İşte İstifaya Götüren O Belgeler

Mehmet Ali Aydınlar dün sürpriz bir kararla istifa etti. Aydınlar istifa kararını ne zaman aldı? Kimleri suçladı? 27 Şubat’ta tekrar aday olacak mı?

  İSTİFA ETTİREN O BELGELER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, istifa ettikten sonra yaptığı açıklamada bazı belgelere dikkat çekti. UEFA'nın CAS'a yolladığı savunmada Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesiyle ilgili kararın, Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileriyle yapılan görüşmelerin ışığında alındığına dikkat çekiliyordu.
UEFA savunmasının ana hattını da bu görüşün üzerine kurmuştu. İşte Aydınlar'ı istifaya götüren 'mektup'un detayları...

Herş ey Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden ihraç edilmesiyle başladı. Türkiye Futbol Federasyonu, grup kuralarının çekilmesine bir gün kala Sarı-lacivertli kulübü Avrupa'dan men etti.

Karara büyük tepki gösteren Fenerbahçe Kulübü, savunma alınmadan ve suç ispat edilmeden, Şampiyonlar Ligi'ne gönderilmediği gerekçesiyle Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA aleyhine CAS'ta tazminat davası açtı. Sarı-lacivertli kulüp, Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lutfi Arıboğan ve Hukuk Kurulu Üyesi İlhan Helvacı'yı, süreçte etkileri olduğu gerekçesiyle suçladı. Federasyon cephesi ise bu iddiayı kesin bir dille yalanladı.

6 Eylül'de CAS'tan Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderilen yazıysa dikkat çekiciydi. Gelen mektup, UEFA'nın yolladığı savunmaydı ve bu savunmada Fenerbahçe'nin men edilmesiyle ilgili kararın, Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileriyle yapılan görüşmelerin ışığında alındığına dikkat çekiliyordu.

'FENERBAHÇE İÇİN DELİLLER VAR'

UEFA'nın CAS'a yolladığı savunmada, 'Kamuoyu ile ilk paylaşımların yapılmasından sonra sürecin bir yerinde TFF soruşturma dosyasını almıştır. İstanbul'daki toplantılarda TFF, herhangi bir belge vermeksizin ve dolayısıyla gizlilik kararını ihlal etmeden, Etik Kurulu tarafından yapılan soruşturmanın sonuçlarını UEFA ile paylaşmıştır. Pierre Cornu'ya verilen bilgiye göre, bu raporda 2010/2011 Türkiye futbol sezonunda Fenerbahçe'nin şike eylemlerine dahil olduğuna dair çok delil olduğu sonucuna varılmıştır 'ifadeleri kullanılıyor.

UEFA, savunmasına Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderdiği mektubu da koydu. Mektupta izlenebilecek yollara dikkat çekiliyordu. UEFA'ya Türkiye Futbol Federasyonu'nun 'Karar vermek için erken 'demesi durumunda, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme ihtimali de vardı.

ŞAMPİYONLAR LİGİ İHTİMALİ

UEFA'nın savunmasında, 'UEFA herhangi bir karar vermemiştir. TFF'nin bir seçimi hakkı vardır. Bunlar, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden çekilmesini sağlamak, Fenerbahçe'yi bizzat çekmek ya da Fenerbahçe'nin UEFA tarafından başlatılacak muhtemel disiplin soruşturmasına maruz kalmasıdır. (Aslında TFF kendisini savunmayı, karar vermek için uygun zamanın henüz gelmediğini, karar vermek için yeterli delil olmadığını ileri sürerek kendisini savunmayı seçebilirdi. Tüm bu iddialar olası bir disiplin yargılamasında ileri sürülebilirdi) 'ifadeleri yer aldı.

UEFA savunmanın sonuç bölümünde ise Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesi kararını kendisinin almadığının bir kez daha altını çizdi.

'TFF'NİN KARARIDIR'

UEFA'nın savunmasının son bölümünde ise, 'Kulübün turnuvadan çıkartılması, bunu yapmak veya yapmamak arasında seçim yapması gereken TFF'nin kararıdır. Elbette ki bunun yapılmaması UEFA tarafından TFF ve Fenerbahçe hakkında disiplin yargılaması yapılmasına neden olabilecekti. Ancak bu süreç her iki tarafa da kendisini savunma imkanı verecekti. Talimatlara uygun davrandığını ispat etmesi halinde, TFF lehine yargılamanın düşmesi suretiyle kapanması sonucunu doğurabilecekti 'ifadeleri kullanıldı.

