Servis Sürücülerinden 'Zorunlu Bağış' İddiası

Manisa'da sayıları yaklaşık bini bulan servis araçlarının ‘şehir içi servis güzergâh izin belgesi’ alabilmesi için Manisa Belediyespor'a bağış yapma zorunluluğu olduğu öne sürüldü.

10 yıldır bu meslekte çalıştıklarını dile getiren araç sahipleri İbrahim Akgün ve Cahit Güden, zorunlu tutulduğunu iddia ettikleri bağışın mantığa aykırı olduğunu söylediler. Cahit Gülden, "Bazı firmalar ve araç sahiplerinden bağış tutarı olarak 100 TL alınıyor ve izin belgeleri veriliyor. Bu uygulamanın neye göre yapıldığını anlamıyoruz, biz neden 150 TL veriyoruz" dedi.

İzin belgesi almayan araç sahiplerine emniyet müdürlüğü tarafından bin 950 TL ceza kesildiğini söyleyen Gülden, “3 Haziran’da yapılan yasa değişikliğiyle servis izni denetlemesi, belediyelerden alınıp emniyet müdürlüğüne verildi ve denetimler arttı. Cezanın da 70 TL’den bin 950 TL’ye çıkarılmasıyla bu izin belgesini almak kaçınılmaz oldu. Belediye de bu durumu kendi lehine kullanıyor" diye konuştu.

Bağışın, kişinin rızası ile yapılması gereken bir şey olduğunu ve zorunlu tutulamayacağını kaydeden İbrahim Akgün, "Bu yöntemle Belediyespor’un kasasına da ciddi bir miktar gidiyor. Ben spora her zaman maddi ve manevi destek veren biriyim. Ancak bu uygulama doğru bir yol değil. Yasal olmayan uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

ULAŞIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Manisa Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Mümin Deniz ise, uygulamanın yeni olmadığını belirterek, ''Okullarda Okul Aile Birlikleri ne alıyorlarsa, belediye de onu alıyor. Sene başında belge almak isteyenlerden 100'er TL bağış alındı. Bundan sonra gelenler için Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün bilgisi dahilinde 150 TL Belediyespor'a bağış alınıyor. Belediyeden belge almayan şehir içi servisçilerine bin 950 TL'ye varan cezalar gündeme geldi. Bunların hepsi şimdi gecikmeli olarak gelmeye başladılar" dedi.

Kaynak: İHA