Mahkeme Başkanı’ndan Cihan Oskay’a: Tanıklık, Duyumlarla Olmaz

Futbolda ‘şike’ iddialarına ilişkin davada Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, tanık Cihan Oskay’a elinde bilgi ve belge olup olmadığını sordu.

“Belge yok, duyumların var.” cevabını alan Ekinci, “Tanıklık, duyumlar ve yorumlarla olmaz. Buna binaen ceza da verilmez. O zaman cezaevinden 'beni engellemeyin tanıklık yapmak istiyorum' diye neden ısrar ettin?” dedi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında Cihan Oskay tanık olarak dinlendi. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Tamer Yelkovan hakkında 2000-2001 sezonuna ilişkin suçlayıcı ifadelerde bulundu. Oskay, Samsunspor-Fenerbahçe maçında şike yapıldığını , Trabzonspor-Galatasaray maçında ise teşvik alındığına ilişkin bilgisi olduğunu öne sürdü. Kendisinin ve ailesinin tehdit edildiğini iddia eden tanık Oskay, şike olaylarıyla ilgili elinde yeni bir belge olduğunu ancak bu belgeyi açıklamayacağını söyledi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, Oskay’ı dinledikten sonra, “Son şike ve teşvik iddialarına ilişkin bilgi ve belgeye sahip misin?” diye sordu. Oskay, “Bilgim yok ancak duyumlarım var.” cevap verdi. Bunun üzerine Hakim Ekinci, “Tanıklık, duyumlar ve yorumlarla olmaz. Buna binaen ceza da verilmez. Tanıklık maddi gerçeği ortaya çıkarmak için bildiği gerçeği söylemektir. Bu konuda eğer başka bir bildiğin varsa kimseden korkmana gerek yok." dedi.

Oskay da, başka bir bilgiye sahip olmadığını söyleyince Ekinci, "O zaman cezaevinden 'beni engellemeyin tanıklık yapmak istiyorum' diye neden ısrar ettin?" diye sordu. Oskay ise, "Türk futbolunun şike belasından kurtulması için tanıklık yapmaya karar verdim." dedi.