Basketbol İl Temsilcileri Toplantısı Konya'da Başladı

Türkiye Basketbol Federasyonu, Basketbol İl Temsilcileri bugün Konya Rixos Otel’de düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Asbaşkan Metin Şahin, TBF Genel Sekreteri Ali Özsoy, Sportif Faaliyetler Direktörü Emin Balcı, 12 DABO Direktörü Samer Şenbayrak, TBF Bilgi İşlem Direktörü Murat Biricik, ve 62 şehirden gelen basketbol il temsilcisi katıldı.

İl temsilcilerinin toplantısı TBF Sportif Faaliyetleri Direktörü Emin Balcı 'nın hoş geldiniz konuşması ile başladı. Tüm il temsilcilerine hoş geldiniz diyen Balcı, uzun bir aradan sonra bir kez daha il temsilcileri ile bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
Hava şartlarına rağmen katılımın oldukça fazla olmasının memnuniyet verici olduğunu da dile getiren Balcı ayrıca toplantının programı hakkında da bilgiler vererek toplantının açılışını yapmak üzere sözü TBF Başkanı Turgay Demirel 'e bıraktı.

DEMİREL, FEDERASYONUN YENİ STRATEJİK PLANLAMASINI ANLATTI
TBF Başkanı Turgay Demirel de toplantıya katılan il temsilcilerine hoş geldiniz derken, olumsuz hava şartlarına rağmen katılımın oldukça yüksek olduğunu ifade ederek il temsilcilerine teşekkür etti. Toplantının yapılış amacı ile ilgili kısa bir bilgi veren Demirel, şöyle konuştu:
“Toplantıyı bu sene yapmak istemememizin sebebi, Gençlik ve Spor Genel Bakanlığı 'nın kurulması ve onun öncesinde ve sonrasında yapılan değişikliklerle birlikte il temsilcileri ile ilgili federasyona daha fazla söz hakkının verilmesi. Federasyonların neler düşündüğünün daha farklı değerlendirilmesi ve bunun sonucunda federasyonumuz tarafından sizlerin isimlerinin Genel Müdürlüğe sunularak yeni bir çalışma döneminin başlaması. Bu çalışma dönemi öncesinde bir araya gelerek bundan sonraki prensiplerin neler olacağı, nasıl bir çalışma programı izleneceği gibi konuların üzerinden birlikte geçmek ve basketbolu daha da geliştirmek için neler yapabileceğimizi birlikte konuşmak adına böyle bir toplantıyı yapmayı uygun bulduk.”

Toplantının genel programı ile ilgili katılımcıları bilgilendiren Başkan Demirel, geçtiğimiz hafta içinde kamuoyuna açıklanan TBF 'nin Yeni Kurumsal Kimliği ve Stratejik Planlaması'nı katılımcılarla paylaştı ve Türkiye geneline yayılan güçlü bir ekiple bu planı hayata geçireceklerini söyledi.

Türk basketbolunun son yıllarda yaptığı atılımlardan ve geldiği nokta ile ilgili katılımcıları bilgilendiren Turgay Demirel, 2001 yılında ortaya konulan vizyon ve bugün gelinen nokta ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu. Hazırlanan video gösterisi ile 2001-2011 yılları arasında elde edilen başarılar katılımcılar ile paylaşılırken, video gösterisinin ardından Turgay Demirel kurumsal kimlik ve stratejik planlama ile ilgili olarak bir sunum gerçekleştirdi.

İl temsilcilerine yönelik konuşmasında Türk basketbolunun son 20 yılda büyük ilerlemeler kaydettiğini belirten Turgay Demirel, “2001-2011 yılları arasında yaptığımız çalışmalar ve elde ettiğimiz başarılar, Türkiye Basketbol Federasyonu 'nun ne kadar başarılı bir federasyon olarak görülmesi hepimiz için ayrı bir gurur kaynağı. Bu, basketboldaki en düşük kademedeki insandan, en tepedeki başkanına kadar herkesin paylaşabileceği büyük bir başarıdır.'' diyerek, şöyle devam etti:

''Ülkemizde sporun durumu da göz önüne alındığında, basketbolun konumunun ne kadar farklı bir yerde olduğunu hep birlikte görüyoruz. Buna katkı veren herkese bir kere daha teşekkür ediyorum. 2001 yılında açıkladığımız planda, 10 yıllık süreçte, dünyanın basketboldaki ilk 10 ülkesi arasına girmek istediğimizi, 2010 yılında Dünya Basketbol Şampiyonası düzenlemek istediğimiz, bu süreçte Türkiye 'nin dört bir yanında 12 DABO okulları açmak istediğimizi söylemiştik.

