Mehmet Ali Aydınlar istifasının ardından ilk kez konuştu

"TV'lerde yorumcuların hakaret düzeyindeki suçlamalarını dinleyince 'Yeter artık' dedim. Meğer kurtlar sofrasındaymışız" "Kısmet Erkiner'in açıklamalarını duydum. Hukukçuları aradım, UEFA'dan böyle yazı geldi mi diye sordum. 'Evet' dediler" "UEFA '48 saat içinde Fenerbahçe'yi, Şampiyonlar Ligi’ne gitmekten men etmezseniz ülke olarak size ceza vereceğiz' diyor" "CAS'a gönderdikleri savunmada Fenerbahçe'yi biz değil, TFF göndermedi iddiasında bulunuyorlar. Böyle oyun olur mu?"

  Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar futbol gündemine bomba gibi düşen şok istifa kararı sonrası MİLLİYET'e konuştu ve son iki gün içinde yaşadıklarına isyan etti. Aydınlar, 'Yeter artık. İç huzurum kalmadı. Genel kurul sonrası zaten son noktaya gelmiştim, şimdi de patladım. UEFA'nın oyununun daha fazla parçası olamam 'dedi.
Mehmet Ali Aydınlar, yaşanan süreç ile ilgili olarak şunları söyledi:

'Pazartesi günü yönetim kurulu toplantısına bırakma kararı ile gelmiştim. Ancak yönetimdeki arkadaşlar ve kulüplerin ısrarı sonrası devam edelim dedim. Akşam evde televizyon programlarını izlerken hayretler içinde kaldım. Bazı yorumcuların hakaret düzeyindeki suçlamalarını dinleyince 'Yeter artık' dedim. Meğer kurtlar sofrasındaymışız. Bu oyuna alet olamam dedim. Bunun üzerine bir de Kısmet Erkiner'in açıklamalarını duydum. Hemen aradım hukukçuları. UEFA'dan böyle bir yazı geldi mi diye sordum. Evet geldi dediler. Sabah bana getirmelerini söyledim. O arada Göksel Gümüşdağ aradı 'Ben istifa ediyorum' dedi. Sabah toplantı yapacağız dedim. Ve bugün beraber istifa ettik '.

UEFA İKİ YÜZLÜ
UEFA'nın iki yüzlü bir tutum içinde olduğunu da belirten Aydınlar şu ifadeleri kullandı:
'Ben artık bu UEFA'ya nasıl güveneceğim? Adamlar bize yazı yolluyor, '48 saat içinde Fenerbahçe'yi, Şampiyonlar Ligine gitmekten men etmezseniz ülke olarak size ceza vereceğiz' diyorlar. Ardından da CAS'a gönderdikleri savunmada Fenerbahçe'yi biz değil, TFF göndermedi iddiasında bulunuyorlar. Böyle bir oyun olur mu? Ben bu oyunun içinde olamam artık '.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞMEDİM
Günlerdir medyada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra istifadan vazgeçtiği yolunda yer alan haberlerden rahatsız olduğunu da belirten Aydınlar şöyle devam etti:
'Genel kurul sonrası Sayın Başbakan ile bir defa bile görüşmedim, konuşmadım. Son olarak geçen salı günü işimle ilgili yabancı ortaklarımı kendisiyle tanıştırdığım gün görüştüm. Orada da futbol ile ilgili bir şey konuşulmadı. Bu tip spekülasyonların çıkarılması son derece üzüntü verici. Kamuoyu bu konuda yanlış bilgiye sahip olmamalı '.


Aydınlar kararından dönmesinin söz konusu olmadığını ve artık huzurlu bir yaşam istediğini, 27 Şubat'ta yapılacak seçimli genel kurulda yeniden aday olmasının ise düşünülemeyeceğini kaydetti.

Bu arada Göksel Gümüşdağ'ın 15 gün önce istifa kararı aldığı, ancak bu kararını genel kurul sonrasına bıraktığı ve dün de gerçekleştirdiği öğrenildi.

KULİSLER KAYNIYOR
Federasyonun istifasından sonra yeni başkanın kim olacağı yönünde çalışmalar da başladı. Kulüplerin öncelikle yeniden Mehmet Ali Aydınlar'ın kapısını çalacağı, yeni bir ekiple yola devam etmesi için ikna edilmeye çalışılacağı öğrenildi.

