Kim kaç yılla yargılanacak

"Futbolda şike" iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında 9 ay ile 115 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle açılan davanın ilk duruşması başladı.

'Futbolda şike 'iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında 9 ay ile 115 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle açılan davanın ilk duruşması başladı.

Peki aylardır kamuoyunun gündemindeki davada kim neyle suçlanıyor ve ne kadar cezayla yargılanacak?

Olgun PEKER (Giresun eski Başkanı)

“Suç işlemek amacıyla silahlı çete kurmak ve yönetmek, konut dokunulmazlığı, mala zarar verme, tehdit, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak, rüşvet, özel belgede sahtecilik, resmi belgede sahtecilik” suçlarıyla yargılanıyor. İstenen hapis cezası 61 yılla 159 yıl arası. İndirimle 43.5 yılla 115 yıl arası.

Aziz Yıldırım (F.Bahçe Başkanı)
“Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek” suçlamasıyla 22 ile 72 yıl arasında hapsi isteniyor. 7 maçta şike ve teşvik primi suçlamalarına muhatap olan Yıldırım yeni yasa yürürlüğe girmeseydi, 61 yıldan 156 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaktı.

Mecnun OTYAKMAZ (Sivasspor Başkanı)
“Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak ve 22 Mayıs 2011 'deki Sivas-F.Bahçe maçında şike suçundan 8,5 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Otyakmaz 'ın istenen hapis cezası 3,5 yıldan 10 yıl 10 ay.

Şekip MOSTUROĞLU (F.Bahçe Asbaşkanı)
İddianamede, “Örgüt üyeliği, nitelikli dolandırıcılık ile şike ve teşvik” ile suçlanıyor. Mosturoğlu 'na istenen ceza 23 yıl ile 52 yıl arasında. İndirimli haliyle 5,5 yıldan 17 yıla hapis isteniyor.

Sadri ŞENER (Trabzonspor Başkanı)
F.Bahçe-A.Gücü ve Sivas-F.Bahçe maçlarınla teşvik girişimiyle suçlanıyor. 10-24 yıl hapis istenen Şener 'in cezası 1 yıl 9 aydan-5 yıla kadar indirilecek.

Serdal ADALI (Beşiktaş eski yöneticisi)
Beşiktaş-İBB Türkiye Kupası finalinde şike yapılması iddiası var. Mevcut yasada 7,5-18 yıl olan ceza indiriminin ardından Adalı, 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar yargılanacak.

Tayfur HAVUTÇU (Beşiktaş Koordinatörü)
Beşiktaş - İBB Kupa finalinde şike eylemi yapılması iddiasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar yargılanması isteniyor. İndirimin ardından Tayfur Havutçu için istenen ceza 1 ile 3 yıl arasında.

ŞU AN 23 KİŞİ TUTUKLU
Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan, Tamer Yelkovan, Mehmet Yenice, Mecnun Otyakmaz, Ahmet Çelebi, Bülent Uygun, Ömer Ülkü, Olgun Peker, Coşkun Çalık, Abdullah Karakuz, Hakan Karaahmet, Abdullah Eker, Selim Kımıl, Haldun Şenman, Yusuf Turanlı, Emre Talat Koçak, Sami Dinç, Ali Kıratlı, Abdullah Başak, İbrahim Bülent İşcen.