2010 yılında bugüne dek yapılan en iyi Dünya Şampiyonası 'na ev sahipliği yaptık. İlk 10 ülke içinde yer alacağız demiştik, bugün FIBA 'nın sıralamasında altıncı sıradayız. Bunların hepsi, Türk basketbolunun planlı, programlı çalışmalarının neticesiydi. 2010 yılına kadar 65 ilimizde basketbol okulu açtık. Sonuç olarak 2001 yılında koyduğumuz vizyona 2010 yılında çok başarılı bir şekilde ulaştık diyebiliriz. Ülkemizi gerek saha içinde gerekse de saha dışında basketbol anlamında en başarılı ülke haline getirmeyi hedefledik ve geride kalan süre içinde hem kadınlarda hem de erkeklerde elde ettiğimiz başarılarla bu hedeflerimize ulaştık.

Bu gurur sadece Basketbol Federasyonu 'nun değil, tüm basketbol camiamızın oldu. Geldiğimiz noktada bize destek olan gerek kulüplerimiz, gerek basketbol adamları, gerek il temsilcileri olarak sizler, gerekse de bizlere her zaman destek olan başta Başbakanımız olmak üzere Bakanlarımız, Genel Müdürlerimiz olmak üzere herkesin çok büyük katkısı var. Bunun için de kendilerine müteşekkiriz. Yaptığımız her organizasyonda bize sağlanan destek, Sayın Başbakanımızın bizzat verdiği destek, bu başarılara ulaşılmasında bizlere çok büyük katkı sağladı.

Ulaşılan her yeni başarı, daha büyük hedefleri beraberinde getiriyor. Yeni hedeflerimize de yine hep birlikte ulaşacağız. Vizyonumuz; uluslararası sportif rekabette, altyapı gelişiminde, üst düzey organizasyonların düzenlenmesinde ve basketbolun yönetiminde en başarılı Federasyon olarak, Türkiye 'yi bir numaralı basketbol ülkesi haline getirmektir. Ülkemizi ekonomik, kültürel ve sosyal ideallerine ulaştırmayı hedefleyen 2023 planına paralel olarak gelişecek bu süreçte markamızın ve Türk Basketbolu 'nun ülkemizde ve yurtdışında nasıl algılandığını iyi yönetmeli, doğru konumlandırılmasını sağlamalıyız.”

TÜRKİYE 'NİN YÜKSELEN GÜCÜ BASKETBOLDA DA KENDİNİ HİSSETTİRİYOR
Türkiye 'nin yükselen gücünün basketbolda her anlamda kendini hissettirdiğini de sözlerine ekleyen Demirel, “Bugün basketbol liglerimiz, hem kadınlarda hem de erkeklerde dünyanın en önemli liglerinden. Beko Basketbol Ligi olarak 2006 yılında başladığımız çalışmalar ligimizi daha da üst seviyelere taşımaya yardımcı oldu.'' diyerek, şunları söyledi:
''Bugün Avrupa 'da belki de İspanya liginden sonra en fazla izlenen ve en başarılı liglerden bir tanesi. Beko sadece Türk Basketbol Ligi 'ne değil, Alman Basketbol Ligi 'ne, Rus Basketbol Ligi 'ne ve Litvanya Basketbol Ligi 'ne de sponsorluk yapıyor. Dolayısıyla Türkiye 'nin yükselen gücü her anlamda basketbolda kendini hissettiriyor. Türkiye 'nin yükselen gücünün, basketbolda her anlamda kendini gösterdiğine şahit oluyoruz.

Euroleague Final Four da Türkiye 'nin basketbolda yükselen gücü sayesinde İstanbul 'a alınmış bir organizasyon. Normalde Euroleague bu organizasyonlarda işbirliğini federasyonlar ile değil, kulüpler ile yapmaktadır. 2012 yılında Londra Olimpiyatları nedeniyle, Final Four 'un bu ülkede olması planlanmıştı. Ancak herek Türk Hava Yolları 'nın ana sponsorluğu gerekse de o dönemki Spor Genel Müdürümüzün bu organizasyonun 2012 Avrupa Spor Başkenti konsepti kapsamında İstanbul 'da yapılmasını istemesi nedeniyle biz federasyon olarak devreye girerek bu organizasyonu İstanbul 'a getirdik.

