Veli Kavlak: 'Hedefim Beşiktaş'ta Şampiyonluk Yaşamak'

Beşiktaş'ın genç orta saha oyuncusu Veli Kavlak, Beşiktaş'a gelmesinde Tayfur Havutçu'nun genç oyunculara değer vermesinin önemli rol oynadığını söyledi.

Siyah-beyazlı ekipte son zamanlarda gösterdiği performans ile ilk 11'in değişmez ismi olan genç oyuncu Türkiye Futbol Federasyonu'nun aylık resmi dergisi Tam Saha'ya konuştu. Kavlak, Rapid Wien'deki gelişimi ve ardından Beşiktaş ile anlaşmasından gelecek planlarına kadar samimi açıklamalarda bulundu

Genç oyuncu, alt yapıdan itibaren çok çalıştığını ve bunun karşılığında da antrenörlerinin de kendisine şans verdiğini belirterek, "İdmanlarda her şeyimi verdim, çok çalıştım. Bu çalışmanın karşılığında hocalarımız da bana şans verdi. Bu önemliydi, çünkü siz ne kadar çalışırsanız çalışın, bazen o yaştaki bir oyuncu olarak forma şansı alamayabilirsiniz. Ama Hickersberger bana güvendi ve fırsat verdi. Üstelik daha sonra Avusturya Millî Takımı'nın başına geçtiğinde de daha 17 yaşındayken beni o kadroya dadâhil etti. Hickersberger'den sonra Rapid Wien'de görev alan teknik direktörler de bana şans vermeyi sürdürdü. Bu arada Avusturya U20 Millî Takımı ile Dünya Kupası'na katıldım. Kanada'daki o turnuvada yarı final oynamak da önemliydi. Orada gösterdiğim performans sayesinde insanların bana güveni arttı" dedi.

"BİR BASAMAK DAHA ÇIKMAM GEREKTİĞİ İÇİN BEŞİKTAŞ'A GELDİM"

Rapid Wien'den ayrılıp Beşiktaş'a gelmesinin sebeplerini anlatan Veli, "Aklımda Rapid Wien'den ayrılmak vardı. Artık bir sıçrama yapma zamanımın geldiğini düşünüyordum. Rapid'de oynadığım dönemde kendimi kanıtlamış, millî takıma yükselmiştim. Artık bir basamak daha yukarı çıkmam gerekiyordu. Ama sözleşmem devam ettiği sürece Rapid beni bırakmadı. Geçtiğimiz sezon mukavelem bitiyordu ve ben de uzatmaya yanaşmadım. Sözleşmem sona erdiğinde de Beşiktaş'la anlaştım" diye konuştu.

"BEŞİKTAŞ'A GELMEK BENİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ADIMDI"

Beşiktaş'a gelmeden önce bir sakatlık yaşadığın altını çizen Veli, "Beşiktaş'a gelmeden önce diz kapağımda stres kırığı oluşmuştu ve bu nedenle bir ameliyat geçirmiştim. Beni isteyen diğer kulüpler iyileşmemi beklemeye başladı. En azından düz koşulara başladığımı görmek istediler. Ama Beşiktaş onlar gibi davranmadı. Benimle hemen sözleşme yapmak istediklerini söylediler. Tayfur Hoca ve yöneticilerimizden Serdar Adalı beni transfer etmek için bizzat geldiler. Tayfur Hoca Beşiktaş'ta yardımcı antrenörolduğu dönemde Avrupa'da çok fazla maç izliyordu. Avusturya'ya geldiğinde bizim maçlarımızı da takip ediyordu. İşin içinde Tayfur Hocanın olması da benim karar vermemi kolaylaştırdı. Çünkü genç oyuncuları seven bir teknik adam. Üstelik ben de onun tipinde bir oyuncuyum. Dolayısıyla kendisiyle kolay anlaşabileceğimizi düşündüm. Beşiktaş'a gelmek benim için çok büyük bir adımdı" şeklinde konuştu.

Daha önce Almanya'nın ünlü kulüplerinden Hertha Berlin kulübünden teklif aldığını ifade eden Veli, "Daha 18 yaşındayken Hertha Berlin'den teklif almış ve her konuda anlaşmıştım. U-20 Dünya Kupası sonrasıydı. Ancak kulübüm beni bırakmadı. Açıkçası o dönemde Hertha'ya gitmek için o kadar şartlanmıştım ki, bu transfer suya düşünce ciddi bir travma yaşadım. Uzunca bir süre kendimi toparlayamadım ve bu durum sahadaki performansımı da etkiledi. 6 ay kadar süren bir form düşüklüğü yaşadım. Ancak sonra kendimitoparlamam ve yeniden işimi yapmam gerektiğini fark ettim. Benim için hayatımın en zor zamanıydı. Çünkü Hertha da çok ısrarcı davranmış ve süreç uzadıkça uzamıştı" şeklinde konuştu

Beşiktaş her mevkide geniş ve kaliteli bir oyuncu kadrosuna sahip olduğunu vurgulayan Veli, bu durumun ilk başlarda kendisini korkuttuğunu söyledi. Kendine güvendiği de belirten genç oyuncu, "Kendime güveniyordum ama bu kadar çok sayıdaki kaliteli ismin arasına girmek gerçekten de korkutucuydu. O zaman da bana Tayfur Hoca ve Serdar Adalı çok yardımcı oldu. 'Biz sana güveniyoruz, çalışırsan başarılı olacağına inanıyoruz' diyerek bana güven verdiler" ifadelerini kullandı.

