Hangi Takım Ne İle Suçlanıyor... İşte Raporun Detayları

Eskişehir-Trabzon maçında İlhan Ekşioğlu ile Şekip Mosturoğlu'nun teşvik primi teşebbüsü şüphesi, Fener'in G.Birliği ve A.Gücü maçlarında ise İlhan Ekşioğlu'nun şike teşebbüsü var

Şike sürecini bitirmeye yönelik en önemli kilometre taşlarından biri olan Etik Kurulu raporunun ayrıntıları ortaya çıktı. TRT Spor'daki Basın Tribünü programında yayınlanan rapora göre Etik Kurulu, F.Bahçe'nin G.Birliği ve A.Gücü ile oynadığı maçlarda şike, Eskişehir-Trabzon maçında ise teşvik teşebbüsü izine rastladı. 16 kulübün PFDK'ya sevk edilmesi ile sonuçlanan raporun ayrıntıları şöyle:

SAHADA ANORMALLİK YOK
ETİK KURULU, raporuna G.Birliği-F.Bahçe maçında F.Bahçeli yönetici İlhan Ekşioğlu ile menajer Doğan Ercan'ın şike teşebbüsünde bulunduğunu yazdı. F.Bahçe'nin 4-2 kazandığı maçta G.Birliği'nden Cengiz Demirel, Zafer Önder İpek ve Serdar Kulbilge de şikeye teşebbüsten makul şüpheli durumda.
EKŞİOĞLU'NUN eylemi F.Bahçe'ye mal edildi. Ancak F.Bahçeli diğer yöneticilerin haberinin olduğuna dair kanıt bulunamadı. Ayrıca Kurul üyeleri, G.Birliğili futbolcuların sahadaki oyunlarında da anormallik gözlemlemedi.

YÖNETİMİN BİLGİSİ YOKTU

İLHAN Ekşioğlu, F.Bahçe'nin 6-0 kazandığı A.Gücü maçında da şike teşebbüsünde bulunmakla suçlanıyor. Ekşioğlu'nun yanı sıra bu suçlama Cemil Turan, Yavuz Ağırgöl, Mehmet Yenice, Yadigar Boğa, Yusuf Turanlı'ya da yöneltildi. Ancak Ekşioğlu'nun eylemleri yönetim kurulu tarafından herhangi bir şekilde görevlendirilmediği için F.Bahçe'ye mal edilmedi.

İKİ YÖNETİCİDE ŞÜPHE ÇIKTI
F.BAHÇE açısından bir diğer sıkıntılı karşılaşma ise Eskişehir-Trabzon maçı. İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nda bu maçta teşvik primi teşebbüsü içinde olduğuna dair makul şüphe bulundu. Diğer şüpheliler, Ümit Karan, Ali Kıratlı ve Zafer Tüzün. Bülent Uygun ise aklandı. Etik Kurulu, bu maçla ilgili gözlemci raporlarına baktı. Eskişehirli futbolcuların oyununda anormallik bulamadığı için de Ekşioğlu ile Mosturoğlu'nun fiillerinin F.Bahçe Kulübü'ne bağlanamayacağı yönünde görüş bildirdi.

ŞAMPİYONLUKTA ŞİKE YOK

ŞAMPİYONU belirleyen Sivas-F.Bahçe maçında şikeye rastlamadı. Mehmet Yıldız ile Ahmet Çelebi için talimatlara aykırılıktan Etik Kurulu'na sevk istendi.

Beşiktaş aklandı

F.BAHÇE'nin 2-0, Trabzon'un 3-1 kazandığı İstanbul BŞ maçlarında İbrahim Akın ile Yusuf Turanlı ile ilgili şike ve teşvik primi şüphesi var. Ancak bu ikili ile F.Bahçe arasında bağ kurulamadı. Beşiktaş'ın penaltılarla 6-5 kazandığı Türkiye Kupası finaliyle ilgili olarak da Etik Kurulu şikeye rastlamadı. İbrahim Akın ve İskender Alın'ın menajerleri Yusuf Turanlı'nın şike teklifini gizleme suçundan Etik Kurulu'na sevkleri istendi.

Balıkta kanıt çıkmadı

Trabzon'la ilgili şüpheli maçlarda Bordo-Mavili kulübün yöneticilerine herhangi bir suçlama yok. Sadece Sivas-F.Bahçe maçında Trabzonlu yönetici Recep Denizer'in teşvik primi fiili işlediği yönünde şüphe bulundu. Yine de Etik Kurulu, Denizer'in fiili işlediği veya buna teşebbüs ettiği yolunda kanıt bulamadı. Başkanvekili Nihat Özdemir, Recep Denizer'in Sivas'a gönderdiği balıkların araştırılmasını istemişti.

