Tff Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu Yapıldı
Türkiye Futbol Federasyonu Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu, bugün Ankara JW Marriott Hotel'de yapıldı.
Genel Kurul'da çoğunluğun tutanakla tespitinin ardından, Yalçın Karadeniz başkanlığında Divan Kurulu oluşturuldu. İmzalanan önergeyle seçilen divanın üyeliklerine Hasan Yener, Süleyman Hurma ve Sevda Karaali getirildi.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Adayı Yıldırım Demirören, Aksu ile birlikte Türk futbolunun çok zorlu bir süreçten geçerken tek aday çıkmanın daha doğru olacağını düşündüklerini ifade eden Demirören, ''Bu düşünceyle sayın Ata Aksu da çekildi ve bu yolu açtı. Türk futbolu adına kendisine teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.
Demirören, zorlukların, aşmak için var olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Biliyoruz ki çok zor bir görev alıyoruz. Bu zorlukları da hep birlikte aşacağız. Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri ekonomisi diğeri ise altyapı. Bizler UEFA ile diyaloglarımızı en iyi şekilde kurup Türk futbolunu kaostan çıkarmanın yolunu arayacağız.''
Bu geminin içinde hep birlikte olduklarının, geminin batması halinde de yine hep beraber kurtarmak zorunda olduklarının altını çizen Demirören, Türk futbolunun son dönemde seyredilmez hale geldiğini, taraftarların ve sponsorların kaçar olduğunu, kendilerinin de onları geri çekmek zorunda olduklarını kaydetti. Demirören, artık eski defterleri kapatarak yeni sayfalar açmak zorunda olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Fenerbahçemiz dedim, eliştirildim. Hayır efendim. Trabzonsporumuz, Bursasporumuz, Elazığsporumuz diyorum. Bizler bu noktaya gelirsek Türk futboluna çağ atlatmış oluruz. Türk futbolunu holiganizmden kurtarmak zorundayız. Benim için temeli olmayan bina sağlam bina değildir. Bizim temelimiz Bank Asya 1.Lig, 2. Lig, 3. Lig'dir. Önce onları sağlamlaştıracağız. Ben sizlerden destek bekliyorum. Hata yapmayan insan, çalışmayan insandır. Ben ve arkadaşlarım 24 saat çalışıp bu sıkıntıları bitirip UEFA toplantısına tertemiz çıkmak istiyoruz.''
TFF genel kurulunda başkanlık seçimine tek başkan adayı olarak katılan Yıldırım Demirören TFF Başkanlığı'na seçildi. Genel Kurul'da 229 geçerli oydan 221'ni alan Yıldırım Demirören, Futbol Federasyonu'nun yeni başkanı oldu.
HÜSNÜ GÜRELİ'NİN VEDA KONUŞMASI UYARILARLA DOLU
Türkiye Futbol Federasyon Başkanlığını vekaleten yürüten Hüsnü Güreli, Genel Kurul'un açılış konuşmasında kısa dönemde yaptıkları çalışmaları ve aldıkları kararları açıkladı. Gelecek yönetime ve kulüplere uyarılarda da bulunan Güreli şunları söyledi;
''Bildiğiniz gibi, Başkanımız Sayın Mehmet Ali Aydınlar'ın istifasının ardından Yönetim Kurulu'ndaki arkadaşlarımızla birlikte 1 Şubat'tan bu yana vekaleten TFF Başkanlığını yürüttüm. Öncelikle bu süreçte desteklerini esirgemeyen futbol ailesine en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
29 Haziran 2011'de göreve başlayan Yönetim Kurulu ve bugün görevi devredecek olan Yönetim Kurulumuz adına izninizle 14-15 dakikalık kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.
Görev süremizin henüz üçüncü gününde gündeme gelen malum soruşturma, futbolumuzun her anlamda sıkıntılı günler yaşamasına neden oldu. Ancak bu soruşturma süreci ile ilgili işler dışında, Yönetimimizin geleceğe dönük yapmış olduğu diğer çalışmalarını sizlere kısaca özetlemeye çalışacağım.
Sizlerle paylaşacağım başlıklar, 8 aylık dönemde başlatılan kıymetli, ancak sonuçları orta ve uzun vadede alınacak konulardan oluşmaktadır. Görev süremiz boyunca; ilk olarak Türk futbolunun kemikleşmiş altyapı sorununa çare bulmak için çözümler araştırdık.
