Galatasaray Neden PFDK'ya Sevkediliyor. İşte Nedeni...

Şikenin sahaya yansımadığını düşünen Futbol Federasyonu, ilginç bir formülle kulüpleri kurtaracak. Teşebbüsten dolayı ceza alabilecek kulüplere puan silme uygulayacak, ancak uygulama ertelenecek. Kulüp 5 yıl içinde aynı suçu bir kez daha işlerse cezasını katlayacak

Futbol Federasyonu Yönetimi, şike ve teşviğe adı karışan, ancak saha içinde gerçekleştirmeyen kulüpleri ilginç bir şekilde kurtararak Türk Futbolu 'nu yörüngesine sokmaya çalışacak.

Futbol Disiplin Talimatı 'na yeni konan “Yaptırımın ertelenmesi” başlıklı 105. maddesi yaptırım uygulanacak kulüplerin cezalarının ertelenebileceğine hükmediyor. Bu madde, uyarı, kınama ve hak mahrumiyeti cezalarının dışında kalan yaptırımların uygulamasının en az bir, en fazla beş yıl süreyle ertelenebileceğine işaret ediyor. Erteleme süresi içerisinde, ihlalin tekerrürü halinde, yetkili kurulun, asıl yaptırımları devreye sokacağı, ikinci ihlalin yaptırımının da buna ekleneceği vurgulandı.

İsviçre cezaları ertelenmişti
Geçmişte Türkiye, UEFA 'dan iki kez ertelemeyle karşı karşıya kalmıştı. Bunun ilkinde İsviçre maçı nedeniyle 6 maç ceza alan Millilerimiz, üç karşılaşmayı seyircisiz oynamasının ardından kalan cezası bu şekilde ertelenmişti. Yine aynı şekilde, Türkiye-Kazakistan maçında kırmızı kart gören Selçuk İnan 'ın cezası, UEFA Tahkim Kurulu 'na yapılan itiraz neticesinde ertelenmiş, Almanya maçında forma giymesi sağlanmıştı.
Ancak UEFA 'nın şike konusunda böyle bir uygulamasının bulunmadığı ifade edilirken, şike ve teşvik cezalarının ertelenmesinin UEFA açısından sıkıntı doğurabileceği vurgulandı. Bu durumda Türkiye 'nin ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

G.Saray 'ın adı neden karıştı?

PFDK 'ye sevk edilen kulüpler içinde Galatasaray 'ın da yer alması dikkat çekerken, sarı-kırmızılı kulübün herhangi bir maçla ilgili değil, bir futbolcunun dosya kapsamında adının geçmesinden kaynaklandığı öğrenildi.
Şike iddianamesinin ek klasörlerinde yer alan sarı-kırmızılıların eski oyuncusu Barış Özbek ile Doğan Ercan arasındaki telefon konuşmalarında, şu sözlerin yer aldı:
D.E. Oynuyor musun?
B.Ö. Yok oynamıyorum ya abi, bu adam oynatmaz artık beni ya.
D.E. Oynattırmaz mı?
B.Ö. Yok sorma bana yani bu adam hep kendi oyuncularını hep oynattırıyor.
D.E. İyi oynatsın i... son maçı zaten.
B.Ö. Hım.
D.E. İyi forvet kim oynuyor?
B.Ö. Forvet kim oynuyordu ya şey oynuyor.
D.E. Kewell oynuyor mu?
B.Ö. Kewell oynamıyor ya Baros oynuyor. Sağda Kazım oynuyor, solda da Stancu.
D.E. Stancu şey Gökhan Zan oynuyor mu?
B.Ö. Hmm oynuyor stoperde.
D.E. Hım şeyle o zaman Servet 'le Neill 'i mı kesti?
B.Ö. Yok Neill 'ı sağ beke koydu ya.
Bunun ardından da 18 Mart 'ta Fenerbahçe 'nin 2-1 kazandığı Galatasaray derbisinden 2.5 saat önce Menajer Doğan Ercan 'ın, Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Yıldırım 'ı arayarak bir takım bilgiler verdiği ortaya koyuldu.

