Silivri'deki Şike Duruşmasında 2. Günün Özeti

Türk futbolunu 3 Temmuz'da ortaya çıkan iddialarla derin bir kaosa sokan şike operasyonunda kritik süreç devam ediyor.

Aylar süren bekleyişin ardından futbol tarihimizin en büyük davasında 2. gün de sona erdi. TRT'den 3 spikerin okuduğu 401 sayfalık iddianamede 232. sayfaya gelindi. Duruşma yarın da devam edecek.

'Futbolda Şike ' iddialarıyla ilgili aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 2. duruşması sona erdi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen ve Balyoz davası nedeniyle küçük salonda görülen duruşmaya aralarında Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Bülent Uygun ve Olgun Peker'in bulunduğu 22 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanık menajer Bülent İbrahim İşcen'in ise hastanede tedavi gördüğü için duruşmaya katılamadığı belirtildi. Duruşmada 5 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

İddianamede müşteki sıfatıyla yer alan Türkiye Futbol Federasyonu'nu temsilen ise iki avukat katıldı. Davaya müdahil olma talebinde bulunan Bucaspor'un avukatları da duruşmaya katıldı. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, iddianamenin okunmasına devam edileceğini belirtti. Dün duruşmada 401 sayfalık iddianamenin 113 sayfasına kadar okunmuştu. Bugün de 3 TRT spikeri, 114. sayfadan itibaren dönüşümlü olarak iddianemeyi okudu. Şike iddianamesini TRT spikerleri Hakan Kıra, Muammer Demiröz ve Ömer Faruk Zora dönüşümlü olarak okuyor.


DURUŞMANIN 2.GÜNÜNDE SİLİVRİ NOTLAR
Şike Davası bugün Silivri Cezaevi içinde yer alan küçük salonda görüldü. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık saat 09. 30'da duruşma salona alındı. Fenerbahçe Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu'nun eşi ve kardeşleri de izleyici bölümünde yerini aldı. Sanıklar duruşma salonuna alındığında sanık Ekşioğlu eşini ve kardeşlerini selamladı.


YILDIRIM İSTEMEDİĞİ İÇİN EŞİ VE ÇOCUKLARI SALONA GELMEDİ
Koyu füme takım giydiği görülen Aziz Yıldırım'ın kardeşi Acar Yıldırım'da duruşmaya izleyici olarak katıldı. Aziz Yıldırım'ın eşi Gonca ve çocukları Hande ile Gülşah'ın Silivri'de bir otelde kaldığı ve gelişmeleri buradan izledikleri öğrenildi.
Aziz Yıldırım'ın eşi ve çocuklarının duruşmaya gelmesini istedemediği için mahkemeye gelmedikleri belirtildi. Moralinin iyi olduğu görülen Aziz Yıldırım duruşma salonuna girdikten sonra izleyicilere el salladı. Aziz Yıldırım daha sonra bir süre avukatı Şeref Dede ile görüştü.
Bu arada Fenerbahçe yöneticilerinden sabah duruşmasına katılan olmadı. Yöneticiler duruşmanın öğleden sonraki bölümene katıldılar.


YILDIRIM'IN ÇAĞRISINA UYAN TARAFTARLAR SİLİVRİ'YE GELMEDİ
Futbolda Şike Davası'nı soğuk hava ve kar yağışının yanısıra dün Aziz Yıldırım'ın taraftarlara yönelik mesajı da etkili oldu. Bugün yapılan ikinci duruşmaya, taraftarlar gelmedi. Dünkü duruşmada Aziz Yıldırım, avukatları ve yönetim kurulu üyeleri aracılığıyla, 'Taraftarlara söyleyin gelmesinler, soğuk zaten. Duruşmalar devam edecek. Pazartesi günü Çağlayan'a gelsinler. ' demişti.


GİRESUNSPORLU YÖNETİCİ RAHATSIZLANDI
Şike Davası'nda tutuklu olarak yargılanan Giresunsporlu yönetici Coşkun Çalık'ın midesinden rahatsızlanması üzerine sağlık görevlileri tarafından ilk müdahele yapıldı.

Duruşma sürerken sanık Çalık, jandarma yetkililerine rahatsız olduğunu söyledi. Bunun üzerine duruşma salonunun arka tarafında hazır bekletilen ambulansın içindeki sağlık personeli, Çalık'a ilk müdaheleyi yaptı. Daha önce de midesinden rahatsızlığı bulunduğu öğrenilen sanık Çalık, duruşmadan ayrıldı ve ambulansla hastaneye kaldırıldı.


