Tümer Metin'den Çarpıcı Açıklamalar

Eski futbolcu Tümer Metin Yunanistan'daki futbol hayatından, Beşiktaş'a, Fenerbahçe'ye geçiş döneminden, Türk futbolunun geleceğine kadar birçok konuda çok önemli açıklamalar yaptı.

'GÖRDÜĞÜMÜZÜ SÖYLEYECEĞİZ '
Futbolu bıraktıktan sonra yorumculuk yapmaktan keyif aldığını belirten Tümer Metin, 'Bu işi yaparken gördüğümü söyleyeceğim, eleştirilmesi gereken yerler varsa eleştireceğiz. Mümkün olduğunca futbolun güzel tarafını senelerin vermiş olduğu deneyimle ön plana çıkarmaya çalışacağız ' dedi.

'HAYAT BANA KESKİN KONUŞMAMAYI ÖĞRETTİ '
17 yıllık futbol kariyerinde birçok başarıya imza atan eskilerin futbolcusu şimdilerin yorumcusu, 'Hayat bana güzel şeyler öğretti. Keskin konuşmamak da bunlardan biri. Şu anda sahaya inmeyi düşünmüyorum ama ileride hayat ne getirir bilemem ' diye konuştu.

'QUARESMA'NIN LİGE KATKISI TARTIŞILIR '
Türk takımlarının Avrupa'da beklenen başarıya ulaşamamasının nedenlerini anlatan Tümer, 'Ülkemize büyük isimleri getirmek tabi ki güzel ama önemli olan doğru futbolcuları bulmak ve onlardan verim almak. Örneğin Quaresma tartışmasız çok yetenekli bir oyuncu ama Beşiktaş'a ve ligimize ne kattı tartışılır ' şeklinde konuştu.

'BİZİM ZAMANIMIZDA BUNLARI SADECE SERGEN YAPARDI '
'Guti ve Quaresma'nın yaptıklarını Tümer Metin olarak Beşiktaş'ta veya Fenerbahçe'de yapmış olsaydınız bugün nerede olurdunuz? ' şeklindeki soruya esprili bir dille cevap veren Tümer, 'Bizim zamanımızda sadece Sergen yapardı. Fazla tınlamadan kendi bildiğini okurdu ama Sergen saha içinde onlardan daha fazlasını da yapardı. Biz senede 3-4 gol attığımız zaman bile eleştirilirdik. Şimdi bakıyorum yeni gelen yıldızlar 10 gol atamıyor. Bizim zamanımızda yıldız olmak da zordu ' ifadelerini kullandı.

'EN KÖTÜ ANIM OTOBÜSTE MAHSUR KALMAKTI ' 3,5 yıl geçirdiği Yunanistan'da yaşadığı en kötü anısını anlatan Tümer, 'Larissa takımı ile küme düştük. Sıkıntılı bir süreçti ve yenildiğimiz maç sonrasında gecenin üçünde otelin önünde yaklaşık 2 bin kişi bizi otobüsün içinde 6 saat mahkum ettiler. Çok zor anlar yaşadık ' dedi.

'ŞİKE VE TEŞVİK OLDUĞUNA İNANMIYORUM, İNANMAK İSTEMİYORUM '
Türk futbolunda yaşanan kaos ortamına da değinen Tümer, 'Şike ve teşvik yapıldığına inanmıyorum. Temmuz ayında yaşanan süreç üzerimizde bir leke olarak kaldı. Yargı aşamasında ne söylesek doğru olur bilemiyorum ama inanmak istemiyorum. Başıma da futbol hayatında hiç böyle bir şey gelmedi. İçinde de bulunmam zaten böyle bir durumun ' açıklamasında bulundu.

'BİR FUTBOLCU FENERBAHÇE'DE OYNAMADAN FUTBOLU BIRAKMAMALI '
Fenerbahçe'nin yaşadığı süreç ve taraftarın gösterdiği bağlılık hakkında yorum yapan Tümer Metin, 'Mesela Fenerbahçe takımının en büyük özelliği birbirine olan bağlılığıdır. Sevgileri de çok doruk noktadadır. Nefretleri de. Böyledir Fenerbahçe profili. Ama bu süreçte bu kadar birbirlerine bağlı olmaları 'Cumhuriyet' kavramından geliyor zaten ya da başlarında bulunan Aziz Yıldırım'dan geliyor. Türkiye'de bir futbolcu Fenerbahçe'de oynamadan kesinlikle futbolu bırakmamalı. 'Fenerbahçe Cumhuriyeti'ni gidipgörmek lazım ' diyerek Sarı-lacivertli camiaya için övgü dolu sözler sarf etti.

'AZİZ YILDIRIM'IN HAYATIMDAKİ YERİ ÇOK ÖZEL '
Şu an Metris'te tutuklu bulunan Aziz Yıldırım için 'Fenomen ' sözünü kullanan Tümer Metin, 'Fenerbahçe'den ayrılırken Aziz Başkan'la ilişkilerimizi saygı çerçevesi içinde yürüttük. Aziz Yıldırım farklı bir kafaya sahip. Kendisinin benim hayatımdaki yeri çok özel. Umarım en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşur. Tabi ki bu herkes için geçerli ' dedi.

