Bakın Suat Kılıç, Kulüpler Birliği Üyelerini Makamında Kabul Etti

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı yenilendiği gibi Galatasaray’ın kullanımındaki Ali Sami Yen, Türk Telekom Arena projesiyle yenilendiği gibi Beşiktaş İnönü Stadyumu’nu da hem depreme dayanıklı, hem modern çağın gereklerine uygun hem Milli takımın gerektiğinde müsabaka oynayabileceği hem de almamız halinde 2020 Olimpiyatları’na hizmet edebilecek donanımda yeniden inşa edilmesini arzuluyoruz” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Halil Ünal ve beraberindekileri makamında kabul etti. Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü’nde gerçekleşen kabulde Kılıç, “Türkiye’de futbol çok dominant bir sektör, sadece bir branş dalı değil. Futbol oynamayanların da seyir zevkiyle ekran başına milyonlarca insanla toplandığı, tribünleri yüzbinlerle dolduğu çok büyük bir endüstri dolayısıyla ilgi oldukça, reyting yüksek oldukça problemleri de kendi ölçeğinde bir hayli büyük olabiliyor” diye konuştu.

“KULÜPLERİN HEPSİ AYNI GEMİDE”
Spor Bakanlığı’nın TFF başta olmak üzere Kulüpler Birliği’nin de katkısını alarak, kulüplerin tamamını birer aktör olarak değerlendirdiğini belirten Bakan Kılıç, “Türk futbolunun karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünü arzuluyoruz. Geçen sezonu da bu anlayışla yaşadık önümüzdeki sezonu da yine aynı şekilde uzlaşmacı, katılımcı ve demokrasi kültürünü ön plana çıkaran Türk futbolunun karşı karşıya kaldığı sorunlara birlikte çözüm önerileri geliştirilmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Kulüplerin biri başka gemide diğer başka değil, kulüplerin tamamı aynı gemide” diyen Kılıç, “Türk futbolunun karşı karşıya kaldığı sorunlar kabul edelim etmeyelim en alakasız takımı bile yakından ilgilendiriyor. Bir takımın problemi en başta rakibini temelden alakadar ediyor. Çünkü futbol birlikte oynanıyor, bu bir takım oyunu onun nedenle biz başta ortaya koyduğumuz anlayışı yeni sezonda da devam ettireceğiz. Futbolun özerk yapısına sonuna kadar saygılıyız” dedi.

Bakan Kılıç, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

“AYNI TAVANIN BALIKLARIYIZ”
Galatasaray ve Yeşilyurt Genç Bayan Voleybol Takımları’na yemek yedikleri sırada Fenerbahçeli taraftarların saldırısına uğramasına ilişkin soru üzerine Kılıç, “Hiçbir taraftarın bir başka taraftara ya da taraftar grubuna kötü muamelede bulunmasını, sözlü ya da fiziksel müdahale de bulunmasını doğru bulmuyoruz. Taraftardan sporcuya gelebilecek benzer yöndeki eylemleri de tasvip etmiyoruz. ‘Spor barıştır’ diyoruz, ‘Spor kardeşliktir’ diyoruz, ‘Centilmenliğin olmadığı yerde sportif ruhtan bahsetmek mümkün değildir’ diyoruz. Spora bu kadar erdemin yüklendiği toplumda sporun her şeyden evvel şiddet yada huzursuzluk çağrışımı yapması kabuledilebilir değil. Hiç kimsenin spora şiddet içeren anlamlar yüklemeye hakkı yoktur. Aynı tavanın balıklarıyız. Fenerbahçelisi, Galatasaraylısı, Beşiktaşlısı, Trabzonsporlusu, Bursasporlusu ve diğer takımların taraftarlarıyla birlikte hepimiz aynı istikamette yürüyen insanlarız. Rekabeti bu kadar acımasız hale getirmenin, rekabet bu kadar dayanılmaz boyuta taşımanın hiç kimseye kazandıracağı hiçbir şey olamaz. Bugünler gelir geçer ancak kötü fotoğraf kareleri hafızalardan silinmez” ifadelerini kullandı.

