Taçsız Kral'ın 76. Yaşı Kutlandı

Konak Belediyesi, İzmir'e damgasını vurmuş büyük isimlere vefasını göstermeye devam ediyor.

  Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sebebiyle `Taçsız Kral` lakabıyla anılan Metin Oktay, doğum gününde Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi`nde anıldı.

Damlacıksporlu yönetici ve sporcular, dostları, arkadaşları ve Metin Oktay hayranları Türk futbolunun büyük ismini anmak için bir araya geldi. Gecenin sunumunu üstlenen İzmir`i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, 2 Şubat 1936 yılında doğan ve 13 Eylül 1991 yılında trafik kazasında kaybettiğimiz Metin Oktay`ı övgü dolu sözlerle anlattı.

Maruflu, “Yaşasaydı bugün 76. yaşını kutlayacaktık. Türk Futbolu`nun `Taçsız Kralını` erken kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Trafik kazsında öldüğü gece, hayatımın en büyük acısını yaşadım. Tesadüfen kaza yerinden geçerken kalabalığı görüp olay yerine gittiğimde ters devrilen araçta Metin Oktay`ı gördüm. Hayatımın en acı anıdır” dedi. Etkinliğe ev sahipliği yapan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türk Futbolu`na ismini altın harflerle yazdıran, büyük bir ismi anmak için bir arada olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, “Çocukluğumda Metin Oktay benim için efsanenin ötesindeydi. Örnek alınması gereken biri. Biz de belediye olarak çocuklarımıza sahip çıkmak, sokaklardan kurtarmak için 17 dalda spor hizmeti veriyoruz. Amacımız bir çocuk da olsa kötü alışkanlıklardan, sokaktan kurtarmak.

Kulüplerimizde 5 binin üzerinde çocuk spor yapıyor. Çocuklarımızın sporda gösterdiği pek çok başarıyla gurur duyuyoruz” dedi.Duygusal anların hakim olduğu gecede Taçsız Kral`ın yakın arkadaşlarından; gazeteci Okan Yüksel, eski milli futbolcu ve yazar Bülent Buda, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği İzmir Şube Başkanı (TÜFAD) Dr.Şaban Acarbay, Yılmaz Göçkün, eşinin oğlu Rıfat Halil Pala anılarını anlatarak kimi zaman güldürdüler, kimi zaman duygulandırdılar.

10 numaralı formasıyla sahalarda fırtına gibi esen, yıllarca Galatasaray renkleriyle futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran, 38 golle gol kralı olan, dönemin genç kızlarını ve futbol tutkunlarını kendisine hayran bırakan dünyaca tanınmış efsane futbolcu Metin Oktay, gecenin sonunda alkışlarla ve saygı duruşuyla selamlandı.METİN OKTAYFutbola Damlacıkspor`un altyapısında başlayan Oktay, 1956 yılında Galatasaray`da oynamaya başladı. İtalya`nın Palermo takımına transfer olduğu 1961-62 sezonu dışında sürekli Sarı Kırmızılı formayı giydi. Daha İzmirspor`da oynarken, attığı 17 golle İzmir Profesyonel Ligi gol kralı olan Metin Oktay, ondan sonraki yıllarda da bu unvanı nadiren başkalarına kaptırdı. Metin Oktay kral olamadığı yıllarda da çok sayıda golle listenin hep ilk sıralarında yer aldı, toplam 608 golle bir rekorun sahibi oldu.

Bir sezonda attığı 38 golle oluşan rekor ise, tam 25 yıl sonra yine Tanju Çolak tarafından kırılabildi. Metin Oktay, 36`sı A, 4`ü de genç olmak üzere Milli Takım formasını 40 kez giydi, 7 kez kaptanlık yaparken, 19 gol attı. 1965 yılında ``Taçsız Kral`` adlı bir filmde de rol alan Oktay, futbol yaşamı boyunca sadece 1 kez oyundan atıldı. Büyük bir golcü oluşunun yanı sıra, efendi ve sportmen kişiliğiyle de Türk futbolseverlerinin sevgilisi olan Metin Oktay, futbolu bıraktıktan sonra yine futbolla ilgili çeşitli işler yaptı. Sarı Kırmızılı kulüpte yönetici ve menajer olarak görev yapan Metin Oktay`ın son görevi spor yazarlığı idi. Oktay, Galatasaray ve Bursaspor`da teknik adam olarak da görev yaptı.Türk futbolunun efsane golcüsü Metin Oktay, 13 Eylül 1991`de bir trafik kazası sonucunda yaşamını yitirdi.  

Kaynak: İHA