Futbol Gelişimine parça parça değil, bütünüyle bakma zorunluluğu nedeniyle, tüm milli takımları yeniden yapılandırarak A Milli Takım Teknik Direktörü'ne bağladık. Futbolun sadece bir bölümünü düzeltmek yerine, tek elden ve makro bakış açısıyla yürütmeyi hedefledik. Bu doğrultuda, Futbol Gelişim Direktörlüğü'nce '2028/Parlak Gelecek 'projesinin temelleri atıldı.
2028 PROJESİ İLE PARLAK GELECEK
Bugün 6 yaşında olan bir çocuğun, 2028'de A Milli Takım'da oynayabilmesi ile ilgili olan bu ciddi proje; Grassroots, Özel eğitim, Bölge Karmaları, Yerel Ligler ve Amatör Ligler gibi aşamaları kapsamakta.
14 ayrı bölgede TFF Kamp Eğitim Merkezleri ve özellikle Doğu'da çocuk futbolu için kapalı sahaların kurulmasının planları oluşturuldu. 'Genç futbolcu gelişimi'ne, sadece Futbol Federasyonu'nun değil bütün kulüplerin inanması ve tesisleşme ile altyapıya verilen önem sayesinde donanımlı, teknik ve taktik açıdan zengin oyuncular kazanabileceğimizi düşünüyoruz.
Futbolda Türkiye'nin geleceğini oluşturan bu projeye sahip çıkmak, bütün yönetimlerin vazgeçilmez ilkesi olmalıdır. Tolunay Kafkas Hoca'nın büyük emek verdiği 2028 Projesi'nde, genç futbolcu gelişimi için elzem olan Kulüp Lisans Talimatı değişikliklerinin de altyapısı tamamlandı.
2 gün sonra ilk sınavına çıkacak olan Milli Takımlar Teknik Direktörü Abdullah Avcı Hocamız başta olmak üzere tüm Milli Takımlarımıza ve yeni göreve başlayan teknik ekibe başarılar diliyoruz.
İkinci olarak UEFA tarafından 2013-2014 sezonundan itibaren büyük bir titizlikle uygulanacak 'Mali Kriterler/Finansal Fair Play 'sistemine kulüplerin üst düzeyde katılımını sağlamaya çalıştık.
Bu konu, bizim öncelikli ve zaruri çalışma konularımızdan birisi oldu. Bundan sonraki yönetimlerin de 'olmazsa olmazı, Mali Disiplin konusunda çok radikal çalışmalar yapmak olacaktır 'kanatindeyim.
MALİ DİSİPLİN OLMAZSA OLMAZ
Bugün, birkaç kulüp dışında Spor Toto Süper Lig'deki kulüplerimizin hemen hemen tamamı borçlu bir yapıya sahiptir. Kulüplerimizin acilen transfer ve futbolcu ücretlerini kısarak, denk bütçe sistemine geçmeleri şarttır.
Bildiğiniz gibi 2013/2014 sezonundan itibaren UEFA'nın temel şartları var:
Vadesi geçmiş borç olamaz
Yöneticiden borç alamaz
Zira dernek olsun, şirket olsun hiçbir kurum geliri ile aynı tutardaki veya daha yukarı seviyede bir borç yükünü ilelebet taşıyamaz ya da her yıl cirosunun yüzde 20'si ile 25'i arasındaki bir oranda zarar ederek varlığını sürdüremez ve bu zararı yeni borçlanma ile finanse edemez.
Yeni yönetim için acilen yapılması gereken, 2013-2014 sezonuna kadar UEFA mali kriterlerine uyum çalışmalarını ve her türlü yaptırımı istisnasız uygulamak olmalıdır.
Yönetimimiz görev süresi içinde, eşitlik ilkesine sadık kalarak kulüplere hak etmediği avans ve temlik uygulamasını yapmadığı gibi, lisans ve transfer izinlerinde de, borçlu ve kriterlere uymayan kulüplerimize istisna yapılmadı.
25 MİLYON LİRA GELİR ARTIŞI SAĞLANDI
245 milyon lira gelir öngörüsü ile aldığımız bütçeyi, 8 aylık çalışmalarımız sonucunda 25 milyon lira ilave gelir artışı sağlayarak 270 milyon liraya çıkarmış bulunuyoruz.