Aydınlar'ın dışında Murat Aksu, Mehmet Atalay ve Şenes Erzik'in isimleri de kulislerde dolaşıyor. Eski federasyon başkanı Haluk Ulusoy'un da adaylığa soyunabileceği ancak bu konuda kulüplerden davet almadan kendi başına aday olmayı düşünmediği bildirildi.

Bu arada Trabzonspor eski başkan yardımcısı İbrahim Hacıosmanoğlu adaylığını resmen açıkladı.

KİLİT ADAM ERKİNER
'Futbol Federasyonu, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesi kararını UEFA'nın baskısıyla aldığını iddia ediyor. Elimde, Fenerbahçe'nin açmış olduğu davada UEFA'nın, CAS'a vermiş olduğu savunma var. Bu savunmanın 6.3 paragrafında UEFA 'Şayet TFF elinde bulunan delillerden tatmin olmaz ve kulüp yetkililerinin şike yaptığı konusunda karara varamazsa UEFA'ya, kulübü, Şampiyonlar Ligi'nden çekmenin erken karar olduğunu söyleme yetkisindedir. TFF bu savunmayla bize Fenerbahçe'yi ihraç edeceğini bildirmeseydi, biz onu oynatırdık' diyor '.

DÜN NE DEDİ?
'Aydınlar'ın dürüst olduğunu duymuştum, ama bu şekilde şahit oldum. Keşke takışma olmasaydı da, baştan itibaren sürece yardımcı olabilseydik. Bundan sonraki süreç konusunda federasyonun kurullarda kimleri muhafaza edeceğini bilmiyorum. Fenerbahçe'nin, CAS'taki davasıyla ilgili enteresan bir durum oluştu. Bildiğim kadarıyla Fenerbahçe, Cornu ile Lutfi Arıboğan ve İlhan Helvacı'nın yüzleşmesini istemişti. Şimdi ayrılan Arıboğan'ın tutumu farklı olabilir. TFF de yerel hukuka çekebilmeye yönelecektir '.


KISMET EKİNER KİMDİR?
1942 İstanbul doğumlu olan Kısmet Erkiner, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu... Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu üyesi de olan Erkiner, 1998-2002 yılları arasında da sarı-kırmızılı kulüpte hukuk müşavirliği yaptı. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) ilk Türk hakemi olan Kısmet Erkiner, 2008'den bu yana Spor Hukuku Enstitüsü kurucu Başkanlığı görevini yürütüyor.

KULÜPLERİN İSTİFA YORUMLARI
- Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, 'Hoş ve şık bir ortam olmadı. İyi bir süreçten de geçtiğimizi söyleyemem. En iyisi tekrar Aydınlar'ı ikna etmek. 27 Şubat'a kadar 2 Avrupa Kupası maçı oynayacağız. Şartlar nasıl geçilecek meçhul 'diye konuştu.

- Samsunspor Başkanı Kazım Yılmaz, 'Neden böyle bir karar aldı anlamış değiliz. Umarım en kısa sürede sorunlar çözülür ve Türk futbolu bu kaos ortamından kurtulur 'dedi.

- Kardemir Karabükspor Başkanı Nevzat Şahin, 'Devam etmeleri konusunda kendilerine destek verdik. Bence iyi olmadı. Bu yıl futbolda kaos bitmeyecek 'yorumunu yaptı.

- Ankaragücü Başkanı Sami Altınyuva, 'Sayın Aydınlar, bana göre bugüne kadar elinden gelenin en iyisini yaptı. Şike olayları yüzünden yapmak istediklerinin hiç birini gerçekleştiremedi. Bence istifa etmemeliydi 'diye konuştu.

- Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, 'Önceki gün yapılan görüşmelerin ardından başkan ve ekibi görevine devam kararı aldıklarını açıklamıştı. Ani bir istifa kararı alındı. Bu konuyu değerlendiriyoruz 'dedi.

- Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı, şaşkınlık içerisinde olduklarını ifade etti. Yazıcı, ne olacağını merakla beklediklerini söyledi.

- Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, 'Daha önce de ifade ettiğim gibi, bu sorunu ortaya çıkaranlar ve çözümü engelleyenler, bundan sonra olacaklara da katlanacaklar. Birileri bugün bir şey kazanmışsa onlar da yarın kaybettiklerini anlayacaklar 'dedi.

