TFF Başkan Adayı Mermer: Gerekirse Avrupa'ya Gidilmeyebilir

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın istifası ile birlikte yaşanan seçim krizi devam ediyor.

27 Şubat'ta Ankara'da yapılacak olan Seçimli Olağanüstü Genel Kurul'a sayılı günler kala başkan adayları da bir bir çıkmaya devam ediyor.

TFF Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu öncesi başkan adaylığını ilk açıklayan İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan sonra Türk-Hint İş Adamları Derneği Başkan Vekili Erdal Alkış 2. isim olarak basın toplantısıyla adını duyurmuştu. Bugün ise 3. isim olarak adaylığını açıklayan isimlerden Zafer Murat Mermer, futboldaki şike davasıyla ilgili kararın, hukuki süreç tamamlandıktan sonra alınması gerektiğine inandıklarını söyledi.

İstanbul Beşiktaş'taki The Ritz Carlton Otel'de birlikte çalıştığını kaydettiği Oğuz Eken, Metehan Kıral ve Prof. Dr. Ahmet Şekerkaya ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçen başkan adayı Zafer Murat Mermer, Fenerbahçeli olduğunu, Fenerbahçe kongre üyesi olduğunu belirtirken, hedefleriyle ilgili medya mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yönetim kurulu aday listesinde yer alacak isimleri daha sonra duyuracağını vurgulayan Mermer, kararların alınabilmesi için hukuki sürecin beklenmesinden yana olduğuna vurgu yaparken, Türk futbolunun içinde bulunduğu sıkıntılı döneme de değindi. Mermer, gerekirse Avrupa'ya gidilmemesi gerektiğine de vurgu yaparken, şöyle konuştu:
''Bildiğiniz üzere Türk Futbolu kamuoyunu ciddi anlamda meşgul eden çalkantılı bir dönemden geçmektedir. Türk futbolunun gerek ülkemiz; gerekse uluslararası platformda ciddi anlamda prestij kaybına uğradığı bu süreci büyük bir üzüntü ve dikkat ile yakından takip etmekteyiz. Ülkemizin gerek ekonomik gerekse stratejik alanlarda elde ettiği kazanımların aksine futbolumuz gerilemekte; 2002 yılında kazandığımız dünya üçüncülüğümüzden bu yana uluslararası alanda maalesef etkin bir tablo ortaya koymayı başaramadığımız on yıllık bir süreçten bahsetmekteyiz.

Sekiz aydır futbol camiası üzerinde oynanan oyunları yakından takip etmekteyim. Bu kaosu çözecek formül, birikim, tecrübe ben ve arkadaşlarımda mevcuttur. Biz buraya elimizi taşın altına koymaya geldik ve bunu yeterli bilgi ve birikime sahip olan ekibimizle birlikte başaracağımızı biliyorum.''

TÜRKİYE LİGİ İLE İLGİLİ KARARI TFF VERMELİ
Açıklamalarında yaşanan süreçte alınacak kararı Türkiye Futbol Federasyonu'nun alması ve dışardan müdahalelere izin verilmemesi gerektiğine de vurgu yapan Mermer, şöyle devam etti:

'FIFA ve UEFA 'ya her ne kadar bağlı olsak da Türkiye ligi ile ilgili karar verme yetkisini Türkiye Futbol Federasyonu ailesi olarak biz kendimiz üstlenecek ve Hukuk neyi gerektiriyorsa onu uygulayacağız. Bu doğrultuda en önemli hedeflerimizden biri kurumların değil, gerektiğinde kişilerin karşısında hesap verebileceği bir sistemin oluşturulması ve bu konudaki mücadelemizin sürdürülmesi olacaktır.
İncelenmesi gereken her konunun üzerine şeffaflık ile eğilecek; bunu yaparken de Türk adaletinin almış olduğu kararlar doğrultusunda hareket ediyor olacağız. Gerektiğinde Avrupa kupasına gitmeyecek, Kulüpler Birliği ile vardığımız ortak kararlar doğrultusunda problemlerimizi kendi iç dinamiklerimiz ile çözümleyecek ve alın teri ile kazanılmış haklarımızı sonuna kadar savunacağız.''