ESK-TS (Teşvik şüphesi)

- İlhan Ekşioğlu'nun teşvik primi teşebbüsü içinde olduğuna dair makul şüphe bulunduğu,
- Şekip Mosturoğlu'nun teşvik primi teşebbüsü içinde olduğuna dair makul şüphe bulunduğu,
- İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun F.Bahçe yöneticisi olmaları nedeniyle fiillerinin Fenerbahçe kulübüne izafe edilebileceği, ancak gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinde, Eskişehirsporlu futbolcuların sahadaki oyunlarından şüpheye düşülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmediği;
- Ümit Karan, Ali Kıratlı ve Zafer Tüzün'ün teşvik primi teşebbüsü içinde olduğuna dair makul şüphe bulunduğu

GB-FB (Şike teşebbüsü)

- Aziz Yıldırım'ın şike fiilini işlediği ve buna teşebbüs ettiği kanaatini oluşturacak kanıt bulunmadığı;
- İlhan Yüksel Ekşioğlu'nun şike teşebbüsünde bulunduğu;
- Serdar Kulbilge'nin şike teşebbüsü içinde olduğu yolunda makul şüphe bulunduğu;
- Doğan Ercan'ın şike teşebbüsünde bulunduğu;
- Mehmet Şen'in şike teşebbüsünden haberdar olduğu ve Etik'e sevki;
- Z.Ö.İpek'in şike teşebbüsü içinde olduğu yolunda makul şüphe bulunduğu;
- İlhan Yüksel Ekşioğlu'nun F.Bahçe yönetim kurulu üyesi olması nedeniyle şike faaliyetinin F.Bahçe spor kulübüne izafe edilmesinin uygun olacağı, ancak bu eylemden Fenerbahçe kulübünün diğer yöneticilerinin haberdar olduğuna ilişkin bir kanıta rastlanmadığı;
- Zafer Önder İpek'in kulüp müdürü olması nedeniyle şüphenin G.Birliği kulübüne izafe edilmesinin uygun olacağı

FB-AG (Şike teşebbüsü)

- Aziz Yıldırım'ın bu müsabakada somut olayla ilgisinin bulunmadığı;
- İlhan Yüksel Ekşioğlu'nun, Cemil Turan'ın, Yavuz Ağırgöl'ün, Mehmet Yenice'nin Yusuf Turanlı'nın şike teşebbüsünde bulunduğu;
- Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun ise şike teşebbüsünde bulunduğu yolunda yeterli kanıt bulunmadığı
- İlhan Yüksel Ekşioğlu'nun F.Bahçe yönetim kurulu üyesi olması nedeniyle şike teşebbüsü eyleminin F.Bahçe'ye izafe edilmesinin uygun olduğu, ancak bu eylemden F.Bahçe kulübünün diğer yöneticilerinin haberdar olduğuna ilişkin bir kanıta rastlanmadığı;
- (Bu maçta Trabzonspor'un teşvik teşebbüsünde bulunduğuna ilişkin iddialar araştırılmış olmasına rağmen bir sonuca ulaşılamadığından Etik Kurulu Trabzonspor açısından suç olmadığına kanaat getirmiştir)

F.BAHÇE-İBB (TEMİZ)
- Yusuf Turanlı'nın ve İbrahim Akın'ın şike fiilini işledikleri hususunda itirafa dayalı bir şüphenin mevcut olduğu
- İbrahim Akın ve Yusuf Turanlı arasındaki para ilişkisinin Fenerbahçe Spor Kulübü yetkilileri ile ilgisinin kurulamaması, gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinde İBB'li futbolcuların sahadaki oyunlarından şüpheye düşürülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmemiş olması nedeniyle, şike şüphesinin F.Bahçe'ye izafe edilmesinin uygun olmayacağı;

BEŞiKTAŞ-iBB (TEMiZ)

