Sakaryaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural Açıklama Yaptı

Sakaryaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, ''3 büyüklerin'' artık yerli hocalara yöneldiğini belirterek, ''Türk teknik adamlar, yabancı meslektaşlarından daha iyi. Çünkü kazanılan en önemli başarılarda hep Türk antrenörler var'' dedi.

Özellikle Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın yerli hocalarca çalıştırılması konusunda büyük çaba harcayan Vural, AA muhabirine, Türkiye'de yerli antrenörlerin de hak ettiği değeri görmeye başladığını söyledi.

Türkiye'de antrenörlük mesleğinin en büyük sorununun istikrarsızlık olduğunu savunan Yılmaz Vural, ''Çünkü, insanlar programlanmamış işlerde başarı bekliyor. Kimsenin elinde sihirli değnek yok ki istekleri yerine getirelim. Elimizdeki imkanlar çerçevesinde en iyisini yapıyoruz. Sportif gerçek bu değil yani. Futbol, bir oyun ve herkes herkesi yenebiliyor'' diye konuştu.

Vural, kariyerine 1986 yılında Malatyaspor'da başladığını ve aynı yıl Alex Ferguson'un da Manchester United takımının başına getirildiğini anımsattı.

Kendisinin çok sayıda takım değiştirdiğine dikkati çeken Vural, ''Ben 21 takım değiştirmek zorunda kaldım ama Alex Ferguson hala aynı takımın başında. O takım düşme noktasına da geldi fakat bir antrenör değişimi olmadı. Hiçbir antrenör isteyerek takım değiştirmeyi düşünmez. Böyle olunca Türkiye'nin hali ortaya çıkıyor'' ifadelerini kullandı.

Tecrübeli teknik adam, Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi takımların yerli teknik adamlara yönelmesi gerektiğini savunarak, bu şekilde yerli hocaların da yurt dışında büyük takımları çalıştırabileceğini öne sürdü.

Sadece Beşiktaş'ın yabancı antrenörle yola devam ettiğine işaret eden Yılmaz Vural, şöyle devam etti:

''Diğer büyük takımlarda yerli arkadaşlarımız var. Trabzonspor'da Şenol Güneş, istikrarı yakaladı. Aykut Kocaman, 3 sene daha takımın başında. Galatasaray'da Fatih Terim, istemediği sürece gitmez. Şimdi duyuyorum Beşiktaş takımı da bir yerli hocayla görüşme yapıyor. Onlar da gelecek sezon için yerli bir hocanın takımın başında bulunmasını istiyor.''

Vural, Türkiye'de kaliteli yerli teknik adamların bulunduğunu dile getirerek, bu nedenle yabancı antrenörlere olan ilginin azaldığını vurguladı.

Türkiye'de gelecek sezon tüm takımların yerli antrenörlerle çalışabileceğini iddia eden Yılmaz Vural, ''Artık büyük takımlarımız yerli hoca konusunda örnek olmaya başladı.

Türkiye'de yabancı hoca sayısı az. Çünkü, yerli hocalarımız kaliteli. Hemen hemen yerli hoca hakimiyeti var. Gelecek sezon belki bütün takımlar yerli hocayla çalışabilir. Bizim büyük yerli hocaya yönelmemiz lazım. Çünkü, yerli hocamızın yurt dışına çıkışı ve tanıtımı ancak böyle olur'' ifadelerini kullandı.

Yerli antrenörlere istikrarı yakalayabilmesi için zaman verilmesi gerektiğini aktaran Vural, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de futbol liginin kurulma tarihi 1959. Yani 53 sezonluk bir ligde yabancılar katkıda bulundu. Türk antrenörleri onlardan da bazı şeyler öğrendi. Bana göre Türk teknik adamlar, yabancı meslektaşlarından daha iyi. Çünkü, kazanılan en önemli başarılarda hep Türk antrenörleri var. Bu gerçek bu değişimi sağlamış oldu tabi.''

-Yerli antrenörler ligin gözdesi oldu-

Geçmiş yıllarda yabancı antrenörlerin ön plana çıktığı Spor Toto Süper Lig'de, bu sezon sonu itibariyle yerli teknik adamların egemenliği bulunuyor.

2011-2012 sezonunda 18 takımın mücadele ettiği ligdeki 15 takım Türk antrenörler tarafından çalıştırılıyor. Beşiktaş, Portekizli çalıştırıcı Carvalhal ile şampiyonluk ararken, Orduspor ise Arjantinli Hector Cuper, Kayserispor da Şota Arvaledze ile mücadelesini sürdürüyor .