'TARTIŞMASIZ BEŞİKTAŞ TARAFTARI '
Fenerbahçe Cumhuriyeti'ndeki en büyük eksikliğin taraftarın stat içindeki atmosferi sağlayamaması olduğunu dile getiren Tümer, Beşiktaş taraftarını ayrı bir kefeye koyarak Çarşı grubunun İnönü Stadı'nda yaratmış olduğu atmosferi ve yaratıcılıklarını ön plana çıkardı. Tümer, 'Beşiktaş taraftarı bir kere çok yaratıcı. Fenerbahçe Stadı'nda sayı daha fazla olsa bile aynı atmosferi yakalamak çok zor ' yorumunda bulundu.

'DEMİRÖREN'İN GEÇİŞİ ENTERESAN OLDU '
Yıldırım Demirören'in TFF başkanı olmasıyla ilgili olarak düşüncelerini anlatan Tümer, 'Enteresan bir geçiş oldu. Sayın başkan Pazar günü Beşiktaş'tan ayrılıyor ertesi gün Futbol Federasyonu başkanlık koltuğuna oturuyor. Muhtemelen bir alt yapısı hazırlanmıştır. Hayırlı uğurlu olsun demekten başka bir şey diyemeyiz ' şeklinde konuştu.

'EN GÜZEL GOLÜM UKRAYNA MAÇINDA ATTIĞIM GOLDÜ '
Bana hissettirdiği açısından en değerlisi Ukrayna'ya attığım goldür diyen Tümer, en değerli asisti içinse Beşiktaş'ın 100. yılında Sergen Yalçın'a yaptığı ve şampiyonluğun geldiği Galatasaray maçındaki pasını işaret etti. Tümer, 'Bana çok değerli hocalarla çalışmak nasip oldu, Lucescu, Zico, Aragones, Del Bosque, Tigana, Daum ve Fatih Hoca. Yerli olarak tartışmasız en iyisi Fatih Terim ' dedi.

Fenerbahçe formasıyla Beşiktaş'a gol atmanın nasıl bir duygu olduğunu sorduğumuz başarılı isim, 'Kolaydı çünkü karşımda Mustafa Doğan vardı ' diyerek olaya esprili yaklaştı.

'TOP GALATASARAY KALESİNE GİRMEK İÇİN CAN ATAR '
Hafta sonunda oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisini de değerlendiren Tümer Metin, 'Galatasaray'ın 9 puanlık farkı, son 11 yıldır Kadıköy'deki 10 maçın Fenerbahçe'nin kazanmış olması* Birçok dış etkenin bir araya geldiği bir maç olacak. Fenerbahçe'nin yüzde yüz kazanması gereken bir maç olacak. Kadıköy'deki maçlarda top Galatasaray kalesine girmek için can atar. Benim böyle bir teorim var. Oynadığım dönemde Kezman'ın attığı bir gol vardı Engün'ün sırtına çarparak. Güzel bir derbi bizi bekliyor.Beraberlik çok yakın olabilir. Çünkü Galatasaray kaybetmek istemeyecektir. Fenerbahçe, kendi evinde uzun zamandır kaybetmiyor. Yine kazanmak isteyecekler ' dedi.

'BAŞARISIZ OLURSA DA BİZİM EVLADIMIZ OLSUN '
Abdullah Avcı ve mili takımdaki yeni yapılanma için umutlu konuşan Tümer, Türk halkından biraz sabır istedi ve genç isimlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Hiddink'e verilen sabrın Abdullah Avcı'ya verilmesi gerektiğini düşünen Tümer 'Başarısız olursa da bırakın bizim öz evladımız olsun ' ifadelerini kullandı.

'ALEX'E KOŞMUYOR DİYEN ÇARPILSIN '
Alex ile ilgili konuşan Tümer Metin, 'Çok iyi futbolcu kendisi. Alex'le daha genç yaşlarımda oynasaydım çok şey öğrenirdim. Şu an onu televizyondan izliyorum mesela bütün pozisyonlarda Alex var. Ona koşmayan diyen çarpılsın. Her topun arkasına o geçiyor ' şeklinde konuştu.

'ALEX'LE OYNAMAK DAHA KOLAYDI '
'Alex'le mi yoksa Sergen'le mi oynamak daha kolaydı? ' şeklindeki soruya Tümer, 'Biraz da sistemle alakalıydı. Zico bizi beraber farklı mevkilerde oynatıyordu. Ben bir ara ön libero gibi oynadım Fenerbahçe'de ama Lucescu Sergen'le beni aynı anda oynatmazdı. Beşiktaş'tayken rotasyon da fazla olurdu ' yorumunu yaptı

'SERGEN'LE AYNI PROJEDE YER ALABİLİRİZ '
Son olarak, 'Her zaman Sergen-Tümer beraber oynanmaz denildi* Peki, bu ikili aynı programda beraber yer alır mı? ' şeklindeki soruya ise Tümer, ileride bir gün Sergen'le aynı projede yer almaktan kaçınmayacağını belirtti.

Kaynak: İHA