“BİZ KONUŞMAKTAN ACİZ İNSANLAR DEĞİLİZ”
Bakan Kılıç, bir gazetede yer alan “Emredersek yaparlar anlayışı içerisinde değiliz” yönündeki habere ilişkin, “O açıklama baştan sona yanlış ve şahsımla alakası olmayan bir açıklama. Bakanlık kaynağı kimdir, kim değildir onu bilemiyorum ona bakacağım. Bakanlık kaynağının kim olduğunu ben de öğrenmek istiyorum işin doğrusu. Böyle bir açıklama benden vaki olmadı. İşin aslı böyle bir soruya da muhattap olmadım. Muhattap olmadığım bir soruya vermediğim bir cevabın bu şekilde başlık haline getirilerek kamuoyuna yanıltılması anlaşılabilir bir tutum değil. Yapılmadığı halde çarpıtılarak kullanılması kesinlikle kabul edilebilir değil. Dün Bakanlar Kurulu’ndaydık dolayısıyla şahsıma atfedilen bu açıklamadan olabildiğince geç haberdar olabildim. Çok üzüldüm, bir çok yönden üzüldüm. Bir böyle bir açıklamaya muhattap olmak büyük bir haksızlık, iki böyle bir açıklamayla bir kulüp camiasının incitilmesi ayrıca büyük bir haksızlık. Üçüncüsü futbolun sükunete ve suhulete ihtiyacı olan bir dönemde yapılmamış bir açıklama üzerinde sanki varmış gibi sanal bir tartışma ortamı yaratılarak yeni bir gerginlik ortaya çıkartılması da ayrıca üzüntü verici bir durum. Biz konuşmaktan aciz insanlar değiliz... Çünkü biz futbola buyuran değil sporu aktörleriyle birlikte yönetişim algısı içerisinde birlikte yönetme vizyonunu ortaya koyan bir anlayışı ortaya koyuyoruz” karşılığını verdi.

“CÜNEYT ÇAKIR 2012’NİN TÜRKİYE AÇISINDAN GURURU OLDU”
Bakan Kılıç, FİFA kokartlı Türk Hakem Cüneyt Çakır’ın Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yarı final maçı yöneteceğinin sorulmasına ilişkin, “Cüneyt Çakır, gerçekten 2012’nin Türkiye açısından gururu oldu. Maalesef Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı’nı 2012 müsabakalarında sahada izleyemedik ama bir milli hakemimizi adeta bir milli takım yerine koyarak sahada izleme imkanı bulabildik. İtalya maçında gerçekten tarihi kararlar verdi, pek çok hakemin üstlenmekte zorlanacağı kararlar verdi. Tribünlerine ne diyeceğine bakmadan, spor camiasından ne yönde tepkiler geleceğine bakmadan bir hakem olarak adeta bir hakim edasıyla konusuna hakim bir görüntüyle düdüğüne hükmetti. Bunun karşılığını da Türk milletine, FİFA kokartıyla maç yöneten hakem olma heyecanını tattırarak, yaşattı. Son derece büyük bir başarı” dedi.

“İNÖNÜ STADI YENİLENECEK”
Bakan Kılıç, yeni sezonda İstanbul’da 5 takımın 3 stadı kullanacağına ilişkin iddiaların sorulması üzerine ise, “Spor Toto Süper Ligi sorunsuz ve diyalog zeminini koruyan bir anlayışla gelecek sezona hazırlamayı hedefliyoruz. Burada elbetteki TFF’ye düşne görevler var, Kulüpler Birliği’ne düşen görevler var ve bize düşen görevler var. İnönü Stadı yenilenecek, İstanbul’a yeni bir stadyum kazandırmaya kararlıyız. Saraçoğlu yenilendiği gibi Galatasaray’ın kullanımındaki Ali Sami Yen, Türk Telekom Arena projesiyle yenilendiği gibi Beşiktaş İnönü Stadyumu’nu da hem depreme dayanıklı, hem modern çağın gereklerine uygun hem de Milli takımın gerektiğinde müsabaka oynayabileceği hem de almamız halinde 2020 Olimpiyatları’na hizmet edebilecek donanımda yeniden inşa edilmesini arzuluyoruz. Bu istikamette çok bilinmeyenli bir denklem değil az bilinmeyenli bir denklem ve bu denklemi taraflarıyla birlikte çözüme kavuşturabileceğimiz kanaatindeyim... Kulüp başkanlatıyla bugün bir görüşmemiz olacak, kendileriyle görüşlmeden önce konunun detaylarıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum” cevabını verdi.

KULÜPLER BİRLİĞİ BAŞKANI ÜNAL: “TÜRK FUTBOLU EN ZOR YILINI ATLATTI”
Kulüpler Birliği Başkanı Halil Ünal da, yarın Ankara’da gerçekleştirilecek TFF Olağan Genel Kurulu’nun hatırlatılarak, naklen yayınlarla ilgili gelirlerin eşit dağılımına yönelik soruya, “Biz yarın Mali Genel Kurul’da özel gündem maddeleriyle bir takım talepler geleceğini biliyoruz. Onu da kendi aramızda bugünden toplanıp değerlendireceğiz. ‘Türk futbolu kurulduğu günden bu yana en zor yılını atlattı’ Sayın Bakanımız bize başından beri destek oldu. Türk takımları 5 takım halinde hem Şampiyonlar Ligi’nde hem de UEFA’da ülkemizi temsil edecek” dedi

Kaynak: İHA