- Serdal Adalı, Cengiz Zülfükaroğlu, Tayfur Havutçu, ve Ahmet Ateş'in şike yapmadığı veya şike teşebbüsünde bulunmadığı;
- İbrahim Akın'ın şike yapmadığı veya şike teşebbüsünde bulunmadığı; ancak menajerinden almış olduğu şike teklifini gizlemiş olması nedeniyle Etik Kurulu Talimatı'na aykırılık yönünden değerlendirilmek üzere Kurulumuza sevk edilmesinin uygun olacağı;
- İskender Alın'ın şike yapmadığı veya şike teşebbüsünde bulunmadığı; ancak menajerinden almış olduğu şike teklifini gizlemiş olması nedeniyle Etik Kurulu Talimatı'na aykırılık yönünden değerlendirilmek üzere Kurulumuza sevk edilmesinin uygun olacağı;
- Lisanssız oyuncu temsilcisi Yusuf Turanlı'nın eyleminin, oynanacak olan kupa final karşılaşmasını fırsat bilerek, kendisine bağlı futbolcuların transferini bir an önce netleştirmek amacıyla, aynı futbolcular üzerinden şike teşebbüsü olduğunu;

TRABZON-iBB (TEMiZ)

- Yusuf Turanlı'nın teşvik primi işlediği hususunda itirafa dayalı bir şüphenin mevcut olduğu;
- İbrahim Akın'ın teşvik primi fiilini işlediği hususunda itirafa dayalı bir şüphenin mevcut olduğu;
- Aziz Yıldırım hakkında teşvik primi filini işlediği veya buna teşebbüs ettiği yolunda kanıt bulunmadığı;
- İ.Akın ile Yusuf Turanlı arasındaki para ilişkisinin, F.Bahçe yetkilileri ile ilgisinin kurulamaması ve gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinde, İBB'li futbolcuların sahadaki oyunlarından şüpheye düşülmesini haklı kılacak bir anormallik gözemlenmemiş olması nedeniyle teşvik primi şüphesinin F.Bahçe'ye izafe edilmesinin uygun olmadığı;

AZİZ YILDIRIM 22'de 22 suçsuz
Kurul, 22 maçın tamamında F.Bahçe başkanına ait herhangi bir suç izi aradı ama bulamadı
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Etik Kurulu'nun incelediği 22 maçta da şike ve teşvikten suçsuz bulundu. Yıldırım'ın tutuklu bulunduğu Metris'te yaptığı savunmanın gücü böylece ortaya çıktı. Ancak Aziz Yıldırım'ın teşvik şüphesini TFF'ye bildirmemesi nedeniyle Etik Kurulu'na sevk edilmesi istendi.
YILDIRIM ile birlikte Serkan Acar, Hikmet Karaman, İlhan Ekşioğlu ve Cemil Turan da Manisa-Trabzon maçı öncesi şike-teşvik konusunda görüşme yapma nedeniyle Etik Kurul'a sevki istenen isimler arasında yer aldı.

58 Fener'i çarpabilir
Etik Kurulu'nun ulaştığı İlhan Ekşioğlu ile Şekip Mosturoğlu'nun şike ve teşvik primi teşebbüsü şüphesi nedeniyle F.Bahçe'ye PFDK'dan ceza çıkabilir.
PFDK eylemin ağırlığına bakacak. F.Bahçe'ye ihtar, kınama, para cezası puan silme ya da küme düşme cezası verilebilir. 105. Madde gereğince de bu ceza 1 ila 5 yıl arasında ertelenebilir. İlhan Ekşioğlu ile Şekip Mosturoğlu ise 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası da alabilir.

MADDE 58
MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME

(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek yasaktır. Teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.
a) Yukarıda belirtilen ihlalleri gerçekleştiren kişilere sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir,
b) Yukarıda belirtilen ihlallerin kulüp yöneticileri tarafından gerçekleştirilmiş olması durumunda ilgili kulüplere bir alt lige düşürme cezası verilir.
c) İhlalde sorumluluğu bulunan kişilere ayrıca para cezası verilebilir.
(2) 1. fıkrada belirtilen ihlallere teşebbüs etmek yasaktır.
a) Teşebbüs halinde, ilgili kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.
b) Teşebbüs halinde ilgili kişinin yöneticisi olduğu kulübe bu talimatta öngörülen disiplin cezaları uygulanabilir. Ağır ihlal hallerinde kulübe en az 12 puan indirme cezası verilir. İhlalin ağırlığı kurul tarafından somut olayın niteliğine göre serbestçe karar verilir ancak eylemin ilgili yöneticinin kendisinin veya üçüncü kişilerin bahis oyunlarından menfaat elde etmesi amacına matuf olduğunun tespit edilmesi halinde ihlal, mutlaka ağır ihlal kabul edilir.
(3) İhlal veya ihlale teşebbüsün hakemler tarafından meydana getirilmesi halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.