Milli Halter Antrenörü Sarıyıldız'dan Açıklama

Milli Halter Antrenörü Serkan Sarıyıldız, dünyada 4 tane 3 olimpiyat şampiyonu olmuş sporculardan ikisinin Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu olduğunu ülke olarak bunun farkında olmadıklarını halkın da bu konuda bilinçli olmadığını söyledi.

Doping olaylarına da değinen Sarıyıldız,” Doping sadece bizim için değil, dünya sporu içinde yüzkarası bir olay” dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Alaplı Meslek Yüksekokulunca soysal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen söyleşi programına katılan Milli Halter Antrenörü Serkan Sarıyıldız ve Milli Bayan Halterci Hatice Yılmaz, halter sporu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

BEÜ Alaplı Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlen söyleşide konuşan Milli Halter Antrenörü Serkan Sarıyıldız, ülke olarak dünya da 4 tane 3 olimpiyat şampiyonu olmuş sporculardan Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu’nun farkına varamadıklarını belirterek şunları söyledi: “5-6 yaşlarında bir ağırlık yada başka bir şey kaldırdığımız zamanda bizde bir Naim Süleymanoğlu gibi olabiliriz ve o kadar güçlüyüz düşüncesi bizde hakim olmuştu. Bunun devamında Naim Süleymanoğlu’ndan sonra Halil Mutlu faktörü oluştu. Branşımız tanıtımında gerçekten dünya çapında etkili olmuş olsun insanlarımız bunlar. Tabi biz ülke olarak pek fazla kıymetini bilmiyoruz. Dünya da 4 tane 3 olimpiyat şampiyonu olmuş sporcu var. Bunun iki tanesi bizim ülkemizde biri Naim Süleymanoğlu diğeri ise Halil Mutlu, ama biz hala bunun farkında bile değiliz. Halkımızı bu konuda bilinçlendiremiyoruz. Bu konuda çokta çaba sarf edilmiyor. Medya da dikkat ederseniz spor haberi diye gösterilen her şey hep futbol oluyor. Futbol dışında başka bir haberimiz dahi olmuyor. Bakanlığımız buna inşallah el atar, şu anda gidişatımız iyi gidiyor ama daha iyi tanıtımlar olabilir. Şu an burada yaşadığımız ortamda istediğimiz bir ortam, isteyip ulaşamadığımız bir ortam, bizi mutlu eden bir ortam inşallah ilçede bu sporu başlatabilecek birileri olur. Biz herkesin de branş ne olursa olsun bir sporu yapmasını istiyoruz.” Halterde yaşanan doping olaylarına da değinen Sarıyıldız, ”Doping sadece bizim için değil, dünya sporu içinde yüzkarası bir olay, bu konuda 2012 Londra olimpiyatlarında önce iki arkadaşımız doping nedeniyle hava alanından geri döndü. Bu çok üzücü bir olay, özellikle o noktaya gelmiş bir sporcu için bir yıkım ve hayal kırıklığıdır. Tabi bunun idari bir boyutu da var. Eğer bu sene içerisinde bu şekilde bir sporcumuzun yakalanması halinde ülkemiz ceza alıyor, müsabakalardan men ediliyor. Tabi yetkililerde bunun önlemini almış durumda inşallah bir daha yaşamayız. Ama bizim için üzücü olaylar. Kimseye de tavsiye etmiyoruz. Sağlık her şeyden önce gelir” dedi.

Haltere başlama yaşı ile ilgili yöneltilen sorulara yanıt veren Sarıyıldız, "Haltere başlama yaşı bizde ideal olan 9-10 yaş arasıdır. Kemik yapısının bizim branşta çok önemli yeri var. Esneklik gerektiren bir branş, dışarıdan gözüktüğü gibi kaba kuvvetle yapılan bir branş değil, tamamen tekniğe bağlı olan bir branş, gücü de belli kısmi teknik çalışmalarda kullanıyoruz ama ön planda teknik çalışma ve vücudun yeteneğidir. Biliyoruz ki doğuştan gelen bazı yapılar mevcuttur insanda, halterde bunu gözlemlemek çok önemli zaten bir sporcunun 5 senede ne olup ne olmayacağı belli oluyor” diye konuştu.