"KALİTELİ BİR KADRONUN İÇİNDE BEŞİKTAŞ'IN BANKO OYUNCUSU OLMAK RÜYA GİBİ"

Böyle kaliteli bir takımda banko oyuncu olmayı "Rüya gibi" diyerek değerlendiren Kavlak, "Buraya gelmeden önce kendi kendime, 'İdmanlarda her şeyimi verirsem, fiziksel gücümü, çok koşma özelliğimi kullanabilirsem bir şans bulabilirim' diyordum. Ama böyle olabileceğini açıkçası beklemiyordum. Böylesine kaliteli bir kadronun içinde Beşiktaş'ın banko oyuncusu olmak rüya gibi. Bugünlerim için Allah'a şükrediyorum. Kendimi sürekli burada tutmak, formayı bırakmamak istiyorum. Benim için bugüne kadar oynadığımmaçlar geride kaldı. Hep önümdeki maçlara bakıyorum ve çıktığım her maçta biraz daha iyisini yapmaya uğraşıyorum. Zaten geçmişle yaşarak kendinizi geliştirebilmeniz de mümkün değil. Bugünkü performansımdan mutluyum ama çok daha ilerletebileceğim noktalar var. Ceza sahası içine biraz daha fazla girmem gerekiyor. O kadar çok koşunca insan çok yoruluyor ama yine de rakip ceza sahası içinde etkinliğimi artırmam gerekiyor. Zaman zaman gol pozisyonlarına giriyorum ama o ana kadar harcadığım aşırı efor nedeniyleson vuruşları başarıyla yapamıyorum. Ancak bu konuda çalışıyorum ve son vuruşlar sırasında konsantrasyonumu yüksek tutmaya çabalıyorum. Bir yandan da şutlarımı geliştirmeye enedenle bir ameliyat geçirmiştiçalışıyorum. Bugün modern orta saha oyuncularının rakip ceza sahası içinde ne kadar etkili olabildiğini gözlemliyoruz. Ben de o tip bir oyuncu olmak istiyorum" ifadelerini kullandı

"TÜRKİYE'DE SELÇUK İNAN'I ÇOK BEĞENİYORUM"

Dünya ve Türk futbolunda beğendiği oyuncuları sıralayan Veli, "Real Madrid forması giyen Sami Khedira, Barcelona'da Fabregas rakip ceza sahasına etkili girişler yapabilen orta saha oyuncuları olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de Selçuk İnan'ı çok beğeniyorum. Hem savunma anlamında çok başarılı hem de hücuma mükemmel destek verebiliyor, goller atabiliyor. Juventus'taki Marchisio da çok beğendiğim oyunculardan birisi" dedi.

Teknik direktör Carlos Carvalhal'ın sistemini ilk defa oynamasına rağmen zorlanmadığını söyleyen Veli, "Ben bu sistemi ilk defa oynadım ama hiç zorlanmadım. Avusturya'da iki orta saha, bir 10 numarayla oynuyorduk. Orta sahalardan birisi gidip-gelen oyuncu oluyordu ve o rolü de ben üstleniyordum. Beşiktaş'ta ise tek ön libero, önünde iki 8 numarayla oynuyoruz ve ben bu sistemi çok beğendim, benimsedim. Kendimi sahada çok daha rahat hissediyorum. Tabii bu sistemde orta sahadaki üç oyuncunun birbiriyle nekadar anlaşabildiği konusu, başarıyı belirlemesi açısından önemli bir faktör" diye konuştu.

BEŞİKTAŞTAKİ HEDEFLERİ

Beşiktaş'taki hedefleri hakkında da konuşan Veli, "Hayalim Beşiktaş'ta şampiyonluk yaşamak. Bunu başarmak için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışacağım. En büyük hayalim bu. Bu formayı giydiğim sürece hakkını vermek istiyorum. Kendimi taraftarın yerine koyup, 'Oyuncumun nasıl olmasını isterim?' diye soruyorum. Elbette ben de takımımın bütün oyuncularının savaşmasını, mücadele etmesini isterim. Zaten benim oyun stilim de böyle, ama taraftarın düşüncesini de bildiğim için motivasyonum daha da artıyor.İkinci bir nefes almış gibi oluyorum" şeklinde konuştu.

Beşiktaş taraftarı hakkında konuşan Veli, Siyah-beyazlı taraftarlarla İnönü'ye 1 kişi fazla oynadıklarına inandığını ifade ederek şöyle konuştu: "Avusturya'da en güçlü taraftar grubuna sahip olan Rapid'de oynadım. Ama onları Beşiktaş taraftarıyla kıyaslayabilmek mümkün değil. Hele Dinamo Kiev maçındaki atmosferi hiç unutmayacağım. Bir ara sesin kuvvetinden kulağım gıdıklandı ve elimi kulağıma götürüp kapatmak zorunda kaldım. Bu durumda rakip oyuncuların neler hissettiğini düşünemiyorum bile. İnönü Stadı'nda kesinlikle 1 kişi fazla oynuyoruz. "