Aziz Yıldırım'ın Zamanla Değişen Düşüncesi

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Uludere olayıyla ilgili izledikleri Heron görüntülerini değerlendirdi.

CHP'li üyeler görüntülerde vurulanların kaçakçı olduğunun net olarak anlaşıldığını öne sürerken, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, 'Net yorumlar yapmak ihsas-ı rey anlamına gelir ' dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Uludere'de yaşananlarla ilgili Heron görüntülerini izledikten sonra farklı yorumlarda bulundu. Komisyonun CHP'li üyesi Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, olayın 3. günü Uludere'ye gittiklerini hatırlatarak, 'Köylülerin bize anlattığı bütün olaylar görüntülerle uyumlu. Halka güvenmenin ne kadar doğru olduğunu dünkü görüntülerden anladık. İlginç olan şu. 18.23'te ilk olarak kafilelerin Türkiye tarafından Haftanin ve Kutalma derelerinin birleştiği genişovaya geldiği, orada bir saat boyunca, 8 kamyon saydık biz, katırlara yükleme yapıldığı, 19.16'da grubun köye doğru hareket etmeye başladığını izledik. 21.40'ta da ilk bombardıman oldu. Büyük bir bombardıman oldu. Grubun yarısı sanırım o bombardımanda yaşamını yitirdi. 18.23'ten 21.40'a kadar olan Heron görüntülerini izleyenler bunu yukarıya nasıl değerlendirdi. Yukarı görüntü izleme merkezine ne sordu? ' dedi.

Bu görüntüleri izleyen uzman olmayan siyasetçilerin bile kafilelerin gidişini, köyden gelip geri dönmelerini görebileceğini ifade eden Aygün, 'Bunun sivil bir kaçakçı grup olduğunu uzmanlar niye anlayamadı? Nasıl aktarıldı görüntüler yukarı? Yukarısı neler sordu görüntülerle ilgili? Bu aradaki diyaloglarda neler tartışıldı? Bence bunu kamuoyu öğrenmeli. Bizim izlediğimiz 3.5 saatlik hızlandırılmış görüntü bunun bir sivli kafile olduğunu kanıtlamaya yetiyor ' şeklinde konuştu

Aygün, görüntülerdekilerin insan mı hayvan mı olduğunu ayırdetmekte zorlanmanın sözkonusu olmadığını da belirterek, 'Hayvanların ayaklarını dahi kayalara tırmanırken gördük. Bunu anlamadık demek gerçekten şaşırtıcı ' dedi.

Bombalamadan sonra grubun donup kaldığını anlatan Aygün, 'Hepsi ölümü bekliyor. Tepkileri çok insani. O korkunç bomba düşüyor, yakıyor. Bir saat boyunca yangın sürüyor. Karlı bölge olmasına rağmen görünüyor. Biz onların sivil insanlar olduğunu hissettik. Hissetmeyen hiçbir üye yok ki. Gözleri dolanlar oldu. Canlılar bombardıman sonrası can çekişiyordu mesela. O kötüydü. Havaya uçan parçalar vardı. Çok berbattı ' şeklinde konuştu.

AK Parti Hamza Dağ ise daha soruşturma ve incelemenin ortasında olduklarını belirterek, 'Net ifadeler yanlışa götürür. Hukukçu olarak bakıyorum. Dosyayı inceleme aşamasında ihsası reyde bulunulmaz. Tüm belgelere bakıldıktan sonra bir hükme gidilir. Biz de ilk aşama olarak Uludere'de Tümen komutanıyla, köylülerle görüştük, sonra görüntüleri izledik. Bundan sonra da atılacak adımlar var. Sonra kanaate erişiriz. O görüntülerle ilgili net olarak açıklanan yorumlar erken ihsas-ı rey anlamına gelir ve yeni birmağduriyet yaratır. Bu da zarar verir ' diye konuştu.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise görüntüyü izleyen bütün vekiller gibi kendilerinin de bir dehşet tablosuyla karşılaştıklarını anlatarak, 'Kelimenin tam anlamı ile bir vahşet vardı. Görüntünün her karesinde oradaki insanların terör örgütü üyesi olmadığı, bir kaçakçı grubu olduğu belliydi. Çok açık ve net. Bundan sonraki çalışmalarda görüntünün dışında siyasi iradeyi yanıltan başka bilgiler var mı bunları araştıracağız ' dedi.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise insan ve hayvanların belli ölçüde seçildiğine işaret ederek, 'Üzerlerindeki yükler bile görünüyor. İki ayrı bölüm halinde iki konvoy, birbirinden 500-bin metre kadar uzakta iki konvoy hareketi var. Önce normal yollardan, sonra keçi yolu dediğimiz sarp yollardan geçip dağlık alana gidiyorlar. Zaman zaman heron görüntüyü yaklaştırdığı için hem hayvanların hareketi hem insanların hareketleri belli oluyor ' diye konuştu.

Bunların kaçakçı olup olmadıklarının anlaşılamayacağını kaydeden Halaçoğlu, 'Kaçakçılık adı altında silah gibi malzemeler de olabilir ama bunlar net olarak görünmüyor. Sadece bir yükleme görünüyor ' dedi.

Kaynak: İHA