Halter sporunda yaşanan sakatlıklar ile ilgili bilgiler veren Sarıyıldız, şöyle konuştu: “Halterde yaşanan sakatlıklar genelde tendomların kemiklerle birleştikleri noktada meydana geliyor. Çünkü bizim sporda süre çok önemli bizim halteri kaldırmaktan kafamızın üstüne çıkarma anı 2-3 saniyelerle sınırlı, bu süratli çekişlerde tendomlarda sakatlıklar meydana gelebiliyor. Biz zaten bu sporda bunu göze alarak bu şekilde yola devam ediyoruz. Bir Türkiye şampiyonu olan bir haltercinin bu noktaya gelene kadar en az 3 defa hastane gördüğünü biliyoruz. Bu olay tamamen sporcunun kiloya konsantre olamaması ve teknik eksikliklerden kaynaklanıyor.”

Antalya'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nda bayanlar 75 kilogramda podyuma çıkarak 2 bronz madalya kazan Milli Bayan halterci Hatice Yılmaz da “Yarışmaya hocamızla son derece iyi hazırlandık. Milli takım kampına gittik çalıltık. Son güne kadar her şey güzel ama yarışma gününe geldiğinde son derece çok heyecanlandım. Değişik bir heyecan hiçbir şeye kafamı veremiyorum. Yapacağım bazı önemli hareketlere odaklanamıyorum. Zor bela yaptık başardık. O mutluluk anlatılamaz, ben kendimi tutamadım. İnsan orada kendi bayrağını temsil ediyor. Üçüncülük bile olsa orada bayrağı havalandırmak ve yükseltmek çok büyük bir duygu bunu anlatmak zor yaşamak lazım” dedi Halter sporunda zaman zaman sakatlıklar yaşada asla bu sporu bırakmadığını belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Halterde iki defa benim dirseğim çıktı. Bu çok kötü bir olay, bu konuda herkes halteri bir daha yapmamı, dirseğimin yalama yapacağını söylemişlerdi. Başkası olsaydı bırakırdı. Ama ben inat ettim, daha çok çalıştım. Eksik kalan neyse, dirseğim olsun, bacağım olsun, belim olsun, el, bacak, eklem yerleri, bizde her yerimiz çok önemli, bütün kas grupları çok önemli, tek bir yerde yoğun olarak çalışmıyorsun, bir yerin eksikse, mesela kolunda bir zayıflık mı var oraya yüklenirsen sakatlanıyorsun, daha çok çalıştım, beslenmeme çok dikkat ettim, bu sayede sakatlığım iyileşti.”

Halter sporunun eski günlerine dönmesi için çalışmalar yapıldığını belirten Yılmaz, “Benden daha iyi sporcular mutlaka çıkacaktır. Antrenörlerimizde sporcularımızda bu yönde çalışmalar yapıyor. Halil Mutlu ağabeyimizde bu yönde çalışmalar yapıyor. Bu sene halterde olimpiyatlarda sıfır çektik. Bundan dolayı hepimiz ayrı bir üzüntü içindeydik. Bu konuda küçük yaşta sporcu kazandırmak için çalışmalar yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Şöyleşinin ardından konuşan BEÜ Alaplı Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rıfkı Henden, "Üniversite olarak bu yıl sosyal sorumluk projesi kapsamında birçok etkinlikler düzenledik. Bu anlamda Milli Haltercilerimizi getirdik. Bu bizim için son derece önemli ve mutluluk verici oldu. Ben kendilerine bizlere zaman ayırdıkları için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından BEÜ Alaplı Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç.Dr. Rıfkı Henden tarafından Milli Halter Antrenörü Serkan Sarıyıldız ve Milli Bayan Halterci Hatice Yılmaz’a teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: İHA