SGK 72 milyon liralık alacağının peşine düştü

SGK, futbol kulüplerindeki 72 milyon liralık alacağının peşine düştü. Borcunu ödemeyen kulüplerin naklen yayın gelirlerine el konulacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işçilik bildirimi konusunda riskli grup içine koyduğu futbol kulüplerindeki alacaklarının peşine düştü. Buna göre Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu'nca belirlenen kriterlere göre dağıtılan naklen yayın gelirleri izlemeye alınacak. Sigortasız personel çalıştıran ve prim borcunu ödemeyen kulüplerin naklen yayın gelirlerine el konulacak.

321 MİLYON DOLAR GELİR

Futbol kulüplerinin naklen yayın gelirleri geçen yıl 321 milyon doları aştı. Bu rakamın yüzde 11'i ligi lider bitiren takıma şampiyonluk payı olarak verilirken, yüzde 35'i geri kalan kulüplere dağıtıldı. Bu paranın da yüzde 9'unu ligin ilk 6 sırasındaki takımlar paylaştı. Naklen yayın gelirlerinden aslan payını Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Bursaspor ve Trabzonspor alıyor. 2011'de 278 kulübün toplam prim borcu 72 milyon lira oldu. 151 kulüp toplam 42 milyon liralık prim borcunu yapılandırdı. 40 milyon liralık alacağa ise faiz işlemeye devam etti. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, yeni düzenlemeler kapsamında 'meslek kodları ' geliştirdiklerini belirterek, ücret yönünden kayıt dışılığın önüne geçeceklerini açıkladı. Acar, sektörel bazda da denetimleri sıklaştıracaklarını söyledi. SGK Başkanı Acar, 5 sektörde denetimler yapacaklarını belirtti.

750 ŞİRKETE ÜCRET İNCELEMESİ

SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bu yıl içinde başta profesyonel futbol kulüpleri olmak üzere 5 sektördeki en az 750 işyerinde inceleme yapmayı planlıyor. İncelemeler asgari ücretler başta olmak üzere çalışma standartlarını da içerecek. Kurum müfettişleri, kulüplerin yanı sıra otel ve benzeri konaklama yerlerini, diyaliz merkezlerini, hazır yemek üretim tesislerini, kakao, çikolata ve şekerleme imalathanelerini de denetleyecek. Müfettişler işyerlerindeki denetimlerden çıkan sonuçlara göre cezai yaptırımlar uygulayacak.

İDDİA GELİRLERİ İZLENECEK

SGK, yılsonuna kadar Spor Toto ve İddaa gelirlerinin takibi ve tahsili için çalışma yapacak. TFF'nin sağlayacağı internet servisi sayesinde SGK, kulüplerin prim ödemelerini rahatlıkla sorgulayacak. Hangi kulübe ne kadar naklen yayın gelirleri dağıtılacağı gibi bilgiler de SGK'yla paylaşılacak. Kurum düzenli ödeme yapmayan kulübün naklen yayın gelirine el koyabilecek.