Ayrıca bu 8 aylık dönemde gelir fazlamız 19.2 milyon lira olurken, 10 milyon lira nakit ile aldığımız TFF kasasını 39 milyon lira ile devrediyoruz.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun bugün itibariyle vadesi geçmiş hiçbir borcu ve herhangi bir şüpheli alacağı yoktur. Hazır olan 27 Şubat 2012 tarihli geçici Bilanço ve Gelir Tablosu ile detaylı mizanını, seçilecek yeni yönetime, diğer yapılacak işler raporu ile birlikte teslim edeceğimizi de sizlerle paylaşmak isterim.
Göreve başlarken aldığımız bütçe ile Haziran-Ocak sonu fiili bütçe gerçekleşmelerinde, sezon sonu itibariyle 25 milyon liralık gelir fazlası dışında, giderlerde; 'CentilmenLig 'ödülleri, Kadın/Çocuk bilet bedelleri, Teknik Kadronun fesih tazminatları ile oluşan gider artışını, kanunla öngörülen giderlerde tasarruf yaparak karşıladık ve böylece gider bütçesinde bir artışa izin vermedik.
TFF'DE KURUMSAL ORGANİZASYON KURULDU
Üçüncü önemli uygulama olarak, mali disiplin ile birlikte kurumsallaşmaya da büyük önem verdik. 6 ay önce başlatılan 'Yeniden Yapılandırma 'çalışmasında çok ciddi mesafeler kat ettik.
TFF tarihinin en kapsamlı yeniden yapılandırma çalışması olan bu proje, sadece bugünün değil, Türk futbolunun gelecekteki kurumsal yapısının da temelini oluşturuyor.
Dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından biri olan ve birçok federasyon ile UEFA'ya da hizmet veren Accenture şirketi ile çalıştık.3 yöneticimizden oluşan Yeniden Yapılandırma Komitesi, Genel Sekreterimizin koordinatörlüğünde; Futbol Federasyonu'nun çalışanları için rol, sorumluluk, raporlama, performans kriterleri ile paydaş bilgilerini standart hale getirmek için ciddi bir çalışma yaptı.
80 civarında toplantı, 100'ü aşkın mülakat ve binlerce saat sonucunda şekillenen bu çalışma, FIFA tarafından tüm Avrupa federasyonlarına örnek gösterilerek övgüye değer bulundu ve bir teşekkür yazısı ile Federasyonumuza resmen iletildi.
Bu çalışma sonucunda, yeni organizasyon şeması; Yönetim Kurulu, İcra Kurulu, Genel Sekreterlik ve ona bağlı 4 Genel Sekreter Yardımcılığı, Hukuk Müşavirliği ve Futbol Genel Direktörlüğü'nden oluşmaktadır.
Federasyonumuza yıllık 5 milyon lira tasarruf sağlayacak bu çalışmada, ücret sistemini, Türkiye'yi emsal alarak yeniden ve şahıslardan bağımsız bir ücret yönetim rehberine dönüştürdük.
2012 için yapılacak indirim ve enflasyon zammı gibi ince ayarları ise seçilecek yeni Yönetim Kurulu'na bıraktık.
Dönemimizde gerçekleştirilen bir diğer yenilik de Spor Toto Süper Lig'de başlatılan play-off uygulaması oldu. Eleştiri alsa da içinde bulunduğumuz olağanüstü şartların sonucu olarak doğan play-off sistemi ile heyecanın son hafta ve son dakikaya kadar taşınması amaçlandı. Devam ettirdiğimiz uygulamalarla özellikle alt liglerdeki kulüplerimizin yükünü hafiflettik.
Yıllık 14 milyon lira kaynak ayırarak, Spor Toto 2. ve 3.Lig'deki 91 kulübümüzün sezon boyunca, deplasmandaki yol ve konaklama masraflarını karşılamayı sürdürdük.
KADIN VE ÇOCUKLAR TRİBÜNLERDE
Ayrıca 'Seyircisiz Maç Dönemi Sona Eriyor 'projesi ile sezon başından bu yana 100 bine yakın kadın ve 12 yaş altındaki çocuklarımız, cezalı maçlarda tribünleri doldurarak renkli görüntülere imza attı.