Böylelikle Euroleague bir federasyonla ilk kez işbirliği içine girmiş oldu. Bunun dışında Kadınlar Final 8 'i de yine İstanbul 'da yapıyoruz. Bu organizasyon için Galatasaray Kulübü ile bir protokol yaptık. Ama bütün organizasyonun her türlü yükümlülüğü, gelir ve giderleri yine Federasyonumuz tarafından ortaya konulan bir organizasyon içinde gerçekleştiriliyor. Bir anlamda 2012 yılında İstanbul, basketbolun başkenti gibi oluyor. Geçtiğimiz gün Ankara 'da gerçekleştirdiğimiz kura çekiminde de FIBA Spor Direktörü Lubomir Kotleba çok net olarak ifade etti, Türkiye basketbolun başkenti diye. Bunun sebebi de 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası 'ndan sonra 2014 Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası 'nın da ilk kez dünyada arka arkaya 4 sene içinde aynı ülkeye veriliyor. Dolayısıyla bu da federasyonumuzun ve Türk basketbolunun ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi.”

Konuşmasını Yeni Kurumsal Kimlik ve Stratejik Planlama ile ilgili sunumla tamamlayan Turgay Demirel, yaptığını sunumda Türkiye Basketbol Federasyonu 'nun 2023 yılına kadar olan dönemdeki hedeflerini, plan ve programlarını katılımcılarla ile paylaştı. Başkan Demirel 'in konuşması ile ilk oturum tamamlanırken, verilen aranın ardından TBF Genel Sekreteri Ali Özsoy 'un konuşması ile ikinci bölüm başladı.

Türkiye Basketbol Federasyonu Genel Sekteri Ali Özsoy, basketbol il temsilcileri toplantısının ikinci bölümünde yaptığı konuşmada uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özsoy, en son 2003 yılının Ocak ayında İstanbul 'da bir toplantı yaptıklarını hatırlatırken, “2003 yılından bu yana basketbolda çok önemli değişiklikler oldu. Sayın başkanın geniş vizyonu altında biraz önce açıkladıklarını biz arka planda federasyondaki arkadaşlarla gerekenleri yapmaya çalışıyoruz. 2003 yılından bu yana epey değişiklik olduğunu, olumlu değişiklikler olduğunu görebiliriz. O dönemde biz sorulan en önemli sorulardan birisi il temsilcisi yönerge taslağının olmaması ve ne zaman hazırlanacağıydı. Emin beyin büyük emeği ile şimdi o yönerge hazırlanmış durumda. 12 DABO 'yu 65 il merkezi ve KKTC 'ye yaydık. ABD 'den antrenörler getirdik ve eğitimlerde birçok değişiklik ve yenilik sağladık.” dedi.

Özsoy, sözlerine şöyle sürdürdü: “Dönem dönem komplimanlarla yaptıklarımızın yüzümüze söylenmesi bizi memnun etmiyor değil. En son yaptığımız temaslarda sayın bakanımız ve genel müdürümüz, aldığımız organizasyonları, yaptıklarımızı yüzümüze karşı duydukları memnuniyeti söylediler. FIBA Başkanı Türkiye Basketbol Federasyonu belki de dünyanın en iyi federasyonu dedi. FIBA Genel Sekteri Patrick Baumann 2010 Dünya Şampiyonası için şimdiye kadar yapılmış en iyi organizasyon olduğunu söyledi. En son ise Çarşamba günü yapılan Kadınlar Olimpiyat Elemeleri kura çekiminde FIBA Spor Direktörü Lubomir Kotleba Ankara Türkiye 'nin başkenti ama Türkiye basketbolun başkentidir dedi. Türkiye rahatlıkla basketbolun kalbinin attığı merkez diyebiliriz.”

Türkiye Basketbol Federasyonu 'nun dünyada örnek olarak gösterildiğini kaydeden Özsoy, “Bugün baktığımızda neredeyse her gün kulüplerimizin kendi ligimizde olsun Avrupa 'da olsun bir maçının olduğunu görüyoruz. 2003 yılından bugüne baktığımızda televizyon yayınlarını hatırlayabiliriz. Bundan 10 sene önce yayıncı kuruluşlar sadece bir teşekkür ederken ya da onu bile esirgerken şimdi Türk basketbol takımlarının neredeyse her gün bir maçının yayınlandığını görüyoruz. Bu, sevindirici bir istatistik. Ayrıca iki tane dev tesisin kontrolü kendisinde olan başka bir federasyon yoktur. Abdi İpekçi Spor Salonu ve Ankara Spor Salonu bizim kontrolümüzde devam ediyor. Bu iki tesiste 16 arkadaşımız görev alıyor. Böyle bir imkan sayesinde ulusal ve uluslararası birçok organizasyona program yaparken, kontrol yaparken bu bize ciddi rahatlık sağlıyor” dedi.

