Bozkurt: Avrupa’nın Yeni Spor Politikası Kararlılıktan Yoksun

Avrupa Parlamentosu’nun Hollanda İşçi Partili (PvdA) sosyal demokrat Milletvekili Emine Bozkurt, Avrupa Parlamentosu’nun genel kurulunda spor politikasının tartışılması vesilesiyle bu konudaki görüşlerini dile getirdi.

  Futbolun 'fair play 've kardeşliği temsil ettiğini, ama günümüzde organize suç örgütlerinin uluslararası düzeydeki etkinliğine sahne olduğunu söyleyen Bozkurt, 'Bu örgütler futbolcuları, kulüpleri ve spor organizasyonlarını şike ve yolsuzluk konusunda hedef alıyorlar. Bunun yanı sıra genç oyuncuların ticareti de, yasak olmasına rağmen, kazançlı bir iş olmayı sürdürüyor. Her iki konu da ortak bir Avrupa politikasını gerektiren çok ciddi sorunlar. Fakat yeni bir Avrupa spor politikası için yapılan ilk planlar hiçbir kuvvet içermiyor 'dedi.
Emine Bozkurt, Avrupa Parlamentosu 'nda geçtiğimiz günlerde oylanan Avrupa spor politikası konusunda Avrupa Komisyonu 'nun ilk önerilerinin ve Spor Konseyi 'nin sonuç kararlarının hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi. Emine Bozkurt, 'Genç oyuncuların transferi konusu bu hayal kırıklığına iyi bir örnek. FIFA istatistiklerine göre 2010 yılında yaşı küçük oyuncuların transferi ´istisnaen´ 1100 kez gerçekleşmiş. 1100 yaşı küçük oyuncu transferinin hepsinin birden istisnai durumlar olması nasıl mümkün olabilir? Çocukları korumak maksadıyla Avrupa Komisyonu, futbolcu menajerleri ile ilgili bir yasa hazırlayacakları sözünü vermişti. Ne yazık ki hala bu yasa tasarısını bekliyoruz. Gerekli olan bir an evvel profesyonel standartlar, yaptırımları da içeren mesleki kurallar ve kurallara uymayan menajerlerin kaydedileceği Avrupa çapında bir kara liste oluşturulması 'şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bozkurt ayrıca spor organizasyonlarında yolsuzluk ve şike ile ilgili olarak da somut önlemler alınması gerektiğine olan inancını dile getirerek şöyle devam etti: 'Suç örgütleri sınırlar ötesi faaliyet gösteriyor. Eğer onlarla gerçekten başa çıkmak istiyorsak biz de bu şekilde çalışmalıyız. Sporda yolsuzluk Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin hepsinin ceza hukuklarında tanımlanmalı ve spor kuruluşları Europol ve Eurojust ile sıkı işbirliği halinde olmalı. '
Emine Bozkurt, sporda ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele için Avrupa düzeyinde ortak bir yaklaşımın zorunlu olduğunu dile getirdi. Bozkurt, 'UEFA´ya göre geçen yıl içerisinde futbolun en yüksek kademelerinde 25 ırkçı olay gerçekleşmiş ve devam etmekte olan sezonda da şimdiye kadar 14 olay rapor edilmiş. Kulüpler ve dernekler oyuncularını ayrımcılığa karşı korumak için etkin çaba sarf etmeliler. Ayrımcılığa karşı yasalar uygulamaya dökülmeli. AB de ayrımcılıkla mücadelede liderlik rolünü üstlenmeli ve bu amaçla ayrımcılığın kabul edilemez olduğunu vurgulayan kampanyalar düzenlemeli 'dedi.