İŞTE AYDINLAR'I İSTİFAYA GÖTÜREN 3 GEREKÇE

1) Pierre Cornu ifadesini Fenerbahçe yönetiminden; UEFA'nın İngiliz avukatının yazısını da Erkiner 'den öğrenmesi…

2) UEFA'nın farklı tavırlar sergilemesi ve FİFA 'dan gelen sürpriz yazı

3) Ve spor programlarındaki hakaretlerin sabrını taşırması

Aydınlar 'ın şok istifa kararının perde arkası

TOROĞLU VE ÇAKAR'IN SÖZLERİ TUZU BİBERİ OLDU

Erkiner'in iddiaları ve doğruluğunun ortaya çıkması başkan Aydınlar'ın keyfini kaçırdı. Beyaz TV'de yayınlanan Derin Futbol'a, bir de Kanaltürk'deki Telegol'e zaping yapan Aydınlar her iki tarafta da kendisine yönelik hakaret vari sözlerin ardından, “Ben bu sözleri hak etmiyorum. Eskiden beline beline vururlardı şimdi belden aşağı vuruyorlar. Arkadaşlarım da sağolsun sık sık hata yaparak beni de zor durumda bırakıyor. Olan bana oluyor. Kişiliğimize saldırılıyor. Yeter artık” bırakıyorum diye isyan etti. Başkan Aydınlar'ın özellikle Erman Toroğlu, Ahmet Çakar ve Kaya Çilingiroğlu'nun ağır sözlerine tepkili olduğu öğrenildi.

RIDVAN DİLMEN'İ BAŞKAN ADAYI OLARAK GÖSTERDİ


Başkan Aydınlar'ın bugün istifa kararı aldığı icra kurulu toplantısının önemli bir bölümünü medyaya ayırması dikkat çekiciydi. Bir çok tv yorumcusunun ismini zikrederek haksız eleştirilerini dile getiren Aydınlar'ın bir gün önce yapılan yönetim kurulu toplantısında eski ve yakın dostu Rıdvan Dilmen'e de gönderme yaptığı ortaya çıktı. Aydınlar'ın bir yönetici arkadaşının, “Başkan istifa etsek ne olacak. Şu ortamda kim aday olarak çıkar ki ?. Buna bu kaosa kim talip olur ?” sözüne, “Bence Rıdvan'ın olması lazım” cevabı vermesi dikkat çekti.

UEFA'NIN SAMİMİYETSİZLİĞİ VE FİFA'DAN GELEN ŞAŞIRTICI TEKLİF


Başkan Aydınlar'ı Erkiner'in iddialarının doğru olması kadar şaşırtan bir başka konu da UEFA'nın tutumuydu. UEFA'nın duruşu konusunda öteden beri kafasında az da olsa bir soru işareti olan Aydınlar bu nedenle son zirveye kendisi gitmeyi tercih etti. UEFA'nın buradaki tutumunda bir sıkıntı görmemişti. Ancak CAS davasında yazışmaları alt alta getirildiğinde Aydınlar, “UEFA bize farklı CAS'a farklı konuşuyor, bizi satıyor” kanaatine varmasına neden oldu.Ve hiç olmadık bir şekilde FİFA'nın da bu konuda topa girmesi Aydınlar'ın kafasını karıştırdı. Çünkü FİFA taraf değildi. FİFA'dan şike süreci ve genel kurulla ilgili tutanakların talep edilmesinden sonra Aydınlar yönetim toplantısında ilgililere dönerek, “Bu nedir ne anlama geliyor ?” diye sordu. İlgili isimler, “Şaşırtıcı böyle bir talep ilk kez oluyor. Tuhaf” demesi Aydınlar'ın midesini bulandırmıştı. Ve FİFA'nın bu yazılı talebi TFF'nin üst kademelerinin kafalarında “Acaba milli takımlara mı bir şey olacak ?” korkusu yaşanmasına neden oldu.

AYDINLAR, BIRAKIN SONRASINI 27 ŞUBAT'TA DA YOK


Aydınlar yönetim kurulu olarak istifa kararı alabilirdi. Ancak böyle yapmadı. Çünkü bir daha geri gelmemek üzere bu kararı aldı. Ve 27 şubat'ta bırakın tekrar aday olmayı kürsüye çıkıp veda etmeyi de düşünmüyor. Bunun için vekamet Arıboğan ve Gümüşdağ'ın istifa etmesiyle Hüsnü Güreli'ye verildi. Bugün sürpriz istifa kararının alındığı icra kurulu toplantısına Aydınlar, Gümüşdağ ve Arıboğan'ın yanı sıra Hüsnü Güreli ve Cüneyt Tanman katıldı.