Galatasaray Yüzünü Güneşe Döndü

Galatasaray Kulübü, Türk Telekom Arena Stadyumu'nun çatısına güneş panelleri döşeyerek elektrik giderlerinden tamamen kurtulmayı amaçlıyor.

Bu sistemin daha önce uygulandığı stadyumlar arasında Bayern Münih'in kullandığı Allianz Arena da mevcut. Bu sistemi kullanan başlıca stadyumlar arasında, Tayvan'daki Dragon Stadyumu ve Nurnberg'in Easy Credit Stadyumu da bulunuyor. Ayrıca Amerikan Beyzbol Ligi (MLB) takımlarından Boston Red Sox ve San Francisco Giants da bu sistemi stadyumlarında kullanıyor. Sistemin en önemli özelliği gün ışığından üretilen elektriğin kullanılarak standart elektrik giderlerinin tamamen ortadan kaldırılması. Ayrıca elde kalan elektrik kanunlar çerçevesinde devlete satılarak ek gelir de elde edilebiliyor.

İstanbul'da düzenlenen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı'na katılan Alman-Türk ortaklığı şirketi olan Kosi-Solar'ın Genel Müdürü Savaş Ersöz, maraton.com.tr'ye proje hakkında açıklamalarda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da fuara katıldı ve projenin sergilendiği standı gezdi. Projenin, kulüpler için büyük bir avantaj olacağını belirten Ersöz, 'Galatasaray ile görüşmelerimiz sürüyor. Ünal Aysal enerji sektöründe iş yapan, vizyonu geniş önemli bir başkan. Bu projeyi onlara sunduğumuzda yönetim kurulu olarak ilgi ve alakayla yaklaştılar ' dedi.

Proje hakkında bilgiler veren Ersöz, 'Bildiğimiz şu ki ortalama olarak büyük bir kulübün stadının aylık elektrik gideri 150 bin TL civarında. Bu sistem kurulduğunda kulüpler bu bedeli ödemekten kurtuluyorlar. Yani Galatasaray için konuşursak, bu sistemle yıllık tasarruf 1 milyon TL üzerinde olacaktır ' öngörüsünde bulundu.

Türkiye'de yapılacak diğer statlara da talip olduklarını belirten Savaş Ersöz, 'Bütün statlara talibiz. Biz stat tasarımı ile de ilgileniyoruz. Çok amaçlı spor kompleksi kurulumu ile ilgili projelerimiz var. Solar Santraller bizim uzmanlık alanımız ' dedi.

Öte yandan Kosi-Solar ortaklığının Türk Telekom Arena'nın üzerinin kapanması için de Galatasaray'a sponsor olmak istediği ve bu yönde teklif sunduğu öğrenildi.

Kaynak: İHA