Milli Takımlar için göz bebeğimiz diyen Ali Özsoy, “Bizim için önemli olan bir diğer ürünümüz liglerimiz ve Türkiye kupalarıdır. Beko basketbol ligi yaptığımız eşit katkı ile kulüplerimize önemli katkıda bulunuyoruz. Aynı şekilde Digitürk yayınları hafta 3-4 maç yayınlamakla kalmıyor.'' diyerek şöyle devam etti:
''Kulüplerin katılımları, şampiyon olma sayısı, alt yapıya verilen değerle göz önünde bulundurularak önemli rakamlar dağıtılıyor. Türk sporunun en büyük destekçisi Spor Toto sayesinde kulüplerimize önemli katkılar sağlanıyor. Ve tabi ki iddia da Türkiye Basketbol Federasyonu başı çekti ve kulüplerimize önemli kaynaklar yaratılıyor. Dünyanın en önemli üç ligi olarak tanımlanıyor. Kulüplerimiz uluslar arası arenada başarıdan başarıya koşuyorlar. Bayanlar ligimizde 42 WNBA oyuncusu ile dünyanın en önemli ligi. Galatasaray Medical Park ve Fenerbahçe final eight, Kayseri Kaski ve Botaş da eurocup yarın finalinde karşılaşacaklar. Bu şu demek oluyor eurocup 'ta 2009 yılında Galatasaray 'ın final oynayıp şampiyon olduğu seneden sonra bir Türk takımı daha finalde mücadele edecek olması önemlidir.”

Kadın basketboluyla ilgili olarak sözlerini sürdüren Ali Özsoy, 2014 yılında ülkemizde düzenlenecek Kadınlar Dünya Şampiyonası 'na giden yolda Türkiye Basketbol Federasyonu 'nun kadın basketbolunu teşvik projesini gündeme getirdiğini belirtirken, “2014 'e giden yolda TBF kadın basketbolunu teşvik projesini gündeme getirdi. 3 sezon boyunca genç oyunculara yer veren kulüplerimiz, alt yapıdan yetişen oyunculara yer veren kulüplerimiz ve milli takımlarda oynayan oyunculara yer veren veren kulüplerimiz maddi açından desteklenecekler. Bunun kaynaklarını ayırmış durumdayız” dedi.

Yabancı oyuncu konusu ile 3+2 uygulaması getirildiğini de hatırlatan Ali Özsoy, “İsteyen kulüplere sahaya çıkabilecekleri beşinci yabancı hakkı verdik ama havuza belli bir bedel vermelerini istedik. Bu bedel daha sonra 3+0 Türk oyuncularla oynayan kulüplerimize yansıtıldı. Bu şekilde de kadınlarda planladığımız gibi liglerde bu denge ve düzeni kurmuş olduk. Ayrıca kulüplerimiz için spor yönetim stratejileri toplantısı yapmıştık. Gelinen nokta en ideal nasıl bir lig istediğimizi yansıtan bir görüntü. Yukarıda şampiyonluğa oynayan 5-6 takım var. Önceden kopmaların olmadığı sıfır galibiyetlerle düşmenin olmadığı mücadelenin devam ettiği alt sıralamalar ligi oynanıyor. Ligimizin geldiği noktayı göstermek açısından oldukça önemli.” diye konuştu.

Milli Takım taramalarıyla ilgili olarak bilgi veren Ali Özsoy, “Yetenek geliştirme ve saptama konusunda milli takımlarımız sizlerin desteği ile havuzu genişletip taramaların yapıldığı illeri genişletiyoruz. Yıldız Erkekler 2000 yetenekten bayanlar 500-600 kişi arasından 9 ilden yapılan taramalarla saptanıyor” dedi.

Ali Özsoy'un konuşmasının ardından TBF Bilgi İşlem Direktörü Murat Biricik, il temsilcilerine yönelik hazırlanan web sayfası ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi. İl temsilcileri için açılacak olan internet sayfasını sunum eşliğinde tanıtan Biricik, konu ile ilgili olarak katılımcılardan gelen soruları da cevapladı. Söz konusu sayfaının en kısa sürede il temsilcilerinin hizmetine açılacağını da söyleyen Biricik, sayfa ile ilgili her türlü konuda il temsilcilerine yardımcı olmaktan dolayı memnuniyet duyacağını da sözlerine ekledi.

Murat Biricik'in ardından TBF Yöneticileri basketbol il temsilcilerinden gelen soru ve önerilere yanıt verdiler ve toplantının ilk bölümü tamamlanarak öğle yemeğine geçildi.