Süper Lig'in 400 Maçlık İstikrar Abideleri

Spor Toto Süper Lig heyecanı tüm hızıyla sürerken, faal futbol yaşantısını sürdüren 3 futbolcu, 400 maçın üzerinde sahaya çıkmış olmanın gurunu yaşıyor.

Spor Toto Süper Lig'de 400 maç barajını aşan üç istikrar abidesi, Ömer Çatkıç, Ayhan Akman ve Mehmet Nas'ın futbol hayatları dosya konusu oldu.Futbol Federasyonu Basın Departmanı tarafından hazırlanan TamSaha Dergisi'nin nisa ayı sayısından Barış Tarık Mutlu'nun hazırladığı dosyada futbol kariyeri kaleme alınan Medical Park Antalyaspor'un kalecisi Ömer Çatkıç 427 maçla ön plana çıkıyor.Spor Toto Süper Lig'de 2011-2012 sezonunun 33. haftası tamamlanırken, Medical Park Antalyaspor'un kalesini koruyan Ömer Çatkıç 427 maçta 36 bin 843 dakikayla ulaşılması güç bir zaman dilimi süresince yeşil sahalarda mücadele ediyor.Onu, Galatasaray'ın deneyimli oyuncusu Ayhan Akman 406 maç ve 29 bin 433 dakikayla takip ediyor.


Sivasspor forması ile oynadığı son iki maçla 400 barajını aşan Mehmet Nas da 402 Süper Lig maçında toplam 28 bin 116 dakika forma giydi. Lig tarihine isimlerini formalarındaki ter ve istikrarla yazdıran emektar futbolcuların bu uzun süreçte neler yaşadıklarını kendi ağızlarından dinledik.ÖMER ÇATKIÇ : "FUTBOL, KISKANÇ GÜZEL BİR KADIN GİBİ"Futbola Eskişehirspor'un altyapısında başlayan Ömer Çatkıç, Eskişehirspor'un 1995-96 sezonunda Süper Lig'e yükselmesiyle birlikte 20 yaşında bu en üst ligle tanıştı. Eskişehirspor'un ardından sırasıyla Gaziantepspor, Gençlerbirliği, Bursaspor ve son olarak da Medical Park Antalyaspor formalarını giyen tecrübeli file bekçisi, 69 defa A Millî Takım kadrosuna çağırılıp 19 kez de Millî Takım formasıyla sahaya çıktı.Süper Lig'de 427 maç ve 36 bin 843 dakikayla tarihe geçmekten dolayı çok mutlu olduğunu belirten Ömer Çatkıç, "Gerçekten çok keyif verici, güzel bir duygu. Bu tip konulara çok duyarlı değil futbol kamuoyumuz ama 426 maçlık istikrar çok önemli olsa gerek." diyor.İşini severek yapmasının en büyük motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Çatkıç, "Severek, tutkuyla yapıyorum işimi. Hiçbir maçtan, rakipten ya da saha koşulundan kaçmadım bu zamana kadar. Kar, kış, çamur demeden, hep o yeşil sahada olarak, işimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım." diyerek başarısının sırrını özetliyor.Uzun yıllar aynı biçimde futbol yaşamını sürdürmek isteyenlere de bunu öneren tecrübeli file bekçisi, "Gençler işlerine kendilerini çok iyi vermeli. Sadece standart antrenmanları yaparak bir yere varamazlar. Oynadıkları futbolu üst düzeye çıkartmaları için ekstra çalışmaları ve bunu sürekli hale getirmeleri gerekir." diyor.


Futbolu kıskanç ve güzel bir kadına benzettiğini belirten Ömer Çatkıç, "Onunla ilgilenmez, yeterince zaman ayırmazsanız sorunlar yaşarsınız. Ama her zaman ilginizi sürdürürseniz, onu sevdiğinizi gösterirseniz sizi her zaman en üst seviyelere çıkarabilir." diye ekliyor.İlk Süper Lig maçını unutamadığını söyleyen Ömer Çatkıç; "Eskişehirspor'la Süper Lig'e çıkmıştık ve ilk maçımızda İstanbulspor'u 3-1 yenmiştik. Süper Lig maçında çim sahada olmak heyecan vericiydi. Ve o maç sonrasında, Fatih Terim yönetimindeki A Millî Takım'a ilk kez çağırıldığımda 20 yaşındaydım. 19 kez giydiğim millî formayla Dünya Kupası, Konfederasyon Kupası, Avrupa Şampiyonası gibi turnuvalarda yer almanın mutluluğunu yaşadım. Kendimi çok formda hissediyorum. Şu an bir sınır koymadım ama 40 yaşına kadar futbol hayatımı sürdürmek istiyorum." diyerek hedeflerini belirtti.