AYDINLAR'I İSTİFAYA GÖTÜREN BELGELER
Türkiye Futbol Federasyonu Eski Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın açıklamasında dikkat çeken nokta 6 Eylül ve 3 Kasım'da Futbol Federasyonu'na gelen belgelerdi. Aydınlar'ın istifa kararı almasında etkili olan bu belgelere NTV SPOR ulaştı. UEFA'nın CAS'a yolladığı savunmada Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesiyle ilgili kararın, Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileriyle yapılan görüşmelerin ışığında alındığına dikkat çekiliyordu. UEFA savunmasınının ana hattını da bu görüşün üzerine kurmuştu.

İŞTE AYDINLAR'I İSTİFAYA GÖTÜREN MEKTUBUN DETAYLARI

Herşey Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden ihraç edilmesiyle başladı. Türkiye Futbol Federasyonu, grup kuralarının çekilmesine bir gün kala Sarı-lacivertli kulübü Avrupa'dan men etti. Karara büyük tepki gösteren Fenerbahçe Kulübü, savunma alınmadan ve suç ispat edilmeden, Şampiyonlar Ligi'ne gönderilmediği gerekçesiyle Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA aleyhine CAS'ta tazminat davası açtı. Sarı-lacivertli kulüp, Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lutfi Arıboğan ve Hukuk Kurulu Üyesi İlhan Helvacı'yı, süreçte etkileri olduğu gerekçesiyle suçladı. Federasyon cephesi ise bu iddiayı kesin bir dille yalanladı.

*6 Eylül'de CAS'tan Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderilen yazıysa dikkat çekiciydi. Gelen mektup, UEFA'nın yolladığı savunmaydı ve bu savunmada Fenerbahçe'nin men edilmesiyle ilgili kararın, Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileriyle yapılan görüşmelerin ışığında alındığına dikkat çekiliyordu.

'FENERBAHÇE'NİN ŞİKE EYLEMLERİNE DAHİL OLDUĞUNA DAİR DELLİLER VAR'
UEFA'nın CAS'a yolladığı savunmada, 'Kamuoyu ile ilk paylaşımların yapılmasından sonra sürecin bir yerinde TFF soruşturma dosyasını almıştır. İstanbul'daki toplantılarda TFF, herhangi bir belge vermeksizin ve dolayısıyla gizlilik kararını ihlal etmeden, Etik Kurulu tarafından yapılan soruşturmanın sonuçlarını UEFA ile paylaşmıştır. Pierre Cornu'ya verilen bilgiye göre, bu raporda 2010/2011 Türkiye futbol sezonunda Fenerbahçe'nin şike eylemlerine dahil olduğuna dair çok delil olduğu sonucuna varılmıştır 'ifadeleri kullanılıyor.
*UEFA, savunmasına Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderdiği mektubu da koydu. Mektupta izlenebilecek yollara dikkat çekiliyordu. UEFA'ya Türkiye Futbol Federasyonu'nun 'Karar vermek için erken 'demesi durumunda, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme ihtimali de vardı.

FENERBAHÇE'NİN ŞAMPİYONLAR LİGİ İHTİMALİ
UEFA'nın savunmasında, 'UEFA herhangi bir karar vermemiştir. TFF'nin bir seçimi hakkı vardır. Bunlar, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden çekilmesini sağlamak, Fenerbahçe'yi bizzat çekmek ya da Fenerbahçe'nin UEFA tarafından başlatılacak muhtemel disiplin soruşturmasına maruz kalmasıdır. (Aslında TFF kendisini savunmayı, karar vermek için uygun zamanın henüz gelmediğini, karar vermek için yeterli delil olmadığını ileri sürerek kendisini savunmayı seçebilirdi. Tüm bu iddialar olası bir disiplin yargılamasında ileri sürülebilirdi) 'ifadeleri yer aldı.

*UEFA savunmanın sonuç bölümünde ise Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesi kararını kendisinin almadığının bir kez daha altını çizdi.

'KULÜBÜN TURNUVADAN ÇIKARTILMASI TFF'NİN KARARIDIR'
UEFA'nın savunmasının son bölümünde ise, 'Kulübün turnuvadan çıkartılması, bunu yapmak veya yapmamak arasında seçim yapması gereken TFF'nin kararıdır. Elbette ki bunun yapılmaması UEFA tarafından TFF ve Fenerbahçe hakkında disiplin yargılaması yapılmasına neden olabilecekti. Ancak bu süreç her iki tarafa da kendisini savunma imkanı verecekti. Talimatlara uygun davrandığını ispat etmesi halinde, TFF lehine yargılamanın düşmesi suretiyle kapanması sonucunu doğurabilecekti 'ifadeleri kullanıldı.