Maliyeti bugüne kadar 2 milyon lirayı bulan 'Kadın ve Çocuk Tribünü 'uygulaması sayesinde, 90 bini aşkın kadın ve çocuk da ücretsiz maç seyretme keyfine ulaştı ve stadlar yeni futbol seyircileri kazanmış oldu.
Ayrıca, futbolun güzelliklerini, fair play'i öne çıkaranları ödüllendirmeye karar verdik. Bunun için de bütçemizden önemli bir kaynak ayırdık. Sezonun ikinci yarısı ile başlayan ve Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1.Lig, Spor Toto 2.Lig ve Spor Toto 3.Lig'de uygulanan 'CentilmenLig 'projesi ile toplam 8 milyon 750 bin lirayı; dürüstlüğe, rakibe saygı duyanlara, sportmenliğe ve tribünleri dolduranlara dağıtmaya karar verdik.
Yeni yasa ile birlikte gündemde önemli bir yer tutan 'futbolda şiddet 'olgusunu hayatımızdan çıkaracak bir diğer proje de 'elektronik bilet 'uygulaması olacaktır.
6222 sayılı Şiddet Yasası'nda da bir zorunluluk olarak yer alan bu projeye çok ciddi mesai harcandı. Danışmanlık ihalesine çıkıldı ve teklifler toplandı. Yeni yönetimin, bu projeyi 2013-2014 sezonuna yetiştirmesi için, başlatılan çalışmaların aynı titizlikle sürdürülmesinin gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Türkiye Futbol Federasyonu olarak tüm Kurullarımıza güvendik, inandık. Onların işleyişlerine müdahalede bulunmadık. Modern bir futbol yönetiminde olması gerektiği şekilde davrandık.
Futbolumuzun uluslararası alanda da var olması için, önümüzdeki 3 etkinlik çok önemli: 3 hafta sonraki UEFA Kongresi'ne 34 yıl aradan sonra ev sahipliği yapacağız. Temmuz ayında Antalya'daki U19 Avrupa Kadınlar Şampiyonası, Türk futbolunun global itibarına katma değer sağlayacak. Ayrıca, gelecek yıl düzenleyeceğimiz ve FIFA'nın en önemli ikinci organizasyonu olan 2013 U20 Dünya Kupası'nın da tüm hazırlıklarını tamamladık.
Sizler tarafından seçilecek Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu'na, bu meşakkatli ama bir o kadar da ulvi görevinde başarılar diliyoruz.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Adayı Yıldırım Demirören, Aksu ile birlikte Türk futbolunun çok zorlu bir süreçten geçerken tek aday çıkmanın daha doğru olacağını düşündüklerini ifade eden Demirören, ''Bu düşünceyle sayın Ata Aksu da çekildi ve bu yolu açtı. Türk futbolu adına kendisine teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.
Demirören, zorlukların, aşmak için var olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Biliyoruz ki çok zor bir görev alıyoruz. Bu zorlukları da hep birlikte aşacağız. Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri ekonomisi diğeri ise altyapı. Bizler UEFA ile diyaloglarımızı en iyi şekilde kurup Türk futbolunu kaostan çıkarmanın yolunu arayacağız.''
Bu geminin içinde hep birlikte olduklarının, geminin batması halinde de yine hep beraber kurtarmak zorunda olduklarının altını çizen Demirören, Türk futbolunun son dönemde seyredilmez hale geldiğini, taraftarların ve sponsorların kaçar olduğunu, kendilerinin de onları geri çekmek zorunda olduklarını kaydetti. Demirören, artık eski defterleri kapatarak yeni sayfalar açmak zorunda olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Fenerbahçemiz dedim, eliştirildim. Hayır efendim. Trabzonsporumuz, Bursasporumuz, Elazığsporumuz diyorum. Bizler bu noktaya gelirsek Türk futboluna çağ atlatmış oluruz. Türk futbolunu holiganizmden kurtarmak zorundayız. Benim için temeli olmayan bina sağlam bina değildir. Bizim temelimiz Bank Asya 1.Lig, 2. Lig, 3. Lig'dir. Önce onları sağlamlaştıracağız. Ben sizlerden destek bekliyorum. Hata yapmayan insan, çalışmayan insandır. Ben ve arkadaşlarım 24 saat çalışıp bu sıkıntıları bitirip UEFA toplantısına tertemiz çıkmak istiyoruz.''
