Avrupa Güreş Şampiyonası

Avrupa Şampiyonu Olan Rıza Kayaalp, bir önceki şampiyonada yenildiği Rus rakibinden rövanşı aldı Kayaalp: ''Emanet edilen bayrağı en üste taşımaya devam edeceğim'' Rıza Kayaalp'i ilk tebrik eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç oldu BELGRAD Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da devam eden Avrupa Güreş Şampiyonası'nda serbest stil 120 kiloda Taha Akgül'den sonra grekoromen stilde aynı kiloda finale çıkan Rıza Kayaalp, Türkiye'ye 2'nci altın madalyayı kazandırdı ve sıkletinde Avrupa'nın zirvesine çıktı

Şampiyonanın beşinci gününde mindere çıkan Kayaalp, bir önceki Avrupa şampiyonasında yenildiği Rus Khasan Baroev'i yenerek hem rövanşı aldı hem de altın madalyanın sahibi oldu. Belgrad Arena Spor Salonu'ndaki mücadeleye çok iyi başlayan Rıza Kayaalp, tecrübeli rakibi karşısında kontrollü güreşti. Kayaalp, ilk devresini 1-0 önde bitirdiği müsabakanın ikinci devresinde de kontrollü güreşini devam ettirerek, hakem kararıyla rakibini yerde bağladı ve çırparak 2 puan kazandı.

Rakibini tuş pozisyonuna getirmek üzereyken sürenin dolmasıyla müsabakayı 2-0 kazanmasını bildi. -İlk kutlayan Bakan Kılıç oldu- Rıza Kayaalp'i müsabaka sonrasında telefonla arayarak ilk tebrik eden kişi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç oldu. Kılıç, Kayaalp'e, ''Bu bayrak size emanet. Bu bayrağı göklerde görmek istiyorum'' dedi. Rıza Kayaalp, boynuna altın madalyayı taktıktan sonra yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ''Geçen yıl aynı rakibime kaybetmiştim. Benim için rövanş niteliği taşıyordu. Allah'a şükür bu rövanşı aldım. Şimdi hedefim olimpiyatlar. Orada da Türk milletine aynı duyguları yaşatmak için ter akıtacağım. Bizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e şükranlarımı sunuyorum. Türk halkı şunu unutmasın, minderin aslanları Türk bayrağını birinci sırada çektirmeye devam edecektir.''

Grekoromen Milli Takımı Teknik Direktörü Mehmet Akif Pirim de Rıza Kayaalp'in haklı başarılarına bir yenisini daha kattığını belirterek, ''Olimpiyatlarda altın madalya alacağına inanıyorum. Sayın Bakanımız Suat Kılıç'ın araması manevi acıdan bize büyük destek verdi. Güreş, özellikle grekoromen stil Türk sporunun lokomotifi olmaya devam ediyor. Bunu artık herkesin görmesi lazım. Güneş balçıkla sıvanmaz. Herkesi bu başarıları görmeye davet ediyorum. Herkes bunlara sahip çıkıp alkışlamalı'' dedi Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker ise bugün çok daha fazla madalya alabileceklerini bildirdi. Çeker, şunları kaydetti: ''Eski bir hakem olarak şunu söyleyebilirim. Bugün çok sayıda hakem hatası ile karşılaştık. Rıza Kayaalp, defalarca Avrupa ve Dünya şampiyonu olan rakibini yenerek ülkemize altın madalya kazandırdı.

Rıza, İstanbul'da yapılan dünya şampiyonasında rakiplerini eze eze yendi. 2011 yılında FILA tarafından dünyanın en iyi güreşçisi seçildi. En güçlü sporcusu olduğunu bir kez daha teyit etti. Bu madalyaların devamının olimpiyatlar olmasını istiyorum. Bize desteklerinden dolayı Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan ve Spor Bakanımız Suat Kılıç'a çok teşekkür ediyoruz. Bu madalyalar Sayın Başbakanımıza armağan olsun'' diye konuştu. 120 kiloda Rıza Kayaalp'in ardından gümüş madalya Rus Khasan Baroev, bronz madalyalar ise Ukrayna'dan Yevheni Orlov ve Ermeni Yuri Patrikev'in oldu. Dün yapılan 60 kilo müsübakalarında Slovak İstvan Levai altın, Bulgar Angelov gümüş, Sırp Davor Stefanek ve Arslan Abdullin bronz madalya kazandı. Bu siklette Soner Sucu ise 15'inci sırada yer aldı. 96 kilo müsabakalarında Ermeni Artur Aleksanyan altın, Litvanya'dan Mindausgas Ezerskis gümüş, Arezi Shalva Qadabadze ve Ukraynalı Sergii Rutenko ise bronz madalya kazandı.

Kaynak: AA