Hedeflerinin problemler karşısında ortak menfaatlerii koruyabilen ve çözümler üreterek Türk futbolunu geliştiren bir yapıyı oluşturmak olduğunu da belirten Mermer, ''Türkiye'nin layik olduğu kurumsallık ve çağdaşlık ilkeleri doğrultusunda yapılandırılacak bir kurum tesis etmek olacaktır. Ana ilkemiz, ülkemiz futboluna gönül vermiş bir ekiple Türk futbolunu dünya devleri arasındaki layik olduğu konuma ulaştırmaktır.'' diyerek şöyle devam etti:

''Yönetim anlayışımız bu sektöre hizmet veren ve geçmişten gelen tecrübelerin ışığında geleceğe emin adımlarla ilerleyebilecek bir yapılanma kurmak yönündedir. Bunun için tüm Futbol camiasını güçlendirmek ve ülkemizdeki futbol altyapısını geliştirilmek için çalışmalar gerçekleştiriyor olacağız.
Futbol bir yaşam şeklidir; bir hayat felsefesidir, dünyada yediden yetmişe hayatın içinde aktif olarak yer alan bir olgudur. Futbolun özünde yatan barış, kardeşlik ve fair-play kültürünün benimsetilebilmesi ve toplumda yaygınlaştırılabilmesi sadece kulüplerimizin altyapılarının zenginleştirilmesiyle değil; futbol kültürünün özünde yatan sportmenlik ve dostluk ilkelerinin topluma tanıtılmasıyla gerçekleştirilebilir. Türkiye'nin dört bir yanındaki en uzak köy veya mecraya kadar bu kültürün benimsetilmesi ve zenginleştirilmesi gerekmektedir.
Türk futbolunun uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bir yapıya ulaşması; futbol kültürü ve bilincine ait sportmenlik ilkelerinin oluşturulması bu açıdan büyük önem arz etmektedir. Bu vesileyle Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanlığına aday oldum.''

YARGI SÜRECENİ BEKLEMEK GEREKİR
Başkan adayı Mermer, basın mensuplarının başkan seçilmesi halinde süreçle ilgili kararı alıp almayacağının sorulması üzerine, ''TFF tarafından alınacak kararın, hukuki süreç tamamlandıktan sonra alınması gerektiğine inanıyoruz. Hukuk, TFF'nin de üzerindedir. Buradaki süreçler takip edilerek karar vermenin doğru olacağını ve bu yönetim anlayışı içinde olacağımızı paylaşmak isterim. Lig bittikten sonra karar verilmesi daha doğru olur.'' diye cevap verdi.

Federasyon olarak seçilmeleri durumunda alınacak kararları tek başlarına almayacaklarını, Kulüpler Birliği Vakfı ile sürekli temas halinde olacaklarını da belirten Zafer Murat Mermer, 'Dava sürecinde Türk kulüpleri için gerekirse Avrupa kupalarına gitmiyoruz.' denmesi gerektiğini söyledi. Mermer, bu kararın tek başına TFF tarafından alınamayacağını da belirterek, ''Kulüpler Birliği Vakfı ile görüş birliği içinde böyle bir karar alınabilir. 'Biz 1 sene Avrupa'ya gitmiyoruz. Kendimizi toparlayıp, daha sağlam bir şekilde orada yerimizi alacağız.' denilebilir'' ifadelerini kullandı.

Zafer Murat Mermer, bir soru üzerine ise, kendisinin Fenerbahçe taraftarı ve kulüp üyesi olduğunu, TFF başkan adayı olmasının ardından ise tüm kulüplerin üyesi olarak kendisini gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:
''Babam Beşiktaşlı, annem ise Galatasaraylı. Bana Anadolu kulüplerinden aday olma yönünde telkinler geldi. Bir amaç için toplandık. Gelen talepler üzerine buradayız. Bizi bu göreve layık gören büyüklerimize teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'ye hizmet verecek en iyi kişinin seçileceğine, iyi şeyler yapılacağına inanıyorum.''