Şike Davasında Mütalaada İstenen Cezalar

Şike davasında mütalaasını açıklayan savcı Aziz Yıldırım’ın 13 yıl 10 ay 15 gün hapsini istedi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 19. duruşmasında savcı Ufuk Ermertcan 260 sayfalık mütalaasını açıkladı.

Yeni yasal düzenlemeleri dikkate alan savcı Ermertcan, sanıkların şike ve teşvik suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmalarını istemedi. Yıldırımın’ın 6 maçta şike, 3 maçta ise teşvik primi ve çıkar amaçlı örgüt yönetmek suçlarından 13 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verilmesini istedi. Yıldırım’ın 4 maçtaki teşvik ve şike suçlarından ise beraatı talep edildi. Teşvik ve şike suçlarının her biri için ceza talep edilseydi Yıldırım'ın 39 yıl 9 ay hapsi talep edilecekti. Mütalaanın açıklandığı dakikalarda Yıldırım’a 39 yıl 9 ay hapis istendiği haberleri mahkeme tarafından düzeltildi ve 13 yıl 10 ay 15 gün olarak ifade edildi. Şike ve teşvik suçundan cezanın alt sınırının 1 yıl 10 ay 15 gün, üst sınırının da 7 yıl 10 ay 15 gün olduğu belirtildi. Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’in Sivasspor-Fenerbahçe maçında teşvike teşebbüs etmek ve bu eylem karşılığında menfaat temin etmek suçlarından 2 yıl 3 ay cezası talep edildi. Trabzonspor As Başkanı Nevzat Şakar hakkında ise tehdit suçundan davanın düşürülmesi, Fenerbahçe-Ankaragücü maçında teşvik primi vermek suçundan da beraatine karar verilmesi talep edildi.Tutuklu sanıklardan Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Ekşioğlu'nun hakkında da örgüte üye olmak, 5 maçta şike yapmak, 3 maçta teşvik primi vermek suçlarından yine 10 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası talep edildi. Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu hakkında örgüt üyesi olmak, şike ve teşvik primi suçlarından yine 10 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası talep edildi. Göksel Gümüşdağ'ın Fenerbahçe-İBB maçında teşvik primi suçundan beraatini isteyen savcı, Teknik Direktör Hikmet Karaman’ın da teşvik suçundan beraatine karar verilmesini talep etti.Beşiktaş eski As Başkanı Serdar Adalı'nın Türkiye Kupası finalinde Beşiktaş-İBB arasında oynanan maçta şike yaptığı gerekçesiyle 4,5 yıla kadar hapsi talep edildi. Eski Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu hakkında da aynı maçta şike yaptığı gerekçesiyle yine 4,5 yıl ceza verilmesi istendi. Futbolcu İbrahim Akın’ın FB-İBB, BJK-İBB maçlarında şike yaptığı, Trabzonspor-İBB maçında ise teşvik primi aldığı gerekçeleriyle toplam 4,5 yıla kadar hapsi talep edildi. Bursasporlu futbolcu Gökçek Vederson'a Trabzonspor maçında teşvik primi almak suçundan 4,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Teknik Direktör Bülent Uygun’un 2 şike bir teşvik ve örgüt üyeliğinden 7,5 yıl hapis cezası verilmesi talep edildi. Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın da 7,5 yıl hapisle cezalandırılması istendi. Diğer sanıklara da çeşitli oranlarda hapis cezası talep edildi.