Trabzonspor kritik noktada

Diğer kulüplerle birlikte Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu 'na sevk edilen Trabzonspor 'un, diğer kulüplerle arasındaki büyük bir fark bulunuyor. Bordo-mavililer, herhangi bir ceza alması durumunda yanacak.
Sezon başında Avrupa kupalarına katılırken, UEFA 'ya temiz olduklarına dair taahhütte bulunan Karadeniz ekibi, bununla ilgili herhangi bir ceza alması durumunda hem sportif hem de mali olarak ağır müeyyidelerle karşı karşıya kalacak.
Böyle olması durumunda UEFA, Avrupa 'dan senelerce men cezası verecek, ayrıca Şampiyonlar Ligi 'ndeki katılım bedellerini, bonusları ve diğer gelirlerden payına düşen gelirin tamamını ödemek zorunda kalacak.

'Hangi aletle ölçmüşler? '
Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, TFF 'nin 58 'inci maddeyi neye dayanarak değiştirdiğini merak ettiğini ifade ederek, “Şikenin sahaya yansımadığını hangi aletle ölçmüşler?” dedi. Şener, “Fenerbahçe ile bizi aynı kefeye koyup PFDK 'ye sevk etmeleri yanlış. UEFA 'ya gideceğiz. Bana sürekli 'Masaya vur ' diyen yerel basından bir kişiyi Demirören 'in toplantısında görmek isterdim. UEFA 'ya rağmen bu iş bitmez. Mümkün değil. Ben neden Disiplin Kurulu 'nda olacağım?” diye konuştu.

Aydınlar: Karar tam bir komedi '
Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, yeni yönetimin kararını tam bir komedi olarak yorumladı. Aydınlar, “UEFA 58. madde değişikliğini kabul etmez. Biz bu değişikliği vermiştik ama UEFA kabul etmemişti. TFF 'nin kararı tam bir komedi” dedi.

İSTİFA ÇAĞRISI

Diğer 15 takımla birlikte kendini şike ve teşvik iddialarının içinde bulunan Galatasaray, bununla ilgili olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu 'na sevk edilmesine isyan etti, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimini istifaya davet etti.
Sarı-kırmızılı yönetim tarafından dün yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
* Türkiye Futbol Federasyonu 'nun açıkladığı kararlar, kamuoyu vicdanında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu kararlar Türk kamuoyunun zekâsıyla alay etmek, adalet duygusunu hiçe saymak ve uluslararası kuralları görmezden gelmektir. TFF bu tutumuyla Türk futbolunu telafisi mümkün olmayan bir çıkmaza götürmektedir.
* Başından itibaren Galatasaray 'ı şike çamuruna bulaştırma çabası ve “bu sürece Galatasaray 'ı da dahil edebilirsek işin içinden daha kolay çıkarız” zihniyeti bugün somut biçimde ortaya çıkmıştır.
* Bu durum açıkça göstermektedir ki, TFF yönetimi artık Türk Futbolunu temsil eden, haklarını savunan, futbolumuzu ileriye götürmeye çalışan bir organ olma niteliğini kaybetmiştir.
* Galatasaray Spor Kulübü bu nedenlerle TFF yönetiminin Türk futboluna daha fazla zarar vermeden derhal istifa etmesinin zorunlu olduğuna inanmaktadır.
Başkan Ünal Aysal da, 3 Temmuz sonrası Galatasaray Kulübü olarak yol gösterici olmaya çalıştıklarını anlatarak, “Bu konuda gerektiği zaman gerektiği çıkışları yaptık. Ama bakıyoruz ki bizim iyi niyetimizi suistimal ediliyor. Türk futbolu zarar görsün istemedik. Ancak biz iyi niyet gösterdikçe, her şey aynı kaldı” ifadelerini kullandı. 58. madde konusunda da düşüncelerini dile getiren Ünal Aysal, “Üç ay önceki genel kurulda tavrımız ne ise bugün de aynı. O gün ses çıkarmadık, girişime onay vermedik. Bugün de 58. maddeye dokunulmaması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi. Diğer taraftan 2. Başkan Adnan Öztürk de, Galatasaray 'ın PFDK 'ya sevk edilmesiyle ilgili olarak, “Durumu gülerek karşıladım” dedi.

'Doğru değil '
Beşiktaşlı yönetici Levent Erdoğan, Türkiye Futbol Federasyonu 'nun 58. maddede yaptığı değişikliklerin UEFA hükümleriyle bağdaşmadığını söyledi. Erdoğan, “Bütün kulüplerin birden PFDK 'ya sevk edilmesine de bir anlam veremedim. Kirlenenleri seçip alacağına herkesi bir yere sokuyorsun. Bu mantığı da yorum olarak, uygulayış olarak doğru bulmuyorum” diye konuştu.