Ömer Çatkıç Maç sayısı
Spor Toto Süper Lig 427
Türkiye Kupası 41
A Milli Takım 19
UEFA Avrupa Ligi 16
2. Lig 79AYHAN AKMAN: UNUTULMAZ ÜÇ ŞEY VAR1994-95 sezonunda 18 yaşında Gaziantepspor formasıyla Süper Lig'le tanışan Ayhan Akman, sonrasında Beşiktaş ve ardından 11 yıl Galatasaray forması giydi. 406 Süper Lig maçında 49 gol kaydeden ve 29 bin 433 dakika sahada kalan başarılı orta saha oyuncusu, 22 kez A Millî Takım'da görev alırken, 28 UEFA Şampiyonlar Ligi, 33 UEFA Avrupa Ligi ve 4 Intertoto Kupası maçında mücadele etti.Genç futbolcuların her zaman böylesine büyük işleri başarmak gibi hedefleri olduğunu söyleyen Akman, "Futbola başlarken uzun süre devam etmek benim de hedeflerim arasındaydı. Ve her zaman çim sahada olmak, bir takıma mâlolmak hedefimi gerçekleştirdim. Bu yıl Spor Toto Süper Lig'deki 18. yılımın gururunu yaşıyorum. Bunun, ne kadar profesyonel bir futbolcu olduğumun da göstergesi olduğunu düşünüyorum. İşime gösterdiğim saygının, uzun süre harcadığım emeğin karşılığını, böylesi bir gururla aldım." diyerek duygularını dile getirdi."Çok yetenekli, özellikli olabilirsiniz ama böylesi bir istikrarı yakalamak için iyi bir profesyonel sporcu olmanız da gerekir." şeklinde konuşan başarılı oyuncu, futboldaki sırlarını şöyle özetledi:"Her zaman ekstra antrenman yaparak çalıştım. Gerektiğinde özel hocalar tutarak kendimi geliştirmek için çabaladım. İyi çalışmak, iyi beslenmek ve iyi yaşamak iyi bir sporcu olmak için en önemli üç unsur. Bunlara önem verdim ve her zaman sporcu ahlâkı ile yaşamaya çalıştım."İlk Süper Lig heyecanını ve unutamadığı anıları anlatan Akman, "Spor Toto Süper Lig'de ilk maçıma, Gaziantepspor formasıyla, Kayserispor karşısında çıktım. 18 yaşında genç bir futbolcu olarak sahada olmak çok heyecan vericiydi. A millî formayı 22 maçta hemen hemen her düzeydeki turnuvada giydim. Fatih Terim yönetiminde 2008 yılında Avrupa üçüncüsü olduğumuz maçlar benim için çok önemliydi. Bir de Süper Lig'de Galatasaray'da şampiyon olduğumuz 2007-08 sezonunda Sivas deplasmanını hiç unutamam. Sondan ikinci haftada, benim de bir gol attığım maçı 5-3 kazanarak şampiyonluğu garantilemiştik. Yine Galatasaray'da oynadığım 11 yılın tamamı ve kazandığımız 3 şampiyonluk benim hiç unutamayacağım sayfalar."Ayhan Akman Maç sayısı Gol
Spor Toto Süper Lig 406 49
Türkiye Kupası 60 12
A Milli Takım 22 -
Şampiyonlar Ligi 28 1
UEFA Avrupa Ligi 33 2
Inter Toto Kupası 4 -
Ümit Milli Takım 12 1
U-18 Milli Takımı 15 -
U-17 Milli Takımı 5 -
U-16 Milli Takım 8 -
U-15 Milli Takım 4 -
TFF 3. Lig 15 1MEHMET NAS: HEDEFİM 500 MAÇSpor Toto Süper Lig'de 402. maç oynamanın mutluluğunu yaşayan Sivasspor'un başarılı futbolcusu Mehmet Nas'ın hedefinde 500 maçlık bir rekor var. Futbola Samsunspor altyapısında başlayan Nas, aynı formayla 17 yaşında 1997-98 sezonunda Süper Lig'le tanıştı. Samsunspor'un ardından Gençlerbirliği, Manisaspor ve son olarak Sivasspor formalarını giyen Mehmet Nas'ın, 28 bin 116 dakikalık Süper Lig maratonunda 17 golü bulunuyor.Ligde 402 maçı aşmanın kendisine gurur verdiğini ve bunun her futbolcuya nasip olamayacağını bildiğini belirten Mehmet Nas, "Umarım 500 maçı da geçerim. Futbolda istikrarı yakalamak için her konuda kendine çok dikkat etmen, çok iyi bakman gerekiyor. Hiçbir zaman futbol dışında, olumsuz olabilecek şeylerle uğraşmamak, tamamen futbola konsantre olmak gerekiyor. Futbola hiç küsmemek en önemlisi. Hiç anlaşamayacağınız bir hoca da olsa, olaylar hiç beklemediğiniz şekilde gelişiyor da olsa futboldan hiç vazgeçmemek gerekiyor. Azimle daha çok çalışarak futbolu sürdürmeniz lâzım." dedi.

Samsunspor PAF takımında 4 ay oynadıktan sonra 17 yaşında Spor Toto Süper Lig'de ilk maçına çıktığını belirten Mehmet Nas, "O zaman hayal gibi gelmişti ve Bursaspor'a karşı oynayıp 3-2 kazanmıştık. Çok güzel bir rüya gibiydi. Daha önce TV'den seyrettiğim futbolcularla aynı sahadaydım. Unutamadığım yine 2 ay sonrasında oynadığımız Galatasaray maçıydı. Ali Sami Yen Stadı'nda Tugay, Hagi, Popescu gibi efsane Galatasaraylı futbolcuların karşısında oynuyordum. İnanılmaz mutlu olmuştum o havayı soluduğumda." şeklinde konuştu.

32 yaşında olduğunu ve Sivasspor'la 2 yıl daha sözleşmesi bulunduğunu belirten deneyimli futbolcu Mehmet Nas, "37 yaşıma kadar faal futbol hayatımı sürdürmek ve istikrarımı korumak istiyorum." dedi.

Mehmet Nas Maç sayısı Gol
Spor Toto Süper Lig 402 17
Türkiye Kupası 35 1
UEFA Avrupa Ligi 4 1
Intertoto Kupası 1 -
Ümit Milli 22 -