AZİZ YILDIRIM İLE İLGİ İDDİALARIN YER ALDIĞI BÖLÜMÜN OKUNMASINA BAŞLANDI
İddianamede, tutuklu sanık Aziz Yıldırım ile ilgili iddiaların yer aldığı bölümün okunmasına gelindi.

İddianamedeki Aziz Yıldırım ile ilgili bölümün bulunduğu 147'nci sayfanın okunmasına geçildiği sırada araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, duruşmaya bir saat öğle arası verdi.

Duruşmanın devam ettiği sırada Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç ile Yönetim Kurulu üyesi Ünal Uzun'un duruşma salonuna geldiği görüldü.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki küçük salonda görülen Futbolda Şike iddialarıyla ilgili açılan davanın 2. duruşması sona erdi. Aziz Yıldırım ile ilgili 'Aziz Yıldırım Liderliğindeki suç örgütü' başlıklı bölümde suç isnatlarının okunduğu sırada salonda zaman zaman gülüşmeler yaşandı. İddianamede yer alan şike için şifre olduğu iddia edilen 'Tarla ' ve 'İnşaat ' kelimelerinin okunduğu sırada Fenerbahçeli yöneticiler Murat Özaydınlı ve Ali Koç'un da güldüğü görüldü.


'SÖYLENENLERİ DUYUNCA CANIM SIKILIYOR '
Davanın öğleden sonraki bölümünü izleyen Fenerbahçe yöneticilerinde Murat Özaydınlı, Aziz Yıldırım'ın kardeşi Acar Yıldırım'a, 'Gel ağabey, gidip biraz gülelim ' diye seslendi. Acar Yıldırım da, 'Yok ben gelmiyorum. Söylenenleri duyunca canım sıkılıyor. ' dedi.
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, duruşmaya verilen arada davayı izlemeye gelen Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir, asbaşkan Murat Özaydınlı ve yönetici Semih Özsoy'a el salladı. Aziz Yıldırım, iddianadeki bir bölüme gönderme yaparak 'Boksörlerle mi geldiniz? ' dedi. Yöneticilerin de bunun üzerine gülerek 'Evet ' dedikleri duyuldu.


'GÜLMEKTEN MİDEMİZ AĞRIDI '
Murat Özaydınlı'nın tutuklu sanık İlhan Ekşioğlu'na iddianamede yer alan, 'Yoğun şekilde çalışan bazı üyelerin mükafatlandırıldığı, Ali Kıratlı'nın Kıbrıs'a tatile gönderildiği ' bölümüne atıfta bulunarak, 'Beni Kıbrıs'a göndersene, gülmekten midemiz ağrıdı ' diye seslendi.


CHARLES, AZİZ YILDIRIM'I GÖRMEK İÇİN SİLİVRİ'YE GELDİ
Bu arada Fenerbahçe Kulübü Başkanvekili Nihat Özdemir ile birlikte duruşma salonuna gelen kişi ise dikkat çekti. Bu kişinin Nihat Özdemir'in arkadaşı olduğu, Aziz Yıldırım'ı da tanıdığı ifade edildi.
Amerikalı olduğu öğrenilen Mark Peter Charles, izleyicilerden ve gazetecilerden yoğun ilgi gördü. Charles'in, Fenerbahçe - İnter maçını izlemek için geldiği İstanbul'da Aziz Yıldırım'la tanıştığı ve Yıldırım'ı görmek için Silivri'ye geldiği öğrenildi.

TRT spikerleri Şike Davası'nın 2. gününde 401 sayfalık iddianamenin 232 sayfasına kadar okudu.


DURUŞMA YARINA ERTELENDİ
İddianamenin okunmasına yarın devam edileceğini Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, belirterek, 'Önümüzdeki hafta Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma günü Çağlayan'da duruşma olacak. ' dedi.
Başkan Ekinci, avukatların savunmalarını CD ve DVD ortamında vermeleri halinde duruşmaların hızlanacağınıda sözlerine ekledi.


DURUŞMA SALONUNDA HASRET GİDERİLDİ
Mahkeme Başkanı Ekinci, yakınların sanıklarla kısa süreliğine görüşebileceğini söylemesi üzerine duruşmayı izleyen sanık yakınları, sanıkların bulunduğu bölüme giderek hasret giderdi.
Başkan Mehmet Ekinci, 'Cezaevini görüş gününe çevirdik. ' diye seslendi. Bu izin sırasında sanıklara sarılan yakınlarının, 'Böyle birşey beklemiyorduk. Sürpriz oldu. ' dedikleri duyuldu.
İddianamenin okumasına ara veren mahkeme heyeti duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.