Rus satranççı Sergey Karjakin, şampiyon oldu

Rus satranççı Sergey Karjakin, FIDE Grand Prix Satranç Turnuvası'nda şampiyon oldu.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 21 Kasım'da başlayan FIDE Grand Prix Satranç Turnuvası sona erdi. Dünya Satranç Federasyonu , Özbekistan Satranç Federasyonu ve Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova'nın başkanı olduğu Özbekistan Kültür ve Sanat Vakfı Forumu tarafından organize edilen ve 12 ünlü satranç büyük ustasının katıldığı Grand Prix Satranç Turnuvası'nda son tur maçları yapıldı.

Rus satranççı Sergey Karjakin 6,5 puan ve averajla şampiyon olurken, aynı puana sahip Çinli Wang Hao ikinci, Rus Alexander Morozevich ise üçüncü sırada yer aldı.

Taşkent'teki Özbekistan Milli Bankası Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilen turnuvanın son turunda; Karjakin, Ukraynalı Ruslan Ponomariev'i yendi ve birinciliği elde etti. Son tura kadar Morozevich ile zirveyi paylaşan Azerbaycanlı Şehriyar Mamedyarov ise son turda Çinli satranç ustası Wang Hao'ya yenilerek zirvedeki yerini koruyamadı. Wang Hao, sürpriz bir şekilde ikinciliği elde etti.

Rus Alexander Morozevich ise vatandaşı Peter Svidler ile berabere kalarak, son tura kadar lider olduğu turnuvada üçüncülükle yetindi.

FIDE Grand Prix Taşkent Turnuvası'nın diğer karşılaşmalarında ise Kübalı Dominguez Perez Leinier ABD'li Gata Kamsky karşısında galibiyet elde etti. Diğer karşılaşmalarda ise ev sahibi Rüstem Kasimcanov ile İsrailli Boris Gelfand, İtalyan Fabiano Luigi Caruana ile Macar satranç ustası Peter Leko arasındaki karşılaşmalar beraberlikle sona erdi. 11 turdan oluşan turnuvada, Rüstem Kasimcanov ise rakipleri karşısında yenilgi almayan tek satranççı oldu.

Turnuvada, İtalyan Fabiano Luigi Caruana, Azerbaycanlı Şehriyar Mamedyarov ile evsahibi Rüstem Kasimcanov 6'şar, Ruslan Ponomariev, Peter Svidler ve Peter Leko 5,5'er, İsrailli Boris Gelfand 4,5, Kübalı Domingues 4, ABD'li Gata Kamsky ise 3,5 puan topladı.

-Kapanış töreni-

Turnuvanın kapanış töreninde konuşan FIDE Başkanı Kirsan İlyumzhinov, 2 hafta boyunca Taşkent'in satrancın büyük ustalarına ev sahipliği yaptığını ve dünya satranç kamuoyunun dikkatinin Taşkent'e odaklandığını belirterek, artık her sene Taşkent'te FIDE bünyesinde önemli bir satranç turnuvası yapılması konusunda Özbek yetkililerle anlaştıklarını söyledi.

İlyumzhinov, gelecek sene Taşkent'in FIDE Bayanlar Grand Prix Turnuvası'na ev sahipliği yapacağını dile getirerek, ayrıca, ilk etabı Londra'da gerçekleştirilen FIDE Grand Prix Turnuvası'nın ikinci ayağı olan Taşkent Grand Prix Turnuvası'ndan sonraki 3. etabın ise gelecek sene Lizbon'da yapılacağını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Adham İkramov da Taşkent'ta böyle nüfuzlu bir satranç turnuvası yapılmasının kendileri için gurur verici olduğunu dile getirerek, bundan sonra da FIDE bünyesindeki önemli etkinliklerin ev sahipliğini üstlenmeye hazır olduklarını kaydetti.

Turnuva galipleri, daha sonra ödül ve hediyelerini Başbakan Yardımcısı İkramov ve FIDE Başkanı İlyumzhinov'un elinden aldı.

Muhabir: Bahtiyar Abdukerimov / Ülkü Parlakyıldız Karakuş

Yayıncı: Murat Taydaş

Kaynak: AA