve başarılı olmasının yanı sıra son derece sakin ve sinirlerine hakim olma yeteneğine sahip bir isim.