Bitlis’te Dağ Bisikleti Yarışması Başladı

Türkiye Bisiklet Federasyonu bünyesinde Adilcevaz'da düzenlenen ''Bitlis Mtb Race Yarışı'' başladı.

Yarışma öncesi konuşan Hakem Heyeti Başkanı Erdinç Beyazhançer, Adilcevaz'da ilk defa böylebir yarışmanın düzenlendiklerini söyledi.

Türkiye Bisiklet Federasyonu bünyesinde düzenlenen bu yarışın, Avrupa Bisiklet Birliği üzerinden uluslararası hale getirildiğini ifade eden Beyazhaçer, şöyle konuştu:

''C2 kategorisinde bir yarış olacak. Şu anda yarışmaya 32 sporcu kayıt yaptırdı. Bu sporcular 7 ülkeden katılıyor. Bunların içinde 9 bayan sporcu var. Diğer sporcularımız ise erkek. Yarışma üç gün boyunca 3 kategoride yapılacak. Yarışma sonunda bu yıl Londra'da yapılacak olan yarışma için puan kazandıracak. Kendi sporcularımızdan başarı bekliyoruz. Bugün başlatacağımız yarış 'zamana karşı' olarak belirlenen bir yarış. Toplam uzunluğu 4 kilometre. B yarışmada sporcular birer dakika arayla start alıyor. Yarış bittiğinde, bitiriliş zamanlarına göre sıralanıp, ilk üçe giren soprculara ödül verilecek.''Yarın yapılacak yarışın ise noktadan noktaya olarak adlandırıldığını ve bu yarışta sporcuların 27 kilometre mesafe kat edeceğini belirten Beyazhançer, bu yarışmayı saat 10.00'da başlatacaklarını bildirdi.
Pazar günü yapılacak olan yarışmanın ise kapalı bir alanda tur sayısının esas alınacağını dile getiren Beyazhançer, sporcuların bu yarışmada 30 kilometre kat edeceğini ifade etti.

Bu üç yarışın sonucunda tüm sonuçların toplanacağını ve genel klasman çıkarılacağını dile getiren Beyazhançer, bu sonuçlara göre dereceye girenlere ödül verileceğini kaydetti.

Beyazhançer, şöyle konuştu:''Adilcevaz'daki pistler yarışma için elverişli. Önümüzdeki yıllarda burada yarışma yapılması için rapor verilecek. Önümüzdeki yıllarda bu yarışmanın tekrarlanmasını diliyoruz. Adilcevaz Van Gölü havzasının en güzel yerlerden biri. Belediye yarışma için büyük destek verdi. Bu nedenle elimizden geldiği kadar yarışı destekleyeceğiz.''Avrupa Bisiklet Birliği Komiseri Arthur Jordens ise, dağ bisikleti için Adilcevaz'ın çok güzel bir parkur olduğunu kaydetti.

Jordens, şöyle devam etti:''Yarışma için gerekli desteği sağlamışlar. Çok tatmin oldum. Hazırlanan program çok güzel. Daha önceden Türkiye'de 20 kez yarışmaya katıldım. Ancak Bitlis'e ilk defa geliyorum. Türkiye'nin bisikleti gerçekten büyük bir gelişme gösteriyor. Geçen hafta Belçika'da dünya kupasına katıldım. Türk milli takımını gördüm. Takım koçunu bireysel olarak tanıyorum. Türkiye gelişmekte olan, aktif ve büyüyen bir takıma sahip. İlk kez burada yarışma düzenliyoruz. Her yerden gelen sporcularımız var. Önümüzdeki yıllarda bu yerlerde yaptığımız yarışmalara daha kapsamlı katılmayı umuyorum.''AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz de, 7 bin yıllık tarihi Bitlis'i yeterince tanıtamadıklarını belirtti.

Demiröz, ''Bitlis'i tanıtmak için çalışıyoruz. Tanıtımın bir ayağının spor olduğuna inanıyoruz. Spor tanıtımda önemli bir araç. Salcano sponsorluğunda düzenlenen bu uluslararası bisiklet yarışının Bitlis'i ve Adilcevaz'ın güzelliklerini dünyaya tanıtacağına inanıyorum. Bu tür organizasyonların daha sık yapılması için ilgili bakanlıklarımızı harekete geçirmeye çalışacağız.'' diye konuştu.

Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy da, ilçe göreve geldiğinden beri ilkleri yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Göksoy, şunları ifade etti:''Bundan sonrada ilkleri yaşatacağız. Adilcevaz özel bir ayrıcalığa sahip. İlklere Adilcevaz'da 3 yıl önce plaj futboluyla başladık. Samsun'dan sonra Su Kayağı Projesi'ni gerçekleştirdik. Bugünde dağ bisiklet yarışmasını düzenliyoruz. Bu yarışmaya 7 ülkeden yaklaşık 40 sporcu katıldı.

Bu tür etkinlikleri önümüzdeki yıllarda da yapmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.