TFF genel kurulunda başkanlık seçimine tek başkan adayı olarak katılan Yıldırım Demirören TFF Başkanlığı'na seçildi. Genel Kurul'da 229 geçerli oydan 221'ni alan Yıldırım Demirören, Futbol Federasyonu'nun yeni başkanı oldu.
HÜSNÜ GÜRELİ'NİN VEDA KONUŞMASI UYARILARLA DOLU
Türkiye Futbol Federasyon Başkanlığını vekaleten yürüten Hüsnü Güreli, Genel Kurul'un açılış konuşmasında kısa dönemde yaptıkları çalışmaları ve aldıkları kararları açıkladı. Gelecek yönetime ve kulüplere uyarılarda da bulunan Güreli şunları söyledi;
''Bildiğiniz gibi, Başkanımız Sayın Mehmet Ali Aydınlar'ın istifasının ardından Yönetim Kurulu'ndaki arkadaşlarımızla birlikte 1 Şubat'tan bu yana vekaleten TFF Başkanlığını yürüttüm. Öncelikle bu süreçte desteklerini esirgemeyen futbol ailesine en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
29 Haziran 2011'de göreve başlayan Yönetim Kurulu ve bugün görevi devredecek olan Yönetim Kurulumuz adına izninizle 14-15 dakikalık kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.
Görev süremizin henüz üçüncü gününde gündeme gelen malum soruşturma, futbolumuzun her anlamda sıkıntılı günler yaşamasına neden oldu. Ancak bu soruşturma süreci ile ilgili işler dışında, Yönetimimizin geleceğe dönük yapmış olduğu diğer çalışmalarını sizlere kısaca özetlemeye çalışacağım.
Sizlerle paylaşacağım başlıklar, 8 aylık dönemde başlatılan kıymetli, ancak sonuçları orta ve uzun vadede alınacak konulardan oluşmaktadır. Görev süremiz boyunca; ilk olarak Türk futbolunun kemikleşmiş altyapı sorununa çare bulmak için çözümler araştırdık.
Futbol Gelişimine parça parça değil, bütünüyle bakma zorunluluğu nedeniyle, tüm milli takımları yeniden yapılandırarak A Milli Takım Teknik Direktörü'ne bağladık. Futbolun sadece bir bölümünü düzeltmek yerine, tek elden ve makro bakış açısıyla yürütmeyi hedefledik. Bu doğrultuda, Futbol Gelişim Direktörlüğü'nce '2028/Parlak Gelecek 'projesinin temelleri atıldı.
2028 PROJESİ İLE PARLAK GELECEK
Bugün 6 yaşında olan bir çocuğun, 2028'de A Milli Takım'da oynayabilmesi ile ilgili olan bu ciddi proje; Grassroots, Özel eğitim, Bölge Karmaları, Yerel Ligler ve Amatör Ligler gibi aşamaları kapsamakta.
14 ayrı bölgede TFF Kamp Eğitim Merkezleri ve özellikle Doğu'da çocuk futbolu için kapalı sahaların kurulmasının planları oluşturuldu. 'Genç futbolcu gelişimi'ne, sadece Futbol Federasyonu'nun değil bütün kulüplerin inanması ve tesisleşme ile altyapıya verilen önem sayesinde donanımlı, teknik ve taktik açıdan zengin oyuncular kazanabileceğimizi düşünüyoruz.
Futbolda Türkiye'nin geleceğini oluşturan bu projeye sahip çıkmak, bütün yönetimlerin vazgeçilmez ilkesi olmalıdır. Tolunay Kafkas Hoca'nın büyük emek verdiği 2028 Projesi'nde, genç futbolcu gelişimi için elzem olan Kulüp Lisans Talimatı değişikliklerinin de altyapısı tamamlandı.
2 gün sonra ilk sınavına çıkacak olan Milli Takımlar Teknik Direktörü Abdullah Avcı Hocamız başta olmak üzere tüm Milli Takımlarımıza ve yeni göreve başlayan teknik ekibe başarılar diliyoruz.
İkinci olarak UEFA tarafından 2013-2014 sezonundan itibaren büyük bir titizlikle uygulanacak 'Mali Kriterler/Finansal Fair Play 'sistemine kulüplerin üst düzeyde katılımını sağlamaya çalıştık.
Bu konu, bizim öncelikli ve zaruri çalışma konularımızdan birisi oldu. Bundan sonraki yönetimlerin de 'olmazsa olmazı, Mali Disiplin konusunda çok radikal çalışmalar yapmak olacaktır 'kanatindeyim.
MALİ DİSİPLİN OLMAZSA OLMAZ
Bugün, birkaç kulüp dışında Spor Toto Süper Lig'deki kulüplerimizin hemen hemen tamamı borçlu bir yapıya sahiptir. Kulüplerimizin acilen transfer ve futbolcu ücretlerini kısarak, denk bütçe sistemine geçmeleri şarttır.
Bildiğiniz gibi 2013/2014 sezonundan itibaren UEFA'nın temel şartları var:
Vadesi geçmiş borç olamaz
Yöneticiden borç alamaz
Zira dernek olsun, şirket olsun hiçbir kurum geliri ile aynı tutardaki veya daha yukarı seviyede bir borç yükünü ilelebet taşıyamaz ya da her yıl cirosunun yüzde 20'si ile 25'i arasındaki bir oranda zarar ederek varlığını sürdüremez ve bu zararı yeni borçlanma ile finanse edemez.
Yeni yönetim için acilen yapılması gereken, 2013-2014 sezonuna kadar UEFA mali kriterlerine uyum çalışmalarını ve her türlü yaptırımı istisnasız uygulamak olmalıdır.
Yönetimimiz görev süresi içinde, eşitlik ilkesine sadık kalarak kulüplere hak etmediği avans ve temlik uygulamasını yapmadığı gibi, lisans ve transfer izinlerinde de, borçlu ve kriterlere uymayan kulüplerimize istisna yapılmadı.
25 MİLYON LİRA GELİR ARTIŞI SAĞLANDI
245 milyon lira gelir öngörüsü ile aldığımız bütçeyi, 8 aylık çalışmalarımız sonucunda 25 milyon lira ilave gelir artışı sağlayarak 270 milyon liraya çıkarmış bulunuyoruz.
Ayrıca bu 8 aylık dönemde gelir fazlamız 19.2 milyon lira olurken, 10 milyon lira nakit ile aldığımız TFF kasasını 39 milyon lira ile devrediyoruz.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun bugün itibariyle vadesi geçmiş hiçbir borcu ve herhangi bir şüpheli alacağı yoktur. Hazır olan 27 Şubat 2012 tarihli geçici Bilanço ve Gelir Tablosu ile detaylı mizanını, seçilecek yeni yönetime, diğer yapılacak işler raporu ile birlikte teslim edeceğimizi de sizlerle paylaşmak isterim.
Göreve başlarken aldığımız bütçe ile Haziran-Ocak sonu fiili bütçe gerçekleşmelerinde, sezon sonu itibariyle 25 milyon liralık gelir fazlası dışında, giderlerde; 'CentilmenLig 'ödülleri, Kadın/Çocuk bilet bedelleri, Teknik Kadronun fesih tazminatları ile oluşan gider artışını, kanunla öngörülen giderlerde tasarruf yaparak karşıladık ve böylece gider bütçesinde bir artışa izin vermedik.
TFF'DE KURUMSAL ORGANİZASYON KURULDU
Üçüncü önemli uygulama olarak, mali disiplin ile birlikte kurumsallaşmaya da büyük önem verdik. 6 ay önce başlatılan 'Yeniden Yapılandırma 'çalışmasında çok ciddi mesafeler kat ettik.
TFF tarihinin en kapsamlı yeniden yapılandırma çalışması olan bu proje, sadece bugünün değil, Türk futbolunun gelecekteki kurumsal yapısının da temelini oluşturuyor.
Dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından biri olan ve birçok federasyon ile UEFA'ya da hizmet veren Accenture şirketi ile çalıştık.3 yöneticimizden oluşan Yeniden Yapılandırma Komitesi, Genel Sekreterimizin koordinatörlüğünde; Futbol Federasyonu'nun çalışanları için rol, sorumluluk, raporlama, performans kriterleri ile paydaş bilgilerini standart hale getirmek için ciddi bir çalışma yaptı.
80 civarında toplantı, 100'ü aşkın mülakat ve binlerce saat sonucunda şekillenen bu çalışma, FIFA tarafından tüm Avrupa federasyonlarına örnek gösterilerek övgüye değer bulundu ve bir teşekkür yazısı ile Federasyonumuza resmen iletildi.
Bu çalışma sonucunda, yeni organizasyon şeması; Yönetim Kurulu, İcra Kurulu, Genel Sekreterlik ve ona bağlı 4 Genel Sekreter Yardımcılığı, Hukuk Müşavirliği ve Futbol Genel Direktörlüğü'nden oluşmaktadır.
Federasyonumuza yıllık 5 milyon lira tasarruf sağlayacak bu çalışmada, ücret sistemini, Türkiye'yi emsal alarak yeniden ve şahıslardan bağımsız bir ücret yönetim rehberine dönüştürdük.
2012 için yapılacak indirim ve enflasyon zammı gibi ince ayarları ise seçilecek yeni Yönetim Kurulu'na bıraktık.
Dönemimizde gerçekleştirilen bir diğer yenilik de Spor Toto Süper Lig'de başlatılan play-off uygulaması oldu. Eleştiri alsa da içinde bulunduğumuz olağanüstü şartların sonucu olarak doğan play-off sistemi ile heyecanın son hafta ve son dakikaya kadar taşınması amaçlandı. Devam ettirdiğimiz uygulamalarla özellikle alt liglerdeki kulüplerimizin yükünü hafiflettik.
Yıllık 14 milyon lira kaynak ayırarak, Spor Toto 2. ve 3.Lig'deki 91 kulübümüzün sezon boyunca, deplasmandaki yol ve konaklama masraflarını karşılamayı sürdürdük.
KADIN VE ÇOCUKLAR TRİBÜNLERDE
Ayrıca 'Seyircisiz Maç Dönemi Sona Eriyor 'projesi ile sezon başından bu yana 100 bine yakın kadın ve 12 yaş altındaki çocuklarımız, cezalı maçlarda tribünleri doldurarak renkli görüntülere imza attı.
Maliyeti bugüne kadar 2 milyon lirayı bulan 'Kadın ve Çocuk Tribünü 'uygulaması sayesinde, 90 bini aşkın kadın ve çocuk da ücretsiz maç seyretme keyfine ulaştı ve stadlar yeni futbol seyircileri kazanmış oldu.
Ayrıca, futbolun güzelliklerini, fair play'i öne çıkaranları ödüllendirmeye karar verdik. Bunun için de bütçemizden önemli bir kaynak ayırdık. Sezonun ikinci yarısı ile başlayan ve Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1.Lig, Spor Toto 2.Lig ve Spor Toto 3.Lig'de uygulanan 'CentilmenLig 'projesi ile toplam 8 milyon 750 bin lirayı; dürüstlüğe, rakibe saygı duyanlara, sportmenliğe ve tribünleri dolduranlara dağıtmaya karar verdik.
Yeni yasa ile birlikte gündemde önemli bir yer tutan 'futbolda şiddet 'olgusunu hayatımızdan çıkaracak bir diğer proje de 'elektronik bilet 'uygulaması olacaktır.
6222 sayılı Şiddet Yasası'nda da bir zorunluluk olarak yer alan bu projeye çok ciddi mesai harcandı. Danışmanlık ihalesine çıkıldı ve teklifler toplandı. Yeni yönetimin, bu projeyi 2013-2014 sezonuna yetiştirmesi için, başlatılan çalışmaların aynı titizlikle sürdürülmesinin gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Türkiye Futbol Federasyonu olarak tüm Kurullarımıza güvendik, inandık. Onların işleyişlerine müdahalede bulunmadık. Modern bir futbol yönetiminde olması gerektiği şekilde davrandık.
Futbolumuzun uluslararası alanda da var olması için, önümüzdeki 3 etkinlik çok önemli: 3 hafta sonraki UEFA Kongresi'ne 34 yıl aradan sonra ev sahipliği yapacağız. Temmuz ayında Antalya'daki U19 Avrupa Kadınlar Şampiyonası, Türk futbolunun global itibarına katma değer sağlayacak. Ayrıca, gelecek yıl düzenleyeceğimiz ve FIFA'nın en önemli ikinci organizasyonu olan 2013 U20 Dünya Kupası'nın da tüm hazırlıklarını tamamladık.
Sizler tarafından seçilecek Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu'na, bu meşakkatli ama bir o kadar da ulvi